Kolumne

Piše Margit Tomik-Levy: KLERONACIONALISTI

Osnovno obrazovanje sam stekla po mađarskom nastavnom planu i programu. Uglavnom, sve je bilo isto kao i kod vas ali, istorija nije. Donekle je to razumljivo osim kad se radi o osetljivim temama Balkana, recimo u poslednjih stotinjak godina. Malo smo znali o Bosni i njenoj istoriji. Prvi značajniji tekstovi su bili o Sarajevskom atentatu na Ferdinanda i Prvom svetskom ratu. Za Mađare, atentatori su bili srpski teroristi iako je među njima bilo i muslimana. Nema ni jedno opravdanje za taj atentat u mojim knjigama. Kao dete, bila sam zbunjena. Zašto je monarhija dala ultimatum Srbiji 26.juna 1914-te, kad je u Bosni izvršen atentat. Kasnije sam sve shvatila. Srbija po istoriji koju sam učila, nije bila ratni pobednik. Ona je u Prvom sveskom ratu doživela teški poraz i proterana preko Prokletija u Albaniju odakle su pobegli na ostrvo KRF. Srbija se opet našla na strani pobednika (kao u prethodnim balkanskim ratovima), koji su izvršili kontraofanzivu iz Grčke (tzv Solunski front). Završetkom rata Srbija se proširila kao da su svetski prvaci u ratovanju, anektirala Vojvodinu, Kosovo, delove Banata i delove Bugarske. Proširenje su iskoristili i u Drugom balkanskom ratu 1913.

 

Sledeće znanje o Bosni je bilo kad se učilo o Drugom svetskom ratu. Tu nije skrivano oduševljenje Mađara prema herojstvu partizana. Borci koji su u Bosni preživeli 5 stravicnih fašistickih ofanziva, koji su preživeli Foču, Kozaru, Sutjesku, Neretvu, Drvar… i sami oslobodili Bosnu od Nemaca, Talijana, ustaša, četnika i ostalih saradnika okupatora, zaslužuju najveće poštovanje i najveću moguću slavu. Naročito su bili oduševljeni što u oslobađanju nisu učestvovali ni na koji način Rusi i njihova banditska Crvena armija (u vreme mog školovanja Rusi su upali u Mađarsku, postavili svog diktatora Šmita i gomilu Marfija koji su vladali i terorisali narod mimo ustava 34 godine). Razumljiva je tadašnja mržnja prema svemu ruskom a neshvatljiva današnja ljubav prema fašisti Putinu. Elem, još u osnovnoj školi sam naučila da ne treba računati na srpsko junaštvo nego samo na njihove laži, spletke, ubistva i otimačinu teritorija. Još važnije, da ne smem protektoru, strancu u mojoj državi verovati baš ništa i da ga uvek smatram okupatorom. Šmit, Marfi, Eskobar i ostali fašisti nam dokazuju ispravnost moje teorije.

 

 

Kada sam došla u Sarajevo, imala sam potrebu da znam gde sam. To što sam u školi učila mi je bilo malo, nedovoljno. Upisala sam se u biblioteku Vlatko Foht i uzimala prvo školske knjige i uđbenike. Pokojna, Batina prijateljica Ranka Janjić me je upisala i u svoju biblioteku u ŠUP „Mijo Kerošević Guja“ na Vracama. Bila je fenomenalan bibliotekarka. Imala je ukoricena sva izdanja tada velikog „Oslobođenja“ koje sam sa guštom listala. Nakon tih proširenjih saznanja mogla sam bolje razumete bosanski narod a za dublje uranjanje u bosansko tkivo pobrinuli su se pok. Anton Miler i g. Mladen Stahuljak koji su mi nabavljali retke knjige od velikog znacaja za BiH. Sticajem okolnosti koji idu uz moju profesiju, upoznala sam najznacajnije književnike, umetnike, naučnike, revolucionare pa i političare od kojih sam puno naučila.

 

Danas nakon pola veka života u BiH, mogu se smatrati dobrim poznavaocem istorije, kulture i mentaliteta ljudi u BiH.
Sve se poremetilo i vratilo u rikverc višestranackim izborima. Na vlast su došli kleronacisti koji su u stvari obicni nezasiti kriminalci. Mahom su to jade koje u prijašnjem režimu nisu bile sposobne da rade ni najjednostavnije poslove. Danas takvi vode državu. O državi oni pojma nemaju. Ne znaju ni definiciju države a kamoli nešto više. Potpuno su izjednacili ideološke razlike u partijama. Nema nikakve razlike između SDP-a i SDA, HDZ-a ili SDS-a. Nema nikakve razlike između NiP-a, SNSD-a ili Nešićevifh fašista iz DNS. Nema razlike između NS, PDP, HKDU. HSP i SNS. Sve je to ideološko-politicki buckuriš koji ne bi pas sa maslom pojeo. Povezuju ih samo pljacka i kriminal

 

Međunarodni faktor se ujedinio da što bolje zacementira taj haos koji vec sada, njihovom zaslugom biva nerešiv. Iza svega, iza dimnih zavesa koje nam redovno serviraju, krije se u stvari stvarni cilj. Imperijalisticki fašisti od pocetka raspada SFRJ rade na eliminaciji muslimana iz Evrope. Uporedite samo malo ratove u UKRAJINI i BIH. Njima šalju više naoružanja i opreme nego što ga je bilo angažovano u Drugom svetskom ratu. Šta su radili u Bosni? Uveli embargo na naoružanje! Da se Bosna od Srpskih paravojski, JNA, ustaša i četnika brani prackama, kopljima i kamenjem. Kad je agresorsko-ćetnićka rulja bila pred totalnim vojnickim porazom, oni su zaustavili ABiH pred Banja Lukom koja je vec ugasila svetlo i razgulila preko Drine. Zašto? Samo da ne budu „muslimani“ ratni pobednici.

 

Zašto su nezakonito podržavli totalno nesposobnog Aliju u predsednickoj fotelji? Jer je bio verski fanatik, suicidna osoba koju su mogli muntati i kojeg nije trebalo puno ubeđivati da podeli BiH popola, da ratnom gubitniku dodeli pola BiH, da sklepaju monstruozni Dejtonski sporazum kojim ce se samo nastaviti agonija do podele države. Zašto su uzgajali domace izdajnike i kriminalce? Samo zato da sprovode njihove planove. Uverite se sami. Sve cime se veleizdajnicka Trojka hvalila kao revolucionarnim pomakom, napretkom i mogucnostima, danas demantuju. Danas bacaju drvlje i kamenje na Dodika i Vućića a sutra će na poglavnika Čovića i Plenkovića.

 

Do juce su trcali u Laktaše i Beograd, igrali košarku i dogovarali veleizdaju… leteli u Mostar i Zagreb, davali im sve što traže a danas se hvataju za glavu ali ne odustaju da i ovo što je ostalo od BiH institucija, daju u ruke četnicima i ustašama. Ovo nije izašlo iz njihove glave. Glupi su oni i ništa ne razumeju. Sve su to smislili fašisticka đubrad Marfi, Eskobar a realizator i kapo ovih veleizdajnika je pogano nacisticko govno Šmit.

 

 

Šta su to kleronacionalističke fukare radile 30 godina, cime su zadužili narod? Uzgajali su korupciju do savršenstva, uzgajali su primitivizam na svim nivoima društva, devastirali su prirodne resurse BiH, uništili privredu, zadužili državu skoro15 milijardi, uništili kulturu i obrazovanje, napravili rasulo u zdravstvu i pravosuđu, usavršili veleizdaju i srušili stubove srama… a okupatori BiH i dalje u njima imaju sagovornike, i dalje sa tim mega kriminalcima razgovaraju o „buducnosti“ BiH.

 

Slika predstavlja ulepšanu stvarnost. Iluziju. Neko mi je davno poslao gomilu ovakvih slika. Naravno da nisam ni nalik ovoj lepotici. Ni BiH nije ni nalik onoj kako je Trojka predstavlja. Istinu treba govoriti i pogledati se u ogledalo

Na vrh