Kolumne

PiÅ”e Muhamed Pivić – Niko nije iznenađen hapÅ”enjem Fuada Kasumovićaā—

NaÅ”a veza u Zenici šŸ™‚ Muhamed Pivić osvrnuo se na danaÅ”nja događanja u ovom Gradu koje je “začinjeno” hapÅ”enjem prvog čovjeka ovog Grada.

 

– Čak ni sam Kasumović, jer kako kaže njegovo spektakularno i filmsko privođenje, režirali su bolesni umovi među kojima ima kvarnih političara, tužilaca i novinara na čije je djelovanje u ovih pet godina bezbroj puta upozoravao. Naveo je i kako je znao Å”ta ā€œSDA pripremaā€ te da ā€œcijeli grad o ovome priča joÅ” od proÅ”logodiÅ”njih izboraā€.
Iz Zeničke inicijative Kasumović Fuad na vanrednoj press konferenciji sazvanoj zbog jutroÅ”njih aktivnosti Državne agencije za istrage i zaÅ”titu između ostalog kažu da su ovakav čin očekivali, s obzirom na to da je u pitanju montirani proces od strane dijela pravosuđa instruiranih od najviÅ”eg vrha Stranke demokratske akcije te kako medijska hajka od strane pojedinih novinara traje pet godina.
U saopćenju za javnost, koje je na svojoj stranici objavilo TužilaÅ”tvo ističe se kako su “postupajući po naredbama Kantonalnog tužilaÅ”tva ZDK i Kantonalnog suda Zenica, u ranim jutarnjim satima, pripadnici Državne agencije za istrage i zaÅ”titu, započeli s pretresima na viÅ”e lokacija, a zbog sumnje da su počinjena krivična djela Organizovani kriminal iz čl. 342. st. 3. KZFBiH u vezi sa krivičnim djelima Zloupotreba položaja ili ovlaÅ”tenja iz člana 383. stav 3. u vezi stava 1. KZ FBiH, Prouzrokovanje stečaja iz člana 243. stav 1. KZ F BiH i OÅ”tećenje povjerilaca iz člana 246. KZ FBiH”.
UhapŔeno je jedanaest lica.
Dakle, niko nije iznenađen hapÅ”enjem Fuada Kasumovićaā—
Svi su očekivali ovaj dan i ne treba se previÅ”e uzbuđivati, radovati tuđoj nevolji ili unaprijed osuđivati i proglaÅ”avati krivim svih 11 osumnjičenih.
Gradonačelnik Kasumović Fuad i grupa osumnjičenih ne bi bili uhapÅ”eni da ih nisu prijavili za krivično djelo, logično. TužilaÅ”tvo smatra da je počinjeno krivično djelo i od njih se očekuje da će podastrti dovoljno dokaza, a sud će odlučiti da li su krivi ili ne. A Å”to je s prijaviteljima?
Prijaviteljima se ponekad odaje priznanje za prijavljeno krivično djelo, a ponekad se etiketiraju kao stranački uhljebi, botovi, kočničari napretka države, entiteta ili Grada.
U konkretnom slučaju, pristalice Fuada Kasumovića tvrde da je riječ o montiranom procesu dok sam Kasumović govori kako je on “moralna vertikala” i žrtva kriminalne SDA i kriminalnih dijelova TužilaÅ”tva. Kako će se zavrÅ”iti zavisi od dokaza tužilaÅ”tva i Odluke suda. Neki predviđaju i prijevremene izbore za gradonačelnika Zenice. Vrijeme će pokazati ko je kriv, a ko nevin.
Ā Istina je da do danas nismo imali priliku vidjeti da se i “moralne vertikale” hapse, ali obzirom na to da niko nije iznenađen hapÅ”enjem Fuada Kasumovića dalo bi se zaključiti da niko nije iznad zakona i da nema nedodirljivih.

Komentari
Na vrh