Komentari

Piše: Rasim Belko – Sto dana oni vlada(ju): Rezultati su jasni – politička ubleha napravila iz ničega ništa!

Hvalili su se ministri u Vijeću ministara onim što smatraju da su dobro uradili u prvih 100 dana. Evo danas se hvale i ministri u nametnutoj Vladi FBiH da su i oni u prvih 100 dana uradili svoj posao.

No, računica i matematika su egzaktni podaci, a kada saberemo i oduzmemo imamo ublehu iz ničega u ništa.

Državna vlada u koju se kune sarajevska trojka je više bila pod različitim opstrukcijama nego što je i pokušavala iskoristiti koalicioni kapacitet i djelovati na rješavanju problema države i građana Bosne i Hercegovine.

Zakoni koje aktuelna državna vlast i uspije pripremiti nisu prošli filtere političkih stranaka koje čine Vijeće ministara ili internacionalnih partnera te vlasti i nevladinog sektora. Takav je recimo Zakon o VSTV.

Istovremeno, dok se jedan od lidera “Trojke” hvali kako je ojačao OS BiH, tim oružanim snagama uskraćeni su savremeni američki helikopteri. Evropskih zakona nema, nema ni onih važnih za život najugroženije vrste – građana i naroda Bosne i Hercegovine.

Iza višemjesečnog rada sadašnjeg Vijeća ministara ostaje samo konstatacija mi dođosmo i usidrismo se. Sve drugo bilo bi netačno, osim ako ne računamo činjenicu da je aktuelni saziv Vijeća ministara BiH omogućio Miloradu Dodiku da parališe Bosnu i Hercegovinu.

Sve to praćeno nikad viđenom Dodikovom bahatošću koja je kulminirala kada je opsovao genocid liderima Trojke u oči. Danas ih ucjenjuje Zakonom o Ustavnom sudu BiH.

Kada je riječ o tri mjeseca nametnute Vlade FBiH oni su počeli ozbiljno retrogradno i antiustavno. Nametnuo ih je visoki predstavnik Christian Schmidt kršeći sve demokratske norme u koje se Zapad kune.

A onda su puleni selektora Dragana Čovića istrčali ministarskim odijelima ustaško – zločinačkog kroja i pokušajem rehabilitovanja zločinca Darija Kordića. Prvo ga je nametnuta predsjednica FBiH Lidija Bradara predstavila kao dobrog prijatelja i pokušala mu otvoriti put za ulazak u političke vode u FBiH.

Potom je ministrica kulture i sporta, nametnuta Sanja Vlaisavljević izašla s pričom o rehabilitaciji ratnih zločinaca, prvenstveno misleći na Darija Kordića. Trojka koja se danas hvali sa prvih sto dana rada nije smjela reagovati jer čiča Dragan Čović sam ili uz pomoć Schmidta ih može udaljiti iz fotelja, a to je ipak za Trojku sveta crvena linija.

Čitam danas kako se ministri u nametnutoj Vladi FBiH hvale učinjenim, pa pišu šta su radili. Ogledalo njihovog rada je Parlament FBiH koji treba da usvaja zakone na prijedloge Vlade FBiH. A takvi zakoni su rijetki, jedan od onih koje možemo izdvojiti je Zakon o pravima civilnih žrtava rata, koji je već više vremena pripreman, pa to zapravo i nije zakon aktuelne vlade.

Aktuelna Vlada kao i prateća parlamentarna većina zapravo se i ne mogu pohvaliti radom, jer kada premijer mora povlačiti rebalans budžeta iz procedure jasno je da ne ide.

S druge strane, vidimo rudare na ulicama, vidimo radnike Krivaje u protestima, pa je pitanje otkud smjelost ministrima da uopće i govore o prvih sto radnih dana.

Trojkaši se očito precjenjuju, pa je tako ministar obrta Vojin Mijatović za sto dana kao rezultate ispostavio javnosti projekte koji se planiraju realizirati, a koji su u najvećoj mjeri redovni godišnji projekti tog ministarstva.

Priča o Vladi FBiH kao servisu građana pada na činjenici da budžet ovog entiteta lako može dospjeti u škripac, ali i da parlamentarna većina otežano funkcioniše, pa zbog toga ministri zarad mira u kući moraju kalkulisati s predlaganjem zakona.

Ono oko čega je nametnuta Vlada FBiH jedino bila ažurna i usklađena su direktorske i fotelje u odborima i komisijama. Sudeći po izvještajima nakon sjednica Vlade popuna fotelja ide po programu koalicije i vjerovatno stoga se Trojka i HDZ osjećaju zadovoljno radom vlade.

Nisam radio anketu, ali sam siguran da bi 9 od 10 građana FBiH prvih 100 dana Vlade ocijenilo nepoznatim. Jer, niko nije mogao vidjeti ni rad, a kamo li rezultate.

Stoga je najprikladnija ocjena iz ničega u fotelje kada je riječ o radu Federalne vlade. I ako su baš spremni da pričaju kako su drugačiji i efikasniji neka ponude građanima FBiH online referendum na stranici Vlade, pa da svi skupa vidimo ocjenu.

Mada svi znamo tu ocjenu, jer nije moguće dati pozitivnu ocjenu za nešto što narod, građani nisu osjetili na kesama iz prodavnice ili stanju na bankovnim računima.

Ubleha ničega je zajednička ocjena za Vijeće ministara i Vladu FBiH. Nadamo se da će narednih sto dana biti vidljivo barem nešto, pa makar urađeno i naopako.

 

Patria

Na vrh