Kolumne

Piše Margit Tomik-Levy – SVE JE MANJE NADE

Završi se i 8-mi Kongres SDA na isti nacin kao svi dosadašnji. Price koje su pojedinci euforicno pricali (narocito dobro zbrinuti Zahiragić) o reformi stranke, menjanju u građansku stranku, eliminaciju lopova, ratnohuškaća, ekstremnih islamista, falsifikatora, nepotista… su bile bajke. Samo ne znam za koga. Verujem da su svi normalni građani u BiH ocekivali neki pomak iz srednjovekovne minderaške strukture u neku evropsku civiliziranu. To se nije desilo. Eliminisani su svi protivkandidati lažova iz sefa NB i njegove zmije šarke koju je sad i zvanicno kandidovao za svog naslednika na iducem Kongresu.
Kongres nije doneo nikakve promene. I pre njega SDA je bila stranka dinastije Izetbegović. Sada je stranka porodice Izetbegović i prijatelja. Nova Bakirova potrošna roba su od juce: Mirsad Mujić, Ramiz Salkić, Fadil Novalić, Mirsad Zaimović, Edin Ramić, Muamer Zukić, Šerif Špago, Aida Obuća i Haris Zahiragić. Neki naivni ih zovu potpredsednici SDA. Kladim se u tepsiju halve da će bar dvojica razguliti iz SDA do sledećeg Kongresa…
Ni jedan jedini kriminalac nije eliminisan (osuđen ili ne osuđen, sankcionisan ili optužen). Nijedna afera nije rašcišcena, nijedna analiza izbornih neuspeha nije napravljena, nijedan suvisli program izlaska iz krize nismo culi. Samo povratak na vlast je san svih njih. Kritike aktaelne vlasti, Trojke su bile licemerne. To su njihova deca a kritikovali su ih za sve ono što su i oni radili za svojih 28 godina vladavine…. Rugala se švraka vrani a obadve crne.
Istorija će jedan dan napraviti inventuru BiH u zadnjih 30 godina i kazati koliko je štete napravila SDA celoj državi, narodu kojem je nametnula svoj patronat i proglasila se njihovim legitimnim zastupnikom a posebno koliku je štetu napravio lažov sa Poljina (sa tendencijom rasta štete).
Gostiju na Kongresu nije bilo puno. Niko ko drži do sebe nije se odazvao pozivu da sedi u prvom redu. Uglavnom muslimanija (Iran, Turska, Azerbejdžan, Palestina + Kina & baška za Erdoganovu stranku tri mesta). Dovoljno da nam se kaže kuda nas Bakir želi odvesti. No, ti prisutni ne odlucuju ni o cemu u BiH. Kina mažnjava lovu, Iran nam radikalizira vernike islamske veroispovesti a Erdogana boli uvo za sve nas. Njemu su draži Vučić i Dodik od svih nas zajedno.
Glupi narod koji još uvek slepo veruje tim banditima „pozdravlja“ izbor svog „sultana“. Nije ni svestan gde ga taj „sultan“ vodi. Ne daj Bože da se nekim teškim propustom okupatora Marfija i Šmita, SDA vrati u neku vlast, scenario koji ja vidim ledi mi krv u žilama. Raspad BiH i palestinizacija Bošnjaka. Napušteni od svih i prepušteni nestanku. SDA će i u toj enklavi glumiti njihov Hamas… Ne daj Bože da im ikada svane.
Trenutno SDA nema partnera za vlast osim DF. Ali našoj politickoj kamarili ne treba nikada verovati. Trenutno nemamo ni jednu politicku stranku koju interesuje narod i država. Sve zanima samo vlast i uhlebljavanje svojih kadrova. Koliko sutra sasvim je moguce da se Trojka raspadne i da svaki od njih koalira sa SDA. I Nikšić i Forto pa ćak i Dino. Baš me briga za njih, to su ionako propalice i veleizdajnici koje samo okupatori Šmit i Marfi drže na veštackom disanju. Žao mi je što se DF nije odrekao uhlebljavanja u koaliciji sa SDA. Propala je nada da DF kao građanska stranka napravi ozbiljan iskorak. Ovako, Željko Komšić i DF će platiti visoku cenu šlepanja za SDA na sledecim izborima.
.
Na vrh