Komentari

Piše: Rasim Belko – TROJKAŠI SPINOM PROTIV ISTINE Konaković: Da su SDA, DF i NES amandmanima ispravili naše loše zakone, dobili bismo pregovore

Količina propagandističkih spinova upotrijebljenih nakon današnje prezentacije izvještaja Evropske komisije o BiH i uslovnog početka pregovora s EU jasno ukazuje da dio aktuelne vlasti strahuje od pravilne procjene javnosti o cijeloj situaciji.

Od momenta kada je šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen završila svoju prezentaciju na društvenim mrežama i kroz medije čitali smo slavodobitne poruke predstavnika vlasti koji dolaze iz sarajevske trojke – SDP, Naša stranka i Narod i pravda.

Uspjeli smo, hoćemo, jesmo i jaštaćemo odjekivalo je Twitterom i Facebookom cijeli dan: Onima koji su pročitali i sažetak izvještaja jasno je da uspjeli nismo.

Onima koji su gledali konferenciju za novinare ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića, koju je nazvao svečarskom, još je jasnije da ništa dobili nismo.

Zapravo, dobili smo izvještaj iz kojeg se jasno vidi da smo posljednji putnik na sve težem evropskom putu. Posljednji putnik koji na svojim plećima nosi teret secesionizma, nefunkcionalne vlasti i korupcije.

No, Konaković, u maniru vrhunskih spin majstora poručuje: “Ne postoji zemlja u regionu koja je od dobijanja kandidatskog statusa do uslovne odluke o početku pregovora to prošla za period od 10-ak mjeseci”.

Kao primjer je naveo Hrvatsku, ali zaboravio je napomenuti da oni nisu dobili ni uslovni kandidatski ni uslovni pregovarački proces, nego su ispunjavajući uvjete dobijali ulaznice za stepen više na evropskom putu.

No, koliko Konakoviću nije jasno o čemu priča, dokazuje rečenica: ”Kandidatski status smo dobili nezasluženo, zbog geopolitičkih procesa i dešavanja” i još jedna “Borili se da dobijemo preporučujemo, a ne preporučit ćemo”.

Dakle, Konakvoić je vješto izbjegao kazati da nismo dobili ništa, do li činjenicu da je evropski put Bosne i Hercegovine na konopcima i da ga od ambisa čuva isključivo strah EU kako Bosna i Hercegovin ne bi završila pod šapom nekog sa istoka.

Konaković je zapravo u dvije citirane rečenice najbolje opisao (ne)funkcionalnost vlasti u kojoj je i on bitan faktor. Kandidatski status dobili smo uslovno, a preporučujemo (da BiH otvori pregovore kada ispuni uvjete) ili preporučit ćemo (da BiH otvori pregovore kada ispuni uvjete) je jedna te ista stvar.

To i jeste razlog spin ludila trojkaša koje je kulminiralo obraćanjem šefa diplomatije BiH. Dobili nismo ništa, jer ništa nismo ni uradili. To se pokušalo sakriti propagandom o historijskom danu.

No, Konaković kao da nije mogao izdržati da do kraja iznese spinovanje, pa u kameru kaže: “Evropska ponuda se ne dešava zbog nas, nego zbog dešavanja u Ukrajini”.

U prevodu, priča kako su se borili za “preporučujemo” umjesto “preporučit ćemo” je šuplja, jer ih niko iz Evropske komisije nije ni pitao, ali ta EK nije mogla zbog geopolitičkih dešavanja direktno da kaže “neka BiH sačeka”, nego je rekla preporučujemo kada se ocijeni da je BiH ispunila uslove.

Na kraju krajeva, svima je jasno da konačnu odluku donosi Evropsko vijeće, a tamo je i previše onih koji očekuju da ispunimo preuzete obaveze pa tek onda pričamo o pregovaračkom procesu.

Jasno je to trojkašima, ali navikli da spinovanjem političke neuspjehe predstave historijskim uspjehom, pokušavaju bh. građane napraviti budalama.

U tom tonu valja posmatrati i Konakovićevu najavu da će “drugačijim tonom razgovarati sa svima koji pokušaju upropastiti ‘ovakvu priliku’”.

A Evropska komisija jasno determiniše koje politike upropaštavaju mogućnost ubrzanja evropskog puta BiH. To su politike Konakovićevog partnera Milorada Dodika i njegovog SNSD-a, koje su okarakterisane glavnim kočničarima evropskog puta.

Konaković je najavio drugačiji jezik za Dodika, pa će baš biti zanimljivo pratiti kako će to šef diplomatije naružiti Dodika i natjerati ga da bude evropski. Zapravo, nije li Dodik već renesansno evropski, kako su to govorili Edin Forto i Nermin Nikšić.

Ili je za sve ovo kriva SDA ili DF ili NES, koje Konaković proziva da nisu podnosili amandmane! Ali, barem šef diplomatije priznaje da su zakoni bili loši, pa ih je opozicija trebala ispravljati amandmanima.

Na kraju, jasno je da nismo dobili i još zadugo nećemo dobiti ništa. Zbog toga su spin majstori – sarajevski trikolori danas potrčali da nas ubijede da vjerujemo njima, a ne svojim očima. Ta magla koju su pokušali prodati potpuno će ispuhati na samitu Evropskog vijeća.

Bosna i Hercegovina definitivno je zapela u blatu iz kojeg će je sadašnja vlast teško izvući. A najbolja ilustracija toj činjenici je da smo zahtjev za ulazak u EU podnijeli 2016. a da se danas naša vlast bori za “preporučujemo” umjesto “preporučit ćemo” otvaranje pregovora.

Hrvatska, koju Konaković uzima kao primjer da smo bolji od njih, je za nešto više od osam godina prošla put od zahtjeva do punopravnog članstva. Bosna i Hercegovina je sada u sedmoj godini od zahtjeva i članstvo se ni durbinom ne može vidjeti.

Moldavija je prošle godine u martu podnijela zahtjev za članstvo u EU, kandidatski status dobila u junu, a nije nemoguće da u decembru dobiju zeleno svjetlo za otvaranje pregovora.

Ali, što bi to Konakoviću bilo jasno, pa na kraju krajeva on i nije biran kao najbolji kandidat za šefa diplomatije.

 

Patria

Na vrh