Komentari

Piše: Rasim Belko – AMERIKA, EVROPA, NATO – Oni znaju da nas neće, šta će biti kada Bosna shvati da joj treba drugi put?

Oni mogu preko noći. Bez referenduma i građana. Bez ubjeđivanja na unutrašnjem planu. Švedska i Finska na prečac odluče da hoće u NATO i bujrum stiže u roku odmah. Stižu i šefovi diplomatija, poziva ih se na hitne sastanke i konsultacije u Brisel. Sve ide kao na ubrzanoj filmskoj traci.

 

Očas posla 99 posto članica NATO-a ratificiralo je dozvole za pristupanje te dvije države Alijansi. Nisu Mađarska i Turska. Prvi zbog svojih kokošarskih razloga, drugi zbog dobro poznate činjenice da je Švedska utočište onima koje Turska smatra teroristima.

Danas u Helsinkiju Annalena Baerbock, njemačka šefica diplomatije glasno poručuje “čim prije ratificirati pristupanje Švedske i Finske NATO-u”.

Čekajte, tek tako? Ništa MAP, ANP, reforme, ljudska prava, prava irvasa, pasa, skijaša? Ništa to, pravo u NATO!

Način na koji se Švedska i Finska usisavaju u NATO ili način na koji su zemlje istoka Evrope usisane u Evropsku uniju najbolje je ogledalo u koje trebaju pogledati građani i političari Bosne i Hercegovine kako bi shvatili da su integracije naše zemlje laž pod kojom nas drže u torovima da bi nas pljačkali!

Od pristupanja EU i NATO neće biti ništa dok to iz geopolitičkih razloga ne bude odgovaralo poglavarima te dvije unije. Sve ostalo je igra u kojoj vrijeme prolazi, stanovništvo Bosne i Hercegovine se raseljava, a Bosna i Hercegovina kopni kao sladoled na augustovskoj žegi.

Kome nije jasno neka se osvrne i pogleda šta smo to dobili od kompletne priče oko pristupanja i EU i NATO-u! Dobili smo golemu fikciju iz koje nemamo snage da izađemo i shvatimo da nam treba novi put kako bi prvo učvrstili vanjske granice ove države, ojačali unutrašnje stubove njene državnosti, a onda bili koliko toliko u situaciji da sami odlučujemo o svojoj sudbini. Sve drugo je lajanje na mjesec, dok nam međunarodni tutori poručuju iznova i iznova REFORME!

A evo i jučer nam ih je ponovio državni sekretar SAD-a Antony Blinken. Koje reforme drugovi zapadnjaci. Reforme čega, dogovor s kim. Kako da napravimo reforme i dogovor ako progresivna politička masa tvrdi da je mlijeko bijelo, a separatistička i retrogradna uporno insistira da je nacionalni interes njenog naroda da mlijeko bude crno!

Kada se dva, a u BiH su tri potpuno suprotstavljena politička bloka, susretnu, tu dogovora nema! Da je tog dogovora moglo biti ne bi bilo ubijanja, razaranja, ne bismo i danas vodili političke i institucionalne ratove!

Koje reforme ako ta međunarodna zajednica, koja jedne gura japanskim vozom u integracije, a nas pakuje na ćirine tračnice, ni sama ne dozvoljava pune reforme ka normalnoj državi. Jer, ta međunarodna zajednica počela je da se ovisno o vremenu i prilikama ponaša kao advokat i zaštitnik jednog etnosa.

Koje reforme gospodo zapadnjaci kada ste nam napravili sistem u kojem separatisti pod vodstvom Milorada Dodika ne žele da razgovaraju s britanskim ministrima koji uvrijede njihovog šefa! Kako očekujete da se mi dogovorimo sa takvima? Kako da se uopće dogovore oni koji hoće da Bosna bude cijela i oni koji su političari postali na planovima podjele Bosne i javno kažu da im je to cilj ne dok su na političkoj sceni, već dok su živi.

Još nešto, dok Bosnu i Hercegovinu zatrpavate zahtjevima za reforme, parama ko zna kakvog porijekla plaćate “ubjeđivače” javnosti u potrebnost tih reformi, drugima, poput Aleksandra Vučića i Srbije nudite sve, one japanske vozove, samo u slučaju da se odrekne Rusije i da Putinu uvede sankcije.

A Bosna i Hercegovina u najvećoj mjeri kontinuirano stoji uz sve civilizacijske vrijednosti zapada, uvijek je na pravoj strani historije i nema dilemu da je suverenitet i teritorijalni integritet svake priznate države zaštićen međunarodnim pravom!

Aleksandar Vučić gomila oružje, vojsku, specijalne snage i vi šutite. Kada bi neko odlučio da dio oružanih ili sigurnosnih snaga jača oružjem, ljudstvom i tehnikom, vi biste pravili međunarodnu kontakt grupu da to zaustavljate. Znamo to!

Znamo i sve drugo i jasno nam je da je Bosna i Hercegovina za sve vas u Briselu, Zagrebu i Washingtonu samo mala bara u kojoj održavanjem kaleži možete da igrate igre i testirate snage!

Ali neće ni to vječno! Eurofanatici su odavno otišli, rijetki su ostali! Od onih što su ostali mnogi jasnije vide u kom pravcu ide politika Zapada prema BiH. Nije daleko vrijeme kada će se pojaviti unutrašnja politička snaga, možda jača od svih sadašnjih, koja će postaviti pitanje TREBA LI BOSNI I HERCEGOVINI drugi put? Put koji će biti suprotnost onom sada, koji već dugo traje a nigdje ne vodi!

Od tog dana gospodo Zapadnjaci vi ćete pokušavati usisavati Bosnu i Hercegovinu! No, veliki je upitnik kolika će biti uspješnosti vašeg pokušaja!

Manipulisali ste predugo Bosnom i Hercegovinom, možda teritorijalno malom, ali državom čija bi vam historija morala biti opomena. Puhnu li iz Bosne i Hercegovine ti novi vjetrovi, odnijet će vas skroz sa Balkana, pa se reformišite kud god hoćete!

Ubit će vas to što ništa o historiji ovog prostora ne znate!

 

 

Patria

Na vrh