Komentari

Piše: R. Belko – NEĆE MOĆI FUADE Kasumović prepisao entitet Republika srpska na Milorada Dodika

Poslovično nerazumljivog i nepismenog govora predsjednik Bosanskohercegovačke inicijative Fuad Kasumović sinoć je obraćajući se novinarima nakon ‘konsultacija’ osmorke pokazao koliko mu je stalo do cjelovitosti Bosne i Hercegovine, podvodeći jedan od njenih entiteta pod nešto tamo, nešto Dodikovo.

Prvo je Kasumović pokušao krivicu za Dodikovo ponašanje prebaciti na medije, optužujući novinare da ga hrane i objavljuju i kada obavlja nuždu. A nakon konstatacije novinarke da nisu mediji partneri s Dodikom, već osmorka, Kasumović kaže: “Šta ćemo mi, kada Ustav kaže da je ovo država tri naroda, da u Vijeću ministara BiH moraju biti tri Hrvata, tri Srbina i tri Bošnjaka”.

A potom je izvalio da je Dodik partner jer je “Dodik u svojoj Republici srpskoj, tamo, osvojio sva četiri delegata u Domu naroda BiH”.

Dakle, što se Kasumovića tiče entitet Rs je Dodikov, to je nešto tamo, u šta oni koji žive u FBiH niti treba niti mogu da se petljaju. Kasumovićeva poruka da je Dodik napravio nešto “u svojoj Rs” je identična porukama Dodika, Cvijanović, Stevandića i sličnih koji kontinuirano ponavljaju da je Rs srpska država s ove strane Drine i da je garant opstanka Srba.

Te riječi bole sve one koji žive i bore sa sa nedaćama velikosrpskog aparata u manjem bh. entitetu. Neupitno bole sve one bosanske branioce koji su prognani s prostora tadašnje tzv. Srpske republike BiH branili i Sarajevo i Zenicu i ostale gradove koji su zahvaljujući njima ostali izvan topovskog i političkog dometa osuđenih zločinaca Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Ako je po Kasumoviću Rs Dodikova, čije je onda polje bijelih nišana u Potočarima, čija su stratišta od Foče, preko Vlasenice do Prijedora. Jesu li i ti nišani prepušteni Dodiku. Upozorenja na politiku osmorke ne prestaju, ali poruka Fuada Kasumovića, dugogodišnjeg partnera Nikole Špirića i Milorada Dodika na nivou BiH je jasna poruka Bosni, Bosancima i Bošnjacima šta da očekuju.

Jer, iako Ustav kaže da je Rs entitet (poddržavni aranžman) Kasumović dok se poziva na taj Ustav kada mu odgovara, jasno deklariše taj entitet kao Dodikovu svojinu. Nemamo se onda razloga čuditi zašto je skoro pa nepostojeća ozbiljna reakcija na novi Dodikov zakon o državnoj imovini. Jer, ako je Republika srpska Dodikova, po Kasumoviću, ali i ostatku kompozicije, eto mu i imovina.

Politika mnogih u Federaciji i dovela je do činjenice da se Rs ponaša kao država, uglavnom srpskog naroda, politika ovih koji sada hoće biti vlast očigledno je spremna prihvatiti tu podjelu.

I to im se ne smije dopustiti. Stoga me čudi da nema reakcije na Kasumovićevu zeničku predaju Rs Dodiku. A moralo bi je biti, verbalne i dovoljno oštre da mu bude jasno da Banja Luka, Doboj, Prijedor i Srebrenica i moje Kijevo nisu Dodikova Republika Srpska, nego gradovi i sela u Bosni i Hercegovini, međunarodno priznatoj, suverenoj, nezavisnoj državi.

I zato bih Kasumoviću savjetovao da ubuduće pripazi, jer ma kakve bile njegove želje dok igra đavolje političko kolo s Dodikom, Rs će biti i ostati dio Bosne i Hercegovine, a ne Dodikov, srpski ili bilo čiji ekskluzivitet.

Drugačije, neće moći Fuade!

 

 

Kasumovic: “Dodik je u svojoj Republici srpskoj, tamo, osvojio sve cetiri delegata u Domu naroda BiH” pic.twitter.com/HnVSHTpB4k

— Patria (@AgencijaPatria) January 5, 2023

Komentari
Na vrh