Komentari

Piše: Rasim Belko – Damir Nikšić otkrio pravo lice Naše stranke: Spominjanje UZP-a i borbu za građansku državu nazvao antiustavnim djelovanjem!

Malo je koja sjednica Predstavničkog doma donijela toliko burnih rasprava kao današnja redova sjednica.

Intenzitet političkog sukoba opozicionih stranaka i parlamentarne većine pod kontrolom HDZ-a (HNS, SDP, NiP, NS) je rastao do tačke kulminacije.

A kulminiralo je kada je ustašliku i hrvatski hegemonizam progovorio iz Marija Karamatića.

“Politika ipak nije najvažnija sporedna stvar na svijet u nego je to fudbal. Prvak Bosne i Hercegovine danas igra kvalifikacije za Ligu prvaka pa bih ja predložio da ovu sjednicu prekinemo kako bi navijači Slovana iz Bratislave se stigli pripremiti, kako bi mi koji ćemo navijati za Zrinjski uspjeli doći na slobodnu teritoriju da možemo navijati za klub. To jeste da dođemo van Kantona Sarajevo, na područje gdje se navija za prvaka Bosne i Hercegovine, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Središnju Bosnu, čak i Tuizlansku, pa čak i Republiku Srpsku jer na prostoru Kantona Sarajevo nemamo sigurnosnih uvjeta kako bi podržali naše – rekao je Karamatić.

Uslijedila je bura, predsjedavajuća Mirjana Marinković Lepić dva puta je oduzela izjavu Karamatiću, a onda je zatraženo očitovanje Etičke komisije.

Ta komisija je predložila izricanje javnog ukora Karamatiću i izbacivanje sa sjednice, uz zahtjev da se o tome izjasni Predstavnički dom FBiH.

Potom je ponovo uslijedila rasprava u kojoj su stranke okupljene oko HDZ-a (HNS plus trojka) pokušale zaštititi Karamatića od izbacivanja.

No, diskusija, replika ili šta već zastupnika Naše stranke Damira Nikšića je pokazala u kojem smjeru se kreće politika sarajevske trojke.

Nikšić je u diskusiji kazao strankama probosanskog bloka, odnosno SDA, DF, SBiH, NES, da je i njihova politika građanske države antiustavna, da je ono što pričaju o UZP-u antiustavno i da ako žele da se ćeraju “ćeraćemo se, pa ćemo vidjeti”.

 

 

Riječi koje je Damir Nikšić izgovorio danas na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zapravo su najefikasnije demaskirale politiku Naše stranke.

Nakon Nikšićevih riječi svakom mora postati jasno da je Naša stranka antidržavni i antibosanski projekat i da mu se u budućnosti mora pokazati put u prošlost.

Jer, poruka da je borba za normalnu i evropsku državu, pod nazivom građanska, antiustavna dovoljno govori da bi nas Naša stranka najradije smjestila tamo gdje nas je smjestio na svojim salavetama bivši predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman.

A riječi Damira Nikšića vrlo su slične i porukama koje je u parlamentu svojevrsno iznosio Radovan Karadžić.

 

O tome da priču o UZP-u naziva “antiustavnim djelovanjem”, a riječ je o međunarodnoj presudi haškog Tribunala, dovoljno govori o Damiru Nikšiću i Našoj stranci.

Na vrh