Komentari

Piše: Rasim Belko – Smetaju li Krešiću i sličnima pozivi na ‘spremnost i budnost’, jer su prepreka nestanku Bosne i Bošnjaka kao naroda!?

Svaki put kada bošnjački političar ili vjerski dužnosnik Islamske zajednice upozori Bošnjake da budu budni, s obzirom da opasnost agresorskih politika viđenih 90-ih godina nije prošla, javi se neko iz srpskog ili hrvatskog spektra da to predstavi u najmanju ruku strašenjem.

Srbija se kontinuirano naoružava, njen predsjednik otkako je preuzeo političku scenu govori o prijetnji Srbiji, u aktuelnoj izbornoj kampanji više liči na Miloševića nego na predsjednika neke nove Srbije.

Slično je i u Hrvatskoj, nabavlja se oružje i to najviših standarda po ubojitosti. Hrvatska je čak htjela i vojno ući u BiH pod krinkom evropskih snaga.

Ali, najveći problem je kada neko Bošnjacima kaže “budite budni” ili kada neki Bošnjak kaže “da niti jedna Bošnjakinja više neće biti silovana”.

Zoran Krešić, HDZ-ov megafon u Večernjem listu, a novinar radija Herceg-Bosna, čije su vođe osuđene za najteže zločine, tako je danas objavio diskusiju s nekog skupa kod Zenice, gdje je govorio muderis Nezim Halilović i poredeći situaciju u Gazi s onim što su Bošnjaci proživjeli u Bosni i Hercegovini, kazao da se to više ne smije ponoviti i da Bošnjaci moraju biti spremni.

Također, Krešić je riječi imama ratne džamije na Igmanu Haruna Hodžića, da se lovačka društva očiste od pijanaca i da ta udruženja budu spremna za odbranu države, protumačio i u naslov istakao kao poziv da lovačka udruženja postanu vojska.

I to je sada već praksa, jer u istom kontekstu zloupotrijebljene su riječi reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i drugih.

Postavlja se pitanje je li poziv na budnost i spremnost Bošnjaka da ponovo ne dočekaju genocid i UZP smetaju Krešiću i sličnima jer žele da Bosna šapatom padne, a Bošnjaci šutke nestanu. Jer, nije da takav scenario nismo vidjeli prije tri decenije, a nije ni malo informacija da bi se u budućnosti takvi pokušaji mogli ponoviti.

Zvanična politika Hrvatske i Srbije u maksimalnoj je ofanzivi da se onemogući funkcionalna cjelovita Bosna i Hercegovina, a u prevodu to faktički znači nestanak Bošnjaka kroz njihovu getoizaciju u različitim elementima.

I to Krešić i njemu slični ne tumače prijetnjom ovoj državi, miru i stabilnosti Bosne i Hercegovine, pa i Balkana u cjelosti, ali kada neko kaže “Bošnjaci, budite budni”, onda je to djelovanje islamista, poziv na organizovanje vojske, na rat i slično.

A baš takvo pisanje možda i ponajbolje opravdava potrebu da Bošnjaci i svi koji vole Bosnu i Hercegovinu spavaju otvorenih očiju. Jer, činjenica da sljedbenicima politika agresije, UZP-a i genocida smeta poziv na opreznost državotvornog naroda na meti hegemonizma Beograda i Zagreba, zapravo je najbolji dokaz potrebe za budnosti.

Odnosno, sve dok Srbijom i Hrvatskom vladaju politike ukorijenjene u “salveta plan” Tuđmana i Miloševića, a u Bosni i Hercegovini njihove ekspoziture, Bošnjaci i svi koji vole Bosnu i Hercegovinu moraju biti i budni i spremni.

Sve drugo je put u nestanak po već viđenom scenariju.

 

Piše: Rasim Belko @rasimbelko / Patria

Na vrh