Lični stav

Piše Sead Hambiralović – Bijeli golub ponovo (ne)leti 515/ VANREDNA Z I M A u T U Z L I

Bravo za bogat program manifestacije “Zima u Tuzli”!

Ali već treću godinu od nadležnih niko ni “mukaet” za onaj štand na Kapiji gdje mu nije mjesto. Bar tako bi se trebala “odrediti” struka, pa i roditelji.

 Prve godine je objavljen zanimljiv razgovor sa vlasnikom štanda, kome i pored neobične ponude- da se otkupi cijeli štand i sve igračke bace u smeće ili zapale (Ne pada na pamet da stane sa tim “poslom”!, op.a), prošle jedna gospođa sjajno “intervjuisala” prodavca i sveukupno objavljeno desetak tekstova o ovoj temi.

 

 

 Na drugoj strani u švedskom listu “Nerikes Allehanda” bila su dovoljna samo dva polemička teksta osnivača projekta Fredssvampen (GljivaMira) i sa njegovom teatarskom predstavom Varfor gråter solen / Zašto sunce plače (drama na norveškom i bosanskom) prije dvije decenije “uticalo”da se ratne igračke maknu iz prodavnica i pijačnih štandova.

 Prošle zime uzalud prijedloženo osnovnim školama Centar i Brčanska Malta da sa grupicom učenika prošetaju, načine “potkovicu” oko štanda i nastavnik postavi pitanje je li to u redu šta se prodaje?

Sada javni prijedlog renomiranoj nastavnici u penziji Ljubici Hodžić: u njenoj zgradi blizu Panonike sigurno ima djece i uz odobrenje roditelja prošetaju do štanda na Kapiji i Gradske česme gdje se nalazi manji štand a ratne igračke izložene pored na kocki. Po svojoj zagrijanosti oko obrazovanja spominjana i nastavnica Safiju Agić, pa ako želi da se priključi.

 Pretpostaviti da i u njenom komšiluku ima djece i pokuša slično. A daleko je do sutra da “pita” direktora svoje škole, pa će direktor da pita ministra obrazovanja… Bolje da se proba odmah i sad, a ne bi bilo loše da se priključe i roditelji. Djeca imaju mobitele sa kamerom, neka urade koji fotos i pošalju 1- 2 rečenice o tome. Objavićemo na ovoj stranici, a vjerujemo naće se prostora i na portalu Bolja Tuzla…

 

(Info. GljivaMira)

 

P.S.

U vezi prvi dio kolumne, link: Bijeli golub ponovo (ne) leti 490  /  PodUzgredBudiRečeno: VELIKA PRILIKA ZA “BINGO”

 

Na vrh