Komentari

Piše: Rasim Belko – Gospodo trojkaši, nisu krivi novinari: Odustali ste od NATO puta, sigurnost i ekonomiju BiH predali SNSD i HDZ, a Čoviću FBiH

“Opozicija nema čime da nas napada za ono što radimo, pa sad govore ‘oni će izdati’”, reče Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a i jedan od lidera projekta “Trojka”.

Teško da opozicija koja je u zakonodavnim strukturama već sada nema ozbiljan arsenal protiv “Trojke”, ali i bez toga dovoljno za optužbu “izdajnicima” je i ono što su do sada uradili.

A uradili su sve što odgovara paklenom dvojcu Milorad Dodik – Dragan Čović. Tako su na državnom nivou finansije prepustili kadrovima HDZ-a i SNSD-a. Od osam pozicija ključnih za ekonomsko funkcionisanje države samo jednu zastupa Bošnjak. Sve drugo, posljedično pozicioniranju, kontrolišu HDZ i SNSD. Isto je i u sektoru sigurnosti gdje od 14 ključnih pozicija, na 12 su kadrovi HDZ-a i SNSD-a.

Neke od tih pozicija su operativno iznimno zanimljive. Tako je zamjenik direktora OSA-e ruski čovjek Risto Zarić, koji kontroliše sve operacije. U SIPA-i je Trojka prepustila poziciju komandanta Jedinice za specijalnu podršku.

Kada je riječ o tome šta su izdali a što nametnuti premijer Nikšić ne shvata, među ključnim stavkama su i četiri delegata SNSD-a iz NSRs u Domu naroda. I to nakon što su SDP i ostatak Trojke četiri godine napadali SDA za istu grešku. Ako je SDA i pogriješila, kako onda nazvati to što je Trojka namjerno i marifetlucima učinila isto sa iskustvom iz prethodnog mandata. A ta četiri delegata daju Dodiku apsolutnu nezaobilaznost u formiranju i funkcionisanju državne vlasti.

S obzirom da je posao imenovanja i pozicioniranja kadrova na državnom nivou nezavršen, jasno je da možemo očekivati nastavak trenda Trojke, ali o tome kada dođe vrijeme.

Ako se spustimo na entitetske nivoe, dobit ćemo opet istu sliku.

U Federaciji Bosne i Hercegovine Trojka je pristala biti marioneta internacionalne zajednice za udovoljavanje Čoviću. I to je izdaja koja im nikada neće biti zaboravljen, ne samo unutar opozicionih redova, već i kod velikog broja njihovih birača, ali i svih građana Bosne i Hercegovine.

Pristajanjem na takvu vlast, Trojka je, gospodine nametnuti, pristala na eliminisanje predstavnika Bošnjaka u rukovodstvu FBiH, a i to je izdaja.

A onda ste u potpunosti prepustili kontrolu nad Parlamentom FBiH HDZ-u i Draganu Čoviću. Posljedica toga je teška prohodnost zakona. Pa ste u tom parlamentu dozvolili da Mario Karamatić, Čovićev priljepak, vrijeđa građane Kantona Sarajevo nazivajući taj prostor okupiranim. A onda ste tog i takvog Karamatića odbranili od pokušaja da bude isključen sa sjednice zbog govora mržnje.

U Vladi Federacije, nametnuti premijeru, ne odlučujete kako rekoste dogovorom, nego izvršavanjem zahtjeva Čovića i njegove stranke. Tako ste HDZ-u prepustili Autoceste FBiH a u zamjenu od njih tražili iznošenje dokumentacije kojom ćete napadati opoziciju. Vama, trojkašima, lična satisfakcija osvete SDA, a HDZ-u profitabilna cestogradnja. Jer, to je vaša igra, tako je igrate od starta.

Da, Marina Vukoju ste vi iz Trojke, po javnom priznanju, ocjenjivali da bi bio najbolje rangirani kandidat za sudiju Ustavnog suda BiH i pored činjenice da ste u opticaju imali mnogo daleko boljih kandidata. A taj Vukoja ukoliko završite Čovićevu stvar će biti jedan od ključnih u procesu završavanja podjele Bosne i Hercegovine.

I na kraju gospodine nametnuti premijeru, vi ne samo da ste izdali državne interese, nego ste prodali i vlastite principe i obećanja, koja ste nudili u borbi za vlast.

SDA-u i njenim partnerima u proteklim decenijama vladavine nije se nakupilo toliko antidržavnog i antidemokratskog koliko se vama nakupilo za manje od četiri mjeseca.

Danas smo vidjeli primjere toga kako se izdaju principi. U prenosu press konferencije imali ste moderatora koji je eliminisao svaki komentar, svaku kritiku, pa bila ona i najbenignija.

 

Igrate se cenzure, nametnuti premijeru, a pričate nam o Evropskoj uniji. Možda ste zbog previše druženja s Dodikom postali više autokrata nego socijaldemokrata. Autokrata je svakako vaš partner Elmedin Konaković koji polako postaje Dodik No.2 po press konferencijama. Jer, sve rjeđe mu konferencije prolaze bez napada na novinare. Nekada su to novinari Klixa, nekada Avdo Avdić, a evo danas i Hayatova novinarka. Daleko ste dogurali u europejstvu, nametnuti premijeru.

 

Ali ste zato izgurali NATO integracije. Pažljivo sam slušao najveći dio vaše konferencije za medije, sve dok iz Konakovića nije progovorio Dodik. I niti jednom, niko od vas trojice nije spomenuo NATO INTEGRACIJE.

Nema ni onog klasičnog euroatlantske integracije. Sve ste sveli na evropske, a po naredbi Baje Dodika, NATO vam je ispario.

I šta ono rekoste, niste izdali??? Pa vi ćete izdaju vidjeti tek kada mi budemo morali istaći čaršafe na prozore i trake oko ruku, do tada drijemajte i uživajte u nametnutom snu!

Na vrh