Komentari

Piše: Rasim Belko – POLITIČKA KORUPCIJA ZAPADNOG DIPLOMATSKOG KORA Kako je Murphy kupio papke za Schmidtove kršćanske zadatke

“Imali smo mi raznih pitanja, ne mogu sad reći od diplomatskog kora, ali od nekih ljudi koji su nam dolazili ovdje u Bosnu i Hercegovinu “možete li vi ikoga kupiti?”, ovako je u januaru 2023. godine govorio predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

A Nikšić je predsjednik stranke i očito budući premijer koji nikada nije uspio ubijediti građane da je sposoban, pa nikada nije ni dobio podršku tih građana. Ali je zbog specijalnih zadataka, kakvi se i dodjeljuju specijalno nesposobnima, ipak budući premijer.

Jer, kada nesposobni Nikšić nije uspio kupiti ruke, u akciju je krenuo američki ambasador Michael Murphy. Tipovao je Murphy ko bi mogli politički papci koji će na sjednici koju je izdiktirao njegov junoša Schmidt podržati oktroisanu Vladu Federacije na čelu s Nikšićem.

Pronašao je takvog u Rami Isaku, političkom trgovcu, koji je očito naplatio ruku sina ministarskom pozicijom u Vladi. Ali, našao je Murphy i drugačije papke, legitimnog karaktera, pa će tako nametnuti Vladu FBiH podržati i predsjednik Devedesetke, Ilija Cvitanović i njegova škvadra.

No, kao papke za specijalne Schmidtove zadatke ne treba posmatrati samo one koji su “završeni” u proteklih 48 sati. To je i svaki onaj zastupnik koji unutar sebe iznađe opravdanje da glasa za Murphy – Schmidt vladu. A opravdanje mu je da će u suprotnom biti prognan, uhapšen ili šta već, po scenariju koji je još tokom predizborne kampanje najavljivao predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković.

Christian Schmidt, kršćanski visoki predstavnik za neutralisanje bosanskih muslimana danas je uz oktroisanje Vlade FBiH, izmijenio i Krivični zakon Bosne i Hercegovine, te uveo kategoriju “podmićivanje političara”. Da nije naša sudbina ovisna o takvim plaćenicima, bilo bi možda i komično. No pitanje je hoće li po Schmidtovom zakonu biti uhapšen njegov šef Michael Murphy, koji je, javna je tajna, očito poticao kupovinu “ruka”, kako to reče Schmidt.

Dakle, Murphy, ali i dio zapadnog diplomatskog kora koji stoji uz njegov pohod u Bosni i Herccegovini upleli su se u političku korupciju “završavanjem” ruka. Ali, oni po bh. zakonu ne mogu odgovarati i zato je vrijeme da se State Department i najbliži saradnici Joea Bidena upoznaju o djelovanju njihovog ambasadora. Isto važi i za ostale.
Izgubljen je tako svaki kredibilitet američkog i drugih ambasadora da po ovoj državi hodaju i govore o bilo kakvoj korupciji, jer je očito njihov angažman proteklih desetak mjeseci bio teška politička korupcija.
Istovremeno, vrijeme je da se OFAC – tijelo koje uvrštava na crnu listu, obavijesti kako ambasador Murphy u Bosni i Hercegovini kreira političku koaliciju sa ljudima na američkoj crnoj listi, kršeći tako direktno odluke OFAC-a o Čavari, Špiriću, Kukiću i sličnima.

Kako onda vjerovati da svi oni projekti koje plaćaju američki porezni obveznici trebaju u Bosni i Hercegovini osigurati nezavisno i efikasno pravosuđe, policijske i slične agencije. A upravo to pravosuđe i agencije iskorištavaju se kao mehanizam prijetnji tvrdoglavim papcima koji se kolebaju oko pristajanja na ulazak u oktroisanu federalnu vlast.

Od danas će biti besmisleno svako saopćenje Ambasade SAD u kojem se poziva na borbu protiv visoke korupcije. Jer, od političke teško da će biti visočija, s obzirom na težinu novca koji je u opticaju pri kupovini političkih papaka.

Demokratija je danas u Bosni i Hercegovini silovana i ubijena, jer se taj nabolji poznati oblik društvenog uređenja morao ukinuti kako bi Bosna i Hercegovina bila vraćena u neka stara vremena i križarskim pohodima oslobođena bh. muslimana (Bošnjaka). Ono što nije pošlo za rukom Clintonu, Holbrookeu, Albright, čini se učinit će Murphy zahvaljujući dejtonskoj kreaciji Ureda visokog predstavnika.

No, sva moć koja im je na raspolaganju nije bila dovoljna, pa su oni koje zovemo ekselencije morali da se spuste na nivo Dodikove poslušnice Željke Cvijanović i kupuju svoje Stevančeviće i Mitroviće.

Pozvao bih pravosuđe da reaguje, ali tamo su Lagumdžije, Kajganići i slični američki favoriti, tako da je to nesvrsishodno.

Političku korupciju kupovine papaka počeo je Milorad Dodik (američki igrač), a završio Michael Murphy (američki ambasador). Sve američko, zar ne!

Na vrh