Komentari

Piše Margit Tomik-Levy – DANI POBEDE, DANI PONOSA

Ni jedan dan u BiH ne može proci bez mržnje, zlobe, podmetanja, laži, ispoljavanje najgorih poriva. Poniženi građani a borci ponajviše, naivno nasedaju na slabašne inicijative koje uglavnom služe za dizanje sopstvene vrednosti. U istoj državi jedni spektakularno slave godišnjicu oslobađanja „kraljevskog“ grada Jajca u prisustvu najviših krimi-klero-nacistićkih „rvatina“ a nedaleko odatle, na Vlašiću borci ABiH dižu ogromnu zastavu u slavu Dana pobede. Šta tu ne valja? Ne valja ništa. Proslava u Jajcu nije ništa drugo nego zapišavanje svoje teritorije od strane nezasitog HDZ-a.
Poglavniku Čoviću su porasli apetiti. Nacisticka zver i domaci veleizdajnici Nikšić, Konaković i Forto su mu izrucili F BiH. U Hercegovini je osigurao cistu hrvatsku vlast a sada markira sve što je preostalo i gde postoji bar jedna katolicka crkva. Malo se prisetite karte ustaške Banovine. Šta još fali pa da je Čović zaokruži? Banja Luka! To će mu teško poci za rukom ali sam sigurna da će se tu prekinuti „prijateljstvo“ srpskih i hrvatskih ultranacionalista. Nije nikakva tajna da više od 40 godina postoji plan podele BiH dolinom Vrbasa, Lašve, gornjim tokom Bosne i vecim delom toka Neretve. Samo slep covek ne vidi da se taj plan pokušao ostvariti u ratu HVO protiv A BiH a nastavio ovih zadnjih 28 godina. Ima tu još jedna zanimljivost. Prisustvo generala HV Ivana Sopte na toj proslavi. U svom govoru je priznao UZP. Priznao je da je on komandovao operacijom oslabađanja Jajca i Mrkonjić grada. Je li BiH u to vreme bila međunarodno priznata država? Jeste! Je li vlada BiH uputila poziv HV da interveniše u BiH? Nije! Šta je onda sporno? Ništa, baš ništa. To je cist UZP, pokušaj oružanom silom da se HZHB proširi po granicama NDH Banovine.
Na Vlašiću proslava velike pobede slabo naoružane vojske pod komandom gen. Alagića. Tom prilikom je u njegovu cast podignuta najveca zastava BiH. 5 x 10 m na jarbolu od 17 m, nije ti šala. Gost je bio Željko Komšić, predsedavajuci Predsedništva BiH. Šta sad ne valja? Manipulacija zastavom koja bi trebala biti svetinja u svakoj državi. Prvo, Alagiću kao komandantu niko ne može staviti nikakvu zamerku i slava mu i hvala. Alagicu kao posleratnom politicaru se može staviti bezbroj zamerki pa cak i teških oblika kriminala cime je uflekao svoje besprekorne ratne zasluge. Nemojte zaboraviti da protiv njega nisu okoncani svi sudski postupci a u jednom mu je dokazana krivica. Mislim da na Vlašiću nije bilo potrebe da se pojavljuje Željko Komšić. To je bila proslava u cast velikog komandanta u kojoj se usput popravljao partijski rejting prisutnih. Krajnje je vreme da se DF odmakne od SDA. Neka svako za sebe voli ovu državu.
Prisustvo Denisa Bečirovića je ocekivano na Vlašiću. Idealna populisticka prilika koju Denis ne bi ni za šta propustio.
Ko je u ovom slucaju najvece đubre? NERMIN NIKŠIĆ! O proslavi u Jajcu ni reci od njega. A nametnuti je premijer Vlade F BiH. Sada je trebao lupiti šakom o sto i oterati poglavnika i njegovu ustašku svitu u sto PM. Ali nije. On je kao i Dino, proustaški musliman i njemu tu sve paše. Ako je Jajce kraljevski grad, bosanski je a ne hrvatski. Ta proslava ni po cenu novog rata nije smela biti hrvatska nego bosanska.
A, gde je u tim proslavama uopšte država? Nigde je nema, ni na mapi. Nikad jeftinija i nikada manja. Država je na papiru međunarodno priznata ali niti je samostalna, niti je bezbedna niti nudi bilo kakvu sigurnost građanima. Okupirana je i osramocena. Nema veceg poniženja nego kad neko celoj međunarodno priznatoj državi nametne staratelja, obicno u liku nekog infantilnog alkoholicara, nesposobnog idiota, zaboravljenog politicara ili kao što je sada slucaj, zadriglog fašistu Šmita. Ili kada ambasador zlocinacke države koja je od 1945-te do danas izvršila na hiljade pokolja u državama širom sveta, koja je razorila i zauvek upropastila desetak samostalnih država – sebi daje za pravo da namece veleizdajnicku vladu, donosi šovinisticke zakone, podržava najveci ološ u ovoj BiH pa je cak poceo da prodaje naše firme i aerodrome. Gde to ima da dvojica zlih ljudi, smrdljivi nacista i obicni americki gangster imaju vece pravo nego Parlament, Vlada i Predsedništvo zajedno? Ima, samo u međunarodno priznatoj samostalnoj državi BiH.
Slika – zbog prošlog priloga sam pravo nadrljala. Napao me FB i obrisao tekst i video, napali me ljubitelji svih veleizdajnika koje sam spomenula, od SDA, Trojke, HDZ-a i njegovih satelita do „slobodnih“ mislioca koji smatraju da sam izlapela baba, da trtljam gluposti, da nemam veze sa mozgom, da sam bot skoro svake stranke… Inbox mi je pun uvreda na racun moje pameti, mog morala a najviše na racun mog fizickog izgleda… Pamet mi je takva kakva je, ne mogu je menjati. Moral bih mogla ali necu a svako bi trebao ostareti. Cekam ih u 76-toj (ako je dožive) da vidim na šta će oni liciti. Ja sam bar u mladosti na nešto licila a sada sam zadovoljna time što sam zdrava i što ne jurcam po ambulantama.
Na vrh