Komentari

Piše: Rasim BELKO – Sprema li se EU da kazni građane BiH: Viza za silazak s evropskog kolosijeka ili pregovori o ulasku?

Evropska unija razmatra uvođenje viza Bosni i Hercegovini i Srbiji. Kao osnovni razlog navodi se neusklađenost viznog sistema s EU, no u suštini taj potez EU bi mogla povući zbog “straha” od migrantskih tokova koji se najavljuju na proljeće.

Taj potez u najavi u direktnoj je suprotnosti s najavama koje već mjesecima slušamo od predstavnika reformske bosanskohercegovačke vlasti. I dok nam najavljuju da bismo do kraja godine mogli dobiti kartu za pregovarački proces, stižu vijesti kako bi građani i biznismeni iz naše države mogli izgubiti najveću blagodat dosadašnje borbe BiH za ulazak u EU.

Jer, bezvizni režim bh. građanima jedina je konkretna povlastica od dosadašnjeg toka mukotrpnog puta ka EU.

A zašto bi da nam uvedu vize?

Dok birokrate iz EU najavljuju da je razlog tome što mi nismo uveli vize Kini, Kuvajtu, Saudijskoj Arabiji, Omanu, Azerbejdžanu i Rusiji, zapravo nas kažnjava što ne pristajemo biti država logor za nesretnike s istoka koji bježe pred plamenom rata pokrenutog/potpomognutog sredstvima EU i njenih saveznika.

Jer, uvođenje viza pomenutim državama nema mnogo veze s pričom o migracijama. Niti Rusi, niti Arapi niti Kinezi emigriraju preko Bosne i Hercegovine u EU. S druge strane, državljani tih zemalja masovno posjećuju našu zemlju kao turističku destinaciju pa bi uvođenje viza njima značilo daleko složeniji put do Sebilja, Kravica, Trebevića i drugih turističkih ponuda u BiH.

Uvođenjem viza zemljama iz kojih bilježimo znatan rast turista značio bi direktan udar na ekonomiju i turizam naše zemlje. Istovremeno, s nekim zemljama bismo dodatno pogoršali bilateralne odnose.

Ipak, zanimljivo je kako se priča o ukidanju bezviznog režima za građane BiH poklapa s propagandom koja traje već sedmicama o Bosni i Hercegovini kao zemlji terorističkih ćelija. I zapravo to bi mogao biti prvi razlog zbog kojeg će nam eventualno ukinuti bezvizni režim.

Na tome kontinuirano i sinhronizirano radi hrvatska politika ali i islamofobi u vrhovima vlada zemalja EU koji očito vide BiH zemljom talibana koji ulicama ubijaju. Tu je jasno podbacila diplomatija Bosne i Hercegovine jer niti je na vrijeme niti dovoljno snažno odaslala poruku da je podjednaka prijetnja terorizmom u BiH, kao što je u Švicarskoj, Austriji, ili Španiji. S druge strane, bh. diplomatija je propustila ukazati da Bosna i Hercegovina nikada nije imala dilema da stane na stranu antiterorizma, ma ko mu bio uzročnik i ma kojoj religiji taj uzročnik pripadao.

Drugi razlog – Sporazum s Frontexom

Unutrašnje, prevashodno političke prilike Bosne i Hercegovine, uslovile su da sporazum s Frontexom nije potpisan. Ključna uloga pripala je ministru sigurnosti Nenadu Nešiću koji insistira na vidljivosti MUP-a entiteta Rs u tom sporazumu.

Sporazum s Frontexom pak nosi jednu opasnu prijetnju po Bosnu i Hercegovinu. Ta prijetnja je sporazum o readmisiji na osnovu kojeg bi nam članice EU vraćale sve migrante koji preko naše teritorije ilegalno ulaze u EU.

Bosna i Hercegovina niti je tražila niti ima bilo kakav interes da migracije idu preko njenog teritorija, pa bi readmisija bila direktno kažnjavanje bh. građana kojima je priča o migrantima već dovoljno štete nanijela.

Ta readmisija kao dio sporazuma s Frontexom značila bi da nam sve migrante vraćaju u našu državu i tako nas učine logorom za desetine hiljada beskućnika koji ne znaju gdje i kuda će. To je ozbiljan sigurnosni problem, jer te migrante nam i dalje imputiraju u propagandi o mogućem terorizmu.

I tako dok nam radikalno loša vlast mogućnost otvaranja pregovora s EU najavljuje do kraja godine, EU sprema dvostruki udarac Bosni i Hercegovini koji će je u mnogo čemu unazaditi.

Gomilanje migranata i uvođenje viza zasigurno će ugroziti ne samo put ka EU, nego i sigurnosno i ekonomsko stanje u Bosni i Hercegovini. Sve smo to već vidjeli u filmu za koji smo mislili da smo ga odavno ostavili iza sebe.

U konačnici šta će nam ta EU ako tamo ne možemo putovati kao Evropljani, što smo bili mnogo prije onih koji nam sada glume europejce.

Ukoliko iz EU nastave inistirati na ukidanju bezviznog režima za bh. građane, onda bismo trebali duž cijele granice razvući Orbanovu “žilet žicu”. Tako bismo spriječili Sirijce, Afganistance, Pakistance da preko naših leđa traže bolji život u EU, a Hrvate i Srbe da nam neovlašteno ulaze u državu i predstavljaju nas teroristima.

Jer, očito kod nekih Evropljana prolazi samo politika oko za oko, zub za zub!

 

Patria

Na vrh