Komentari

PIŠE MURAT TAHIROVIĆ Šta zna, a šta ne zna procesuirati državni tužilac Milanko Kajganić

Samo je gora reakcija Tužilaštva BiH od odluke Narodne skupštine Rs da podrži stavove iznesene u zaključcima fantomske komisije Rs za Srebrenicu.

Za NAP piše: Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida

Samo je gora reakcija Tužilaštva BiH od odluke Narodne skupštine Rs da podrži stavove iznesene u zaključcima fantomske komisije Rs za Srebrenicu.

Nasljednici Krajišnikove i Karadžićeve skupštine su “usvojili” da je termin genocid za Srebrenicu netačan i da se ne može prihvatiti, i da tu kvalifikaciju trajno odbacuju. Svi elitni pravnici, dohakali i Haškom tribunalu.

Ovu skupštinu je, da podsjetim, tribunal u Hagu označio dijelom UZP-a, a “predsjednika” Krajišnika presudio na višedecenijsku kaznu zatvora.

“U posljednjih nekoliko dana nismo zaprimili informaciju ili izvještaj neke policijske agencije, niti konkretne prijave od fizičkih ili pravnih osoba, … podvlačimo samo činjenicu da policijske i sigurnosne agencije imaju više profesionalnog znanja o navedenoj tematici”.

Neko bi pomislio da se radi o saopštenju neke TV kuće, medija, novinarskog uredništva, a ne Tužilaštva BiH koje čeka da ili mi žrtve, ili neka policijska agencija podnese prijavu.

Nevjerovatna eskalacija negiranja je krenula u BiH i regionu kada nam je tužilac Kajganić javno saopštio da ne zna procesuirati negiranje, a sada nam govore da čekaju od nas fizičkih – pravnih lica i policije da prijavimo banjalučku javnu – najveću manifestaciju negiranja zločina u srcu Evrope od Drugog svjetskog rata.

Nisam pravnik, a kažu mi da student prve godine prava zna da tužilac može na osnovu glasa/fame koju pročita u novinama otvoriti istragu po službenoj dužnosti – ex officio.

Možda će Kajganić javno obavijestiti da ne zna procesuirati opsadu Sarajeva i svih UN “zaštićenih” enklava, da ne zna procesuirati dva u Hagu presuđena UZP-a sa Miloševićem i Tuđmanom na čelu, da ne zna procesuirati u Hagu već odavno presuđene agresije – međunarodne sukobe, od strane Srbije i Hrvatske na BiH, da ne zna procesuirati stotine predmeta proslijeđene iz Haga (predmeti A kategorije), da ne zna procesuirati rukovodstvo “HRHB” – od generala HVO-a Ilije Nakića do Branka Kvesića, predratnog šefa SDB-a, za koje je Hag poslao saglasnost (A) za procesuiranje.

Ali nas je, da budem sarkastičan, Kajganić “obavijestio” da zna procesuirati državno i vojno/policijsko rukovodstvo RBiH i sve generale AR BiH. Koliko možemo zaključiti, nekoliko neoptuženih generala ARBiH još trebaju da se pripreme, jer naš državni tužilac to “zna procesuirati”, a šta ćemo kad ne zna procesuirati sve ono što je u 30 godina presuđeno u Hagu.

Možda bi najbolje bilo proglasiti moratorij na Tužilaštvo BiH, da ništa ne rade dok ne nauče sve ono procesuirati što je Hag procesuirao, plus negaciju presuda i genocida.

Šalu na stranu, Tužilaštvo BiH ne ispunjava svoju zakonsku ulogu u društvu, čime doprinosi eskalaciji antiustavnih orgijanja u BiH.

Na sreću ili žalost, jedino ko to može zaustaviti su predstavnici međunarodne zajednice u BiH, ali i VSTV, na čelu s gospodinom Lagumdžijom. Zato ih pozivam da pokrenu državne institucije da štite ustavni poredak BiH ili da časno odstupe sa funkcija koje obnašaju.

Na vrh