Lični stav

Piše Mirza Halilčević – U Tuzli previše Zašto?

Dragi moji,

 

Naš grad ima kapaciteta da bude među prvima u državi, nažalost, koče ga mali interesi pojedinaca, kratkoročna dobit i nemogućnost gledanja dalje od svog bankovnog računa. Dokaz za to su zgrade koje se ne uklapaju cjelokupnom izgledom čaršije , ali to je jedna priča za drugi put.

 

Istina je da naš grad nije turistički jer se ne stvaraju dodatne ponude koje mogu takvo nešto opravdati tokom cijele godine, a da ne spomenem da dostupnost vodiča ne postoji tokom godine i isključivo je samo za vrijeme ljetne sezone.jer se ulaže sve u isključivo u jednust stvar koja tako živi tri mjeseca dolaskom turista i dijaspore, a nakon toga grad ostaje pust bez sadržaja. Problem je što nekolicina ljudi odlučuje bez da se građani pitaju. Da li se ikada održao otvoreni forum o tome šta bismo voljeli vidjeti, gdje manjka ponuda? Jesu li se poslodavci, koji su kičma našeg društva, pitali kako im možemo olakšati poslovanje, da podignu plate i da lakše posluju? Je li se iko zapitao zašto su poslovni prostori u našem gradu preskupi? Zašto grad i njeno rukovodstvo nisu pomogli poslodavcima za vrijeme korone, pa i danas? Zato što nema tu interesa i zato što nisu “igrači”. Sve dok je tako, sve dok ne porazimo pojedince na lokalnim i općim izborima, ovakve slike će biti prisutne.

 

Ne smijemo dozvoliti da pojedinci unište naš historijski grad i da se kite našim perjem. Sve što se izgradi, a ne predstavlja vanjska ulaganja, ide iz džepa nas građana. Sve što izgrade i čime se slikaju, predstavlja naše vlasništvo. Kao takvo, vrijedi se boriti za to i ne dozvoliti im da prisvajaju ono što im ne pripada.

 

No, ne treba se predati, već se treba boriti za bolje sutra. Slika zapuštenog korita Jale i druge slike…

Srdačan pozdrav!

Na vrh