Komentari

Piše: Rasim Belko – ZAPADNI LICEMJERI I TIHA DISOLUCIJA BiH Dodik se ne boji pisama i saopćenja i zato okuplja srpski svet i najavljuje secesiju!

Pišite šta hoćete, mi ćemo i dalje obilježavati dan Republike srpske 9. januara, poručuje dan nakon parade sramote s pečatom genocida lider entiteta i SNSD-a Milorad Dodik. Poručuje tako Dodik svojim partnerima u zapadnim ambasadama i miroljubivom drugu Schmidtu da ga njihova saopćenja ne dotiču i da će on pisati saopćenje kada SAD bude slavila 4. juli.

 

I ako ćemo pošteno, ja više vjerujem Dodiku nego zapadnim ambasadama i OHR-u. Jer, apsolutni vladar Republike srpske do sada je uradio sve što je najavio i sve što mu je naređeno. Rušio je ustavno – pravni poredak Bosne i Hercegovine, nastavio preko svojih političkih poslušnika negirati genocid, bio i ostao prijetnja krhkom dejtonskom miru, nastavio da igra u timu Vladimira Putina, kojeg odlikuje dok ruska artiljerija ruši Ukrajinu…

A svijet, onaj zapadni, sve to mirno i strpljivo gledao, saopštavao, blago negodovao i na kraju Dodika nagrađivao. Sankcije koje su mu uvedene obična je krema za mazanje očiju onima koji se prvenstveno u Bosni, ali i ostatku Balkana nadaju reakciji Zapada.

I zato je jučerašnja poruka Ambasade SAD-a u Sarajevu da će Dodik svojom politikom dovesti Republiku srpsku do samouništenja šamarčina svima koji u toj Americi vide ključnog prijatelja u odbrani i napretku Bosne i Hercegovine. Jer, sve što se godinama unazad dešava, možda unazad i do 1992, pokazuje koliko je SAD-u strateški stalo do mira u BiH. Nikada posao nisu dovršili i to je osnovna polazna tačka svih Dodikovih pohoda. A Dodik je jak i osjećat će se jakim sve dok na njegovo velikosrpsko orgijanje kreatori i zaštitnici Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH reaguju saopćenjima i savjetima.

I zato se Dodik osjetio dovoljno snažnim, uz svesrdnu pomoć i podršku Beograda, da na kapijama glavnog grada Bosne i Hercegovine okupi srpski svet. Jer, krajnja granica srpskog sveta u ovom dijelu Bosne i jeste na ulazu u Sarajevu, tu na Vracama. Nešto niže, dole u Lukavici Dodik je marširao, za njim paravojne policijske jedinice, ruski vukovi, i druga folklorna društva.

A onda je Dodik ponovio poruke od noć ranije, u kojim jasno poručuje da je Rs DRŽAVA srpskog naroda i da Srbima NIKO NE MOŽE ZABRANITI da se ujedinjuju.

Zato je na paradi zla u Istočnom Sarajevu, stvorenom agresijom i zločinima, okupio sve Srbe s onih prostora koji jednog dana trebaju postati sveta zemlja srpskog sveta. Iz Crne Gore su dobrovoljno, privatno i kao Dritanovi ministri došla dvojica. Imena su im nebitna, jer bilo ko iz Dritanove političke svite da je došao, poruka je ista – Crna Gora je dio srpskog sveta. Parada velikosrpstva ne može proći bez Dodikove braće iz Beograda, sina Aleksandra Vučića i Miloševićevog pajde Ivice Dačića, danas glavne spone Vučića i Putina. Ne znam jel’ bješe neko s Kosova, ali oni tamo jasno pokazuju svoju veliksrpsku politiku na “severu”, pa i ne moraju doći.

Zato nema sumnje da je međunarodno strateško poigravanje sa neintegrisanim Zapadnim Balkanom osokolilo i ojačalo izvođače planova velikosrpske države, koja obuhvata Crnu Goru, dio Kosova, pola Bosne i Hercegovine i naravno maticu zla Srbiju.

I što se mene tiče nema više potrebe da se OHR, američka ili neka druga zapadna ambasada u Sarajevu oglasi povodom 9. januara ili neke druge Dodikove protudržavne neustavne igre. Ako neće reagovati konkretno i efikasno onda neka šute. Njihova lažnoprijateljska reakcija samo je sol na rane onih koji su stvaranju srpske države s ove strane Drine izgubili cijele porodice, mnoge članove još traže.

No, samo u jednom dijelu poruke o “samouništenju Republike srpske” moglo bi se ispostaviti da su u pravu “američki prijatelji” Bosne. A to je dan kada će Bosanci i Hercegovci prestati biti strpljivi i prestati ignorisati provokacije.
Tog dana, kada Bosanci i Hercegovci nasjednu na velikosrpske provokacije na putu stvaranja srpskog sveta počet će nestanak genocidom stvorenog entiteta.

Jer, kada Dodik srpski svet okupi u Srebrenici, a posebno ako to realizuje u Brčko distriktu, znat će da je napravio ključnu grešku. Tada i Amerikanci i ostali zapadnjaci moraju dozvoliti ispravljanje greške iz 1995. godine. Jednom nisu dozvolili da se pitanje Bosne riješi konačnim slomom velikosrpske politike, drugi put bi se trebali praviti nevješti onako kako se prave nevješti kada taj velikosrpski ekspanzionizam cvjeta iz godine u godinu.

Ista poruka vrijedi i za Christiana Schmidta, koji je za kratko vrijeme napravio dovoljno haosa u ovoj zemlji. Jednom sam mu napisao da će sa šljemom na glavi napustiti glavni grad i sve sam sigurniji u takav scenarij. Jer, taj Schmidt otvoreno priča o tihoj disoluciji zemlje u koju je poslan da štiti ustavno – pravni poredak.

I zato svima njima, a posebno Amerikancima i OHR-u poruka, ako vi nećete raditi posao, dozvolite da posao urade drugi. Oni kojima je stalo da ova zemlja jednom bude normalna, evropska država, oslobođena velikosrpstva i srpskog sveta.

 

 

foto- restart

Komentari
Na vrh