Komentari

Piše: Rasim Belko – Kako je britanski profesor otkrio planove: Uz Murphyija, Schmidta i Sattlera podjela Bosne i Hercegovine više nije tajna!

Podjela Bosne i Hercegovine sve je manje tajna,a sve učestalije javno iznošena ideja u akademskim i društveno – političkim krugovima ne samo u našoj regiji nego i na zapadnom dijelu svijeta.

Jer, kako drugačije objasniti da profesor Andrew Tettenborn sa Pravnog fakulteta Univerziteta Swansea kojem su specijalnosti privatno, trgovačko i pomorsko pravo u sedmičniku The Spectator objavi tekst kako će podjela Bosne i Hercegovine doći prekasno.

Dakle, profesoru Tettenbornu podjela Bosne i Hercegovine nije upitna, jedino zbog čega je zabrinut je pitanje hoće li ona doći na vrijeme. Tettenborn nije predstavnik britanske vlade niti intelektualac kojeg događanja s ovu stranu svijeta posebno zanimaju, pa je pretpostaviti da iznosi stavove koje čuje u akademskoj zajednici Velike Britanije. A ako je tako, onda bi patriote Bosne i Hercegovine morale biti mnogo zabrinutije za sudbinu ove zemlje nego što su sada.

Simptomatično ali nikako slučajno je i to da Pravni fakultet na kojem predaje Tettenborn nosi naziv “Hillary Rodham Clinton”. Da, po bivšoj prvoj dami SAD Hillary Clinton, koja je svojevremeno u neuspješnoj kampanji za predsjednicu SAD lagala kako je iz Tuzle bježala pod snajperskom paljbom. Njen suprug Bill je glavni sponzor a njegovi operativci kreatori Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je Bosnu i Hercegovinu zarobio “zamrznutim konfliktom” do konačnog rješenja.

Sudeći po načinu djelovanja u posljednjoj deceniji Zapad je predvođen Velikom Britanijom i Sjedinjenim Američkim Državama postjugoslavensku krizu odlučio riješiti podjelom Bosne i Hercegovine i stvaranjem tri monoteističke države.

Ono što Tettenborn nije konkretizirao u svom tekstu o podjeli Bosne i Hercegovine jesu predstavnici SAD i Evropske unije proteklih dana.

Nakon odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Kovačević protiv Bosne i Hercegovine američki ambasador je njeno implementiranje u ustavno – pravni poredak BiH sveo na dobru volju domaćih političara, svjestan da bi svako insistiranje na provođenju te odluke bilo kontraproduktivno za planove njemu nadređene administracije.

Zanimljivo, predstavništvo Evropske unije u Bosni i Hercegovini nije uopće ni reagiralo na presudu. Jasno je da šef tog predstavništva Johann Sattler svjestan činjenice da odluka ESLJP i njeno provođenje ruše i njegove planove.

Uslijedili su antiustavni protesti na administrativnim linijama između entiteta na kojim je policija Rs blokirala saobraćaj suprotno Ustavnim odredbama, a Ambasada SAD je opet reagovala kao da su srušili neko stablo koje nisu trebali a ne prekršili odredbe i Dejtona i Ustava.

Takvo djelovanje ključnih aktera međunarodne zajednice (SAD, EU, Velike Britanije) i njima poslušnog visokog predstavnika Christiana Schmidta dodatno pogoršava i političku i sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini.

Više je pravne sigurnosti bilo u ratnom i postratnom vremenu nego sada, a sve zahvaljujući antibosanskom djelovanju Schmidta i Murphyija.

Kao šlag na torti dobili smo pismo Murphyija i Sattlera nakon kojeg je jasno da oni entitet Federaciju tretiraju kao prostor njihove samouprave spremne da jednog dana bude pripojena Hrvatskoj i Evropskoj uniji, dok posljedično tome entitet Rs ostaje u okvirima srpsko – ruskog sveta.

Nije moguće drugačije tumačiti pismo u kojem se od vlasti u Federaciji, koju su btw i formirali potpisnici pisma, traži smanjenje proizvodnje u rudnicima i energetska tranzicija, prepuštanje (kroz koncesije) aerodroma i borba protiv terorizma koja bi morala biti na državnom nivou.

Čak i kada bi to pismo pokušali podvesti pod evropske integracije, zašto bi jedna pravila važila na 51 posto BiH, a druga na 49 posto. Osim ako se gospoda ambasadori Murphy i Sattler nisu vodili onim non – paperom koji predviđa da Federacija bude pripojena Hrvatskoj, Rs Srbiji, a intervencijom saveznika bude ugušena pobuna bosanskih patriota.

Značajnu notu tom non – paperu dala je i buduća ambasadorica SAD u Hrvatskoj Nathalie Rayes koja je prilikom saslušanja u Senatu kazala “ako budem potvrđena, radit ću s hrvatskom Vladom na angažiranju bosanskohercegovačkih Hrvata i njihovih suradnika kako bi podržali Vladine reforme. Ja bih bila poveznica između hrvatske Vlade i Hrvata iz BiH”.

Sve je očiglednije da kreatori Dejtona spremaju novi paket u kojem će Bosna i Hercegovina biti podijeljena na dva dijela. Onaj sa 51 posto teritorije, koji će biti pridružen monoetničnoj Hrvatskoj i preostalih 49 posto u čisto srpskoj Srbiji. Bošnjaci i Bosanci bi u tom slučaju bili prepolovljeni i jedan dio bi bio manjina bez prava u Hrvatskoj, drugi u Srbiji.

Time bi konačno bila uništena nit na kojoj opstaje i sama Bosna i Hercegovina.
A kada sagledamo sve, jasno je otkud profesoru pomorskog prava u Swansei Tettenbornu ideja da “Demokratija koju trenutno oličava ova razularena i izmišljena nacija, kojom upravlja međunarodni službenik i tehnokrata koji ima apsolutnu moć, nije ništa drugo do privremene mjere koja sprječava njenu disoluciju. [Ta mjera] će morati jednom da se završi”.

Tettenborn je svoj tekst zaključio da ukoliko njegovi čitatelji “zaista vjeruju u demokratiju, a ne u blijedu imitaciju suvereniteta naroda u Bosni i Hercegovini, njihov stav bi trebao biti da se raspad (Bosne i Hercegovine) treba desiti što prije”.

Za nauk uspavanim političkim, građanskim i narodnim patriotskim masama. Plan podjele Bosne i Hercegovine više nije apstraktnost koju će svi negirati, već realnost o kojoj se sada bez ustezanja i javno govori!

Na vrh