Komentari

Piše: Rasim Belko – HMS ISKORISTIO SARAJEVSKE LAIKE Je li Čović na(čuo) moguću odluku, pa nezadovoljan šalje spin-strjelice Schmidtu?

U spin kuhinji Hrvatskog medijskog servisa, glasila Dragana Čovića i HDZ-a BiH, skuhana je informacija o mogućem političkom papanluku u Domu naroda FBiH, gdje je navodno izgledno da jedan SDA Bošnjak pređe u ‘osmorkine’ Bošnjake.

Spinovanje je propaganda koja u doslovnom značenju ima za cilj pustiti  informaciju koja će javnost okrenuti na onu stranu koja odgovara interesima onih u čijem se interesu plasiraju informacije. Da to znaju i razumiju u sarajevskom medijskom prostoru informaciju HMS-a bi zaobišli, jer background tog medija i njegovo pisanje vezano je isključivo za uskostranačke interese HDZ-a.

 

 

No, pošto ne znaju, veći broj sarajevskih medija u tradicionalnom senzacionalizmu najavljuju preokrete u političkom ratu oko Vlade Federacije. HMS je najavio, a oni misleći da je to istina, široj publici objavili kako eto neko iz SDA prelazi u ‘osmorku’, što će posljedično dovesti do smjene Refika Lende i otvoriti put vladi Čović – ‘osmorka’.

Predsjednika i potpredsjednike Federacije može razriješiti samo Ustavni sud FBiH. I to na zahtjev dvotrećinske većine u oba doma Parlamenta FBiH. Naknadna promjena većine u bilo kojem klubu Doma naroda FBiH ne utiče na status predsjednika i potpredsjednika FBiH. Da je iko u sarajevskim medijima pročitao mogućnosti smjene znao bi da je HMS-ova informacija netačna, jer je provedba navedenog u toj informaciji nemoguća.

 

 

A kada znamo da ono što HMS spin epohalno najavljuje uz pomoć medija pod kontrolom ‘osmorke’ nije izvodivo, imamo pravo zapitati se šta je zapravo bio motiv ovog trovanja javnog prostora.

Nalazimo se u vremenu kada svi iščekuju samo jedno, hoće li nakon Uskrsa i Bajrama iz Njemačke uskrsnuti i visoki predstavnik Christian Schmidt, hoće li i šta nametnuti. To nametanje je lajt motiv djelovanja svih političkih struktura u FBiH, onih koji su protiv (SDA, DF, NES i SBiH), onih koje ga zahtijevaju i priželjkuju (SDP, NiP, NS), onih koji nisu sigurni jesu li za ili protiv i HDZ-a koji se plaši da bi to mogla biti odluka za buduća vremena. A takva odluka je minsko polje za Čovićeve interese.

 

 

Zato HMS-ov spin treba posmatrati kroz prizmu HDZ-ovih interesa, a oni su razapeti između želja za Vladom FBiH u kojoj će bez SDA apsolutno moći sami kontrolirati procese, jer im partneri nisu dorasli i straha od odluke zbog koje ih nakon sljedećih izbora možda neće biti u federalnoj vlasti.

Znaju Čović i HMS da je Schmidt prohrvatski, Plenkovićev visoki predstavnik za entitet Federaciju BiH, ali isto tako znaju da on neće donijeti odluku bez američkog muhura i aminovanja. I toga se zapravo plaše. Jer, trenutna američka administracija je kreator aktualne političke slike Bosne i Hercegovine, u kojoj ništa ne funkcioniše iako su izbacili SDA pod motom funkcionalnosti. Otpor javnosti toj američkoj kreaciji pomalo kulminira, ‘osmorkini’ partneri propituju državotvornost politike. A Amerikanci su pragmatični i neće baš toliko ići na silu.

 

 

Je li možda u Čovićeve redove stigla informacija da će u eventualnom Schmidtovom nametanju biti nešto što neće odgovarati politici HDZ-a. Jesu li u strahu od takvog razvoja situacije preko HMS-a spin strjelicama gađali Christiana Schmidta indirektno poručujući i njemu i Amerikancima da neće prihvatiti ništa što šteti njihovoj politici. Je li ovo zapravo prijetnja, između redova, da će se HDZ odmaći od ‘osmorke’ i vratiti starom političkom partneru.

Jer, samo je laik mogao vjerovati u priču da će prebjegom nekog iz SDA u Klubu Bošnjaka u dio kluba pod kontrolom ‘osmorke’ biti riješen čvor koji je očigledno teško rješiv. Laici ne čitaju Ustav, ali čitaju i dosljedno prenose HDZ medijski servis.

Čović je ciljao nekoliko datuma, od novembra nam faktički najavljuje vladu Federacije i promašio je svaki termin koji je dao. Sada ga hvata panika da bi mogao izgubiti ne samo ono što ima, nego i mnogo više.

 

 

Neke informacije govore da bi Schmidtova odluka mogla biti solomonska, svi zadovoljni i svi nezadovoljni. To apsolutno ne prija Čovićevim ušima, jer on hoće sve i odmah. Riječ je o političaru koji najviše od svih upotrebljava termin kompromis, ali nikada nije spreman na taj kompromis. Zato Čović i spinuje, jer u njegovom rječniku kompromis je termin prisiljavanja drugih na ispunjavanje ciljeva hrvatske politike iz Zagreba i HDZ-a BiH.

Kompromis u Schmidtovoj odluci s američkim pečatom sigurno ima drugo značenje.  I Čović zna da ukoliko se takva odluka desi on će biti nezadovoljan. Zato ciljanom propagandom i šalje poruku. A pomoć sarajevske javnosti mu je došla ko savršen lanser za tu poruku.

 

 

 

Patria

Na vrh