Komentari

Piše: Rasim Belko – OSA, BIA, MEDIJI – VUČIĆ UTIČE NA KONAKOVIĆA Izmišljeni atentat je lenjinistička priprema progona svih koji se odupru predaji Bosne?

“Da su pokušaji atentata olimpijski sport, ja bih osvojio zlatnu medalju”, rekao je davno kubanski predsjednik Fidel Castro. I zaista, Castro je osoba koja je imala svako pravo govoriti o atentatima. Preživio je oko 630 bezuspješnih i različitih pokušaja ubistva. Većinu ih je pokušala izvršiti jedna država – Sjedinjene Američke Države.

 

Od Castrove smrti prošlo je nešto više od šest godina, a na drugom kraju svijeta, u balkanskoj državi Bosni i Hercegovini, miljenici američke politike igraju se pojmom atentata, predstavljajući se žrtvom nepoznatih neprijatelja na internetu.

 

Prijetnju treba provjeriti

Ne, nisu komunisti, ni socijalisti, oni su zapravo neki novi pravac i politička ideja – ameroopoklonici. Obojica su predsjednici političkih stranaka. I Elmedin Konaković i Nermin Nikšić akteri su vlasti u Bosni i Hercegovini. Preuzeli su je žestoko, prijeteći progonom onim prošlima. I niko ih nije shvatio ozbiljno, dok se prije nekoliko dana nisu zaigrali pričom kako im je sigurnost ugrožena i kako se na njih sprema atentat u komentarima jednog portala.

Anonimna prijeteća poruka bila je dovoljna Elmedinu Konakoviću da lansira priču kako se planira ubistvo njega i Nikšića. I jedan i drugi preko partijske infrastrukture u vlasti imaju i mehanizme i načine da ekspresno otkriju porijeklo i pošiljaoca poruke. To Obavještajno – sigurnosna agencija BiH uradi za par sati. Na čelu OSA-e je njihov čovjek. Pitate se zašto nisu?

 

 

Pa kada bi se otkrilo ko je pošiljaoc ne bi više bilo priče, bio bi osuđen i javnost bi shvatila da od planiranog atentata nije bilo ništa do li nečija neodgovornost. Možda i nečija planirana, jer ako pogledate količinu pismenosti u toj poruci, jasno vam je da je ona dobro osmišljena, a većina komentatora na portalima je polupismena svjetina.

No, svejedno. Prijetnju treba provjeriti. A na to je u subotu pozvao i državni parlamentarac opozicione SDA. I upozorio da je ovo opasna igra usmjerena protiv Bošnjaka, i to od ameropoklonika i partnera Dodika i Čovića, te da se u konačnici može desiti haos u narednom periodu.

 

 

Zato još jednom – istražite i pred sud izvedite pošiljaoca poruke!

Ili vam je susret s najvećom balkanskom žrtvom izmišljenih atentata usadio neke njegove manire. A liči da jeste. Aleksandar Vučić najveća je žrtva izmišljenih atentata. Izmišljenih u njegovoj spin kuhinji i prepakovanih u Bezbednosno – informativnoj agenciji. Vučić je priče o atentatima širio svaki put kada je morao da ide i pregovara, od Washingtona i Brisela, do Berlina i Ohrida. Svaki put kada je na vagi da Srbima mora otkriti kako Kosovo više nije srce Srbije, jer to nije odavno, Vučić se nađe pred atentatorom zvanim laž.

 

Zanimljivo, i Konaković je priču o atentatu lansirao u vremenu kada on i Nikšić mole Schmidta da ih lansira u vlast entiteta Federacija BiH, a čak i stranački drugovi im se protive. Jer ta priča znači kraj demokratije i uvođenje sistema u kojem najmalobrojniji imaju mogućnost trajne kontrole političkih procesa. Prijetnja atentatom dolazi i u vrijeme kada Konaković i Nikšić predaju finansijske i policijske agencije dokazanom separatisti i njegovom partneru koji kreira treći entiet. Kud ćeš veću zaštitu od sažaljevanja naroda nad nekim koga tajni lik hoće ubiti.

 

A šta bi dobili oni koji navodno planiraju atentat na Konakovića i Nikšića? Šta je motiv za napad na šefa diplomatije koji se očigledno ne pita mnogo u državnoj vlasti i toj diplomatiji? Ili na predsjednika koji za nekoliko mjeseci odlazi sa čela stranke? Promjena političkog sastava državne vlasti? Pa to bi oponenti Konakovića i Nikšića da su htjeli valjda učinili u vremenu u kojem su bili vlast i kontrolisali sistem?

 

 

Izmišljeni atentati, alat režima za obračune

Atentat je zapravo jednostavna i neodgovorna reakcija na složene procese, kazao je davno Jimmy Carter. Ali, koliko je atentata s političkim ili ideološkim motivom bilo u dejtonskoj Bosni i Hercegovini? Koliko oni mogu promijeniti paradigmu?

S druge strane, izmišljeni atentati često su bili opasna alatka u rukama režima. Hitler je nakon izmišljenog atentata napao Poljsku, a Sovjetski Savez, nakon izmišljenog atentata na Lenjina satirao i terorisao sve svoje neprijatelje unutar vlastitog naroda.

Na pokojnog Zorana Đinđića, u vrijeme dok je bio premijer Srbije, nije pokušan niti jedan lažni atentat. Pokušani su stvarni, jedan neuspješan kamionom kao na Vuka Draškovića. Ubijen je iz drugog pokušaja, u dobro osmišljenom atentatu u kojem su učestvovale državne strukture. Ubili su ga oni čiji je važan šraf bio današnji predsjednik, koji pjeni i plače zbog atentata koje izmišljaju njegovi saradnici, mediji i službe.

 

Elmedin Konaković je već najavio da će “tjerati” svoje političke oponente. Najavio je nedavno i da će ako ti oponenti izvedu mase na ulice on izvesti duplo više i da se “toga boji”. Čega se to boji Konaković, ako vjeruje da će protesti, u tom slučaju i jednih i drugih, biti mirni i demokratski?

Konaković zapravo najavljuje scenario identičan onom Dodikovom. A Dodik je odgovarao kontraprotestima, prijetio opoziciji, prisluškivao je, bio žrtva zavjera, itd. Svaka sličnost u ovom slučaju je moguća.

 

Naredni dani uveliko nose sudbonosne odluke po Bosnu i Hercegovinu. I skoro je nemoguće predvidjeti puni razvoj situacije. No, jedno je sigurno. Taj razvoj ne ovisi ni o Konakoviću ni o Nikšiću. U državnoj vlasti oni su samo potpisnici tuđih planova, jer da imaju svoje bili bi izbačeni iz vlasti koju kontrolišu Dodik i Čović. U geopolitčkim igrama oko Bosne i Hercegovine se pogotovo ne pitaju. Pita se Schmidt donekle, a uglavnom Konakovićev i Nikšićev šef u kaubojskom šeširu. Njemu ne prijete, a on odlučuje.

 

Stoga je vrlo vjerovatno, Konaković kreira prijetnje, a u sve uvlači Nikšića, kako bi bilo vjerodostojnije. Poznati su master chefovi njegovih spin kuhinja i politika. Zato javnost i ne vjeruje, ni u spinove o atentatu, ni u politike!

Picousti je drugo, njega su za obmane školovali opasni maheri, kreatori najvećeg srpskog proizvoda – LAŽI – poput Ćosića, Miloševića i Šešelja. Zato i jeste toliko kreativan. A sada su i Vučić i bosanski ameropoklonici na istoj strani, svima im je zajednička politika uklanjanja prepreka za stvaranje srpskog, hrvatskog i albanskog sveta.

Konakoviću, morat ćeš za Beograd. Na popravni. Povedi i Nikšića!

 

Patria

Na vrh