Komentari

Piše Neim Husić – Da uputimo apel policiji da ograničenje bude 70 km/h ili jedini smislen komentar na jučerašnji radar na mostu kod Pannonike

Pročitao sam od jučer milion komentara na ovu fotografiju, većinom loših i neumjesnih ali hajde malo da budemo realni i objektivni.

 

Radarska kontrola rutinski je i obavezan posao saobraćajne policije. Znam iz ugla vozača ona je totalno besmislena i uvijek stvara sliku “punjenja dijela budžeta” ali to u stvari i nije baš tako.

 

Da nije radarske kontrole i ograničenja, takva smo stoka od naroda, vozili bi pojedinci 150 na dionicama gdje je 50 a neki čak i po trotoaru ali to je druga tema. Mene zanima jedna stvar, koliko su realna ograničenja npr. na južnoj saobraćajnici nekad je bilo 70 i to je bilo sasvim optimalno i OK dok je 50 ludilo mozga.

 

Propisana su ograničenja iz doba Jugoslavije kad je najbrže i najsposobnije vozilo i svako deseto bio “Fiat 1300 de Luxe” a ostalih 9 su bili Fićo i Stojadin. Npr. zaustavni put vozila Zastava 101 pri kretanju 60 km/h je 47.50 metara i sasvim je realno ograničenje 50 za taj auto u naselju. Današnja vozila proizvedena poslije 2000 godine opremljena su mnogo naprednijim sistemima kočenja i npr. automobil koji ja vozim (a i većina vas koji ovo čitate) sa 100 km/h zaustavi se u okviru 15 do 25 metara.

 

Umjesto što pljujemo policajce koji samo rade svoj posao, a većinom po direktivi nadređenih, dajte da zajedno napišemo dopis nadležnima da postupi po modelu Hrvatske npr. koja je sva naseljena mjesta podigla na 70 i samo pored škola i u zonama pojačane frekvencije pješaka imate ograničenje 50. Ko putuje starom cestom prema Osijeku zna o čemu pričam.

 

Naravno ja sam ovakve dopise upućivao već nekolioo puta ali glas pojedinca se jako malo čuje ili se izgubi u tišini mase.


Komentari
Na vrh