Komentari

Piše: Rasim Belko – U RALJAMA AMERIČKOG PLANA I NJEMAČKOG NON PAPERA Je li Schmidt pričom o državnoj zajednici najavio plan za podjelu Bosne i Hercegovine?!

Mnogo je gore ono što nam se sprema u kršćanskoj kuhinji Christiana Schmidta i diplomatskog Boarda oko njega.

Nakon dvostruke intervencije u izborno i postizborno vrijeme i oktroisanja Vlade FBiH, Schmidt nam je jutros u programu BHRT-a dao doznanja da neće otići prije nego obavi zadatke s kojima je došao.

Iz te misije i snage diplomatskog Boarda je Schmidt crpio snagu i smjelost da nam sa državne televizije poruči da je Bosna i Hercegovina državna zajednica uređena po federalnom modelu.

Reći da je slagao bilo bi dovoljno u kontekstu aktuelnog ustavnog uređenja Bosne i Hercegovine, jer ona nije ni državna zajednica ni federalno uređena država. Ali, visoki predstavnik u BiH nije ni govorio o aktuelnom trenutku.

Svoje tvrdnje je zapravo koncipirao i iznio na pitanjima državne imovine, krucijalnog pitanja za konačno okončanje agresije susjednih hegemonizama na Bosnu i Hercegovinu. No, način na koji je Schmidt postavio stvari govori da je ono što nudi zapravo mnogo bliže konceptu SANU-a, Vučića i Dodika, nego međunarodnog prava, zaštite Dejtona i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Bez rješavanja pitanja državne imovine na način da je jedini titular državne imovine Bosna i Hercegovina, kako bi moralo i trebalo biti, Bosne i Hercegovine neće ni biti u današnjem obliku u kojem je međunarodno priznata.

A Schmidt, odgovarajući na pitanje o državnoj imovini, kaže da dolazi iz države uređene po federalnom principu i da “u Njemačkoj postoje šume koje pripadaju državi, postoje šume koje pripadaju entitetima odnosno tamo pokrajinama i nižim nivoima”.

Zaboravlja kršćanski visoki predstavnik da je u Bosni i Hercegovini riječ o imovini koja potpuno pripada državi, jer administrativni aranžmani po presudi Ustavnog suda ne mogu biti titulari imovine, a s druge strane, imovina koju Rs hoće oteti je zapravo okupirano područje na međunarodno priznatu, cjelovitu Bosnu i Hercegovinu.

Poredeći federalni ustroj Njemačke Schmidt očigledno u javni prostor unosi nešto što su do sada unosili jedino Dodikovi kreatori secesionističkih mapa i poneki Čovićev megafon.

Bosna i Hercegovina jeste složena država, ali nije uređena po modelu federalnih jedinica niti Schmidt ima osnovu da je poredi s Njemačkom. Nema sumnje da je visoki predstavnik ozbiljan čovjek, stoga se njegova poruka treba shvatiti ozbiljno s intencijom onemogućavanja takvog odučivanja.

Schmidt je danas Bosnu i Hercegovinu nazvao državnom zajednicom, dakle državom koju čine federalne jedinice – entiteti i kantoni. Jasno, to ste do sada mogli čuti jedino od politika iz Republike srpske, jer to je njihova intencija od Dejtona do danas, kako bi pripremili teren za secesiju.

Zato bi se onaj dio političkih predstavnika unutar probosanskog koncepta nužno trebao početi baviti kreiranjem odgovora na buduća, skoro pa evidentna nametanja visokog predstavnika i tražiti način da se ista ospore ili odbace. Jer, ako Schmidt uspije kroz bonska ovlaštenja nametnuti ono što je rekao na BHT1, bit će kasno za svaku drugu reakciju.

A posebno je zabrinjavajuće to što Schmidtovo ulijetanje u javni prostor s neprihvatljivim porukama dolazi svega nekoliko dana nakon objave profesora Zlatana Begića o njemačkom non paperu po kojem bi se u narednom periodu dopustilo otcjepljenje Rs, a Federaciju bi “poklopio” NATO nakon pobune Bošnjaka.

Board koji stoji iza Schmidta, predvođen Ambasadom SAD i ambasadorom Michaelom Murphyjem, već je pokazao antibosansku tendenciju djelovanjem u proteklih godinu dana. Stoga, niko od onog preostalog dijela probosanske politike nema pravo slijepo vjerovati da nam u zgradi na prostoru nekadašnje “Maršalke” sjede prijatelji. Niti nas treba zavarati Twitter saopštavanje podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine.

Da se diskurs odnosa OHR-a i međunarodne zajednice mijenja po pitanju državne imovine mogli smo naslutiti proteklih mjeseci po anemičnim reakcijama na Dodikove zakone i zaključke. Iz onog što nam je Schmidt jutros rekao imamo apsolutno pravo sumnjati da je visoki predstavnik došao da završi podjelu Bosne i Hercegovine pod američkom zastavom, a ne da štiti i tumači Dejtonski mirovni sporazum.

Na vrh