Komentari

Piše: Rasim Belko – Schmidtova ‘Prokleta avlija’ za Bošnjake: Legitimnim predstavljanjem u Izbornom zakonu legalizovati aparthejd!

Dugoročno, neriješeno pitanje Izbornog zakona dovodi u pitanje demokratsku osnovu zemlje i ukazuje na potrebu da se postojeći sistem etničke podjele vlasti prilagodi principima demokratske jednakosti i nediskriminacije.

Napisao je ovo visoki predstavnik Christian Schmidt u posljednjem izvještaju Vijeću sigurnosti UN.

I ovaj put Schmidt je dokazao da jedno govori, a drugo radi i to uglavnom na štetu Bosne i Hercegovine i prodržavnih snaga u njoj. Jer, to što Schmidt govori o ugroženosti demokratskog osnova zemlje zbog postojeće etničke podjele vlasti ne znači da on to želi reformama eliminirati, nego naprotiv, želi to zajedno s partnerima iz HDZ-a učvrstiti kao trajan osnov podjele vlasti u BiH.

Schmidt je to dokazao i onda kada je donosio odluke kojima je jednoj etničkoj zajednici pomagao da ovlada Federacijom BiH. I ma koliko maskirao svoje krajnje težnje u izvještajima VSUN, njegov partner Dragan Čović danas je potvrdio da Schmidt radi na novom pokušaju reforme Izbornog zakona.

“Naše kolege su razgovarale s predstavnicima OHR-a, ja sam prije dva, tri dana razgovarao s ambasadorom SAD, intenzivno se ovih dana pripreme vode”, rekao je Čović danas u Vitezu i najavio krajem mjeseca početak pregovora.

Čovićev partner Schmidt najavio je u intervjuu Face televiziji dejtonski model “pritvora za ključne lidere” dok se ne dogovore.

“Ili ćemo ubuduće pristupit tako da sve odgovorne ZAKLJUČAMO, kao u Rimu kada se bira papa i tek kada se donese odluka PUSTIMO IH NAPOLJE. Tako je bilo i sa Dejtonom, koji se ne bi nikada desio da nisu pregovarali tri sedmice u komadu, a da niko nije mogao otići”, reče Schmidt za Face i ostade živ.

Jer, kakvu bi to Schmidt demokratiju postigao dogovorima u prokletoj avliji za političare. Znamo kakvu, teško da više može sakriti namjere.

Stoga bi politički lideri morali biti dobro obazrivi kada se odazivaju na pozive OHR-a da ne završe u kakvoj rupi zarobljeni između krampusa Murphyija i djeda mraza Schmidta. To bi bilo pogubno ne samo po evropsku, već općenito po budućnost Bosne i Hercegovine.

Naročito je opasno za Čovićeve “kolege” iz sarajevske Trojke koji po njegovim riječima već idu u OHR i pripremaju se za maratone u prokletoj avliji.

Da se situacija odvija onako kako priželjkuje HDZ Hrvatska/BiH najbolje govori današnja Čovićeva poruka: “Za nas je prioritet u izmjeni Izbornog zakona legitimno predstavljanje. Prioritet svih prioriteta”.

Dakle, ono što Schmidt naziva nedostatkom demokratskog kapaciteta, Čović prevodi kao legitimno predstavljanje i ništa drugo nije moguće. Iskustvo nas uči da je Čović mnogo otvoreniji u pojašnjavanju prohtjeva od friziranih fraza visokog predstavnika.

Jedan od ciljeva zatvaranja političkih predstavnika je apsolutno onemogućavanje javnosti i građana da reaguju i pokušaju spriječiti trajno nanošenje štete državi Bosni i Hercegovini.

Schmidt je naučio lekciju, pa u borbi za demokratski kapacitet Bosne i Hercegovine želi eliminisati demokratsko pravo javnosti i građana da učestvuju u procesima i odlukama koje će uveliko odrediti njihovu budućnost.

Očito zbog toga Schmidt danas zagovara pritvor za političke lidere, ne toliko zbog trojkaša ili Čovića, već zbog onih stranaka koje su se i prošli put pobunile protiv nametanja aparthejda.

Očigledno se u kuhinji OHR-a nešto planira i sprema i nema sumnje da je u sve to uključen američki ambasador Michael Murphy, s kojim je Čović neki dan očito dogovarao detalje.

Prokleta avlija očito je mračna zamka za balije koje pristanu da uđu u tamne podrume i pristanu na pregovore o odavno isklesanim rješenjima.

Evidentno je da će reforma Izbornog zakona doživjeti dramatičnu završnicu, rezultat će ovisiti isključivo od toga hoće li politički predstavnici Bošnjaka pristati na aparthejd ili ne.

Na vrh