Kolumne

Piše Margit Tomik-Levy: MOŽE DA BUDE A NE MORA DA ZNAČI

Svakodnevno nas mediji bombarduju grubim vestima, nesrećama, zlokobnim procenama i neodgovornim izjavama podivljalih političara. Naravno, ili je reč o njihovim multimilionskim krađama i zloupotrebama ili o lupanju u ratne bubnjeve. Po mom mišljenju obadvoje ide u istom paketu. Niko ne mora biti puno pametan da bi shvatio zašto je bila ona klanica od pre tridesetak godina. Ratovalo se zbog para i ratnog plena. Uveravamo se u to već trideset godina i opet ima budala koji im sve veruju. Narod je glup i tu nema pomoci.
Oni koji znaju, neće da deluju. Ne izlaze ni na izbore ni na demonstracije. Oni koji ne znaju, na nesreću normalnih građana, itekako deluju i bandi donose ubedljive pobede na svim dosadašnjim izborima. Ti što ne znaju, neće ni da misle a neće ni da pamte. Neverovatno je da se oduševljavaju slatkim rečima najgoreg ološa koji ima i njihove krvi na svojim rukama. Navešcu samo tri primera:
-Vuk Drašković… Srpski pisac i politicar. Rođen u Vojvodini ali je odrastao u okolini Gacka. Jedan od najgorih neprijatelja SFRJ od Titove smrti. Prvi je započeo sa falsifikovanjem istorije i rehabilitacijom četnika u svojim knjigama SUDIJA i NOŽ. Osnovao je SPO (Srpski pokret obnove) rigidnu četnićku ratnohuškacku stranku, koja je mnogo pridonela ratnom užasu a njeni dobrovoljci su prolili dosta nevine bošnjačke krvi od `92-`95-te na teritoriji BiH. Unatoč tome, vrlo je čest gost na FAKE TV, izigrava mirotvorca i žrtvu sopstvene politike. Luftike na FB oduševljeno citiraju njegove „mudre i pametne“ misli a prenose ih i brojni mediji. Svi su zaboravili da je on paor koji je prvi bacio seme ZLA u našoj bivšoj domovini.
-Lepa Brena… Divne je koncerte održala po BiH od kada je skinula ratnu uniformu Srpske dobrovoljačke garde, pa sve do danas. U Sarajevu puni Zetre i puni đepove vašim milionima. Ta plastificirana, polupismena, pokondirena tikva, vrlo skromnih muzičkih kvaliteta ali raskošno oblikovane guzice i dugih noga je meta svih RTV stanica kod nas. Svi je doživljavaju kao mega umetnicu, balkansku zvezdu koja nam čak drži moralne pridike. Svi zaboravili njene „moralne pridike“ iz posete Brckom 1993-ce u uniformi zloglasnih arkanovaca. Ja nisam a nisu ni neki normalni građani pa internetom kruže ti, za nju kompromitirajuci video snimci. Ko im to dade, necu ga imenovati ali ću ga dva puta poljubiti… „KO NAS ZAVADI, BRE“???
-Iluzorno je trošiti reči o jednoj apsolutno nekarakternoj osobi kao što je srpska turbo folk pevaljka, žena ratnog zločinca, Ceca. Neki dan tvrdi na TV da Arkan nije ratni zlocinac nego da su to zveri iz NATO pakta. Guska sa ponosom govori da Arkan nikoga u EU nije bombardovao ali da oni jesu Srbiju pa su prema tome oni ratni zlocinci. To što se udala za međunarodnog kriminalca i ratnog zlocinca koji na duši ima hiljade života nevinih ljudi u BiH, Hrvatskoj i Kosovu, čiji vojnici su opljačkali pola Slavonije, Semberije, Krajine… čija banda je stekla bogatstvo (u kojem ona živi) pljačkajući po Evropi, ucenujuci i ubijajuci – to je za tu luftiku uljudno građansko ponašanje… Uprkos tome, ovi naši koji ne znaju a nece ni da se potrude i saznaju, hrle na njene koncerte neke unjkave muzike, pune joj dvorane a naše talentovane muzicke zvezdice se utrkuju kome će ona biti mentor u regrutacionom centru primitivizma i turbo folka Zvezdama Granda.
Blago nama kad pameti nemamo.
Pitaju me često, šta mislim, hoće li biti rata? Jašta radi!!! Ne znam kada, ali ako neko u roku odmah ne ukloni sa naše političke scene bar stotinjak najgorih i najodvratnijih krimi-klero.nacista – vrlo brzo će naše majke, sestre, supruge i kćerke početi da zavijaju crne marame oko glave. Pored ovako lakomislenog i zaboravnog naroda svašta može da se desi.
Na vrh