Kolumne

Piše Margit Tomik-Levy – DA SAM JA NETKO

Besna sam. Moram konacno „svariti“ da u ovoj državi ne postoji niti jedan moralan zastupnik. Narod ih je birao da rade a ne da lelemudaju po svetskim turistickim destinacijama i najluksuznijim restoranima. Od izbora nisu čestito radili ni deset dana. Racunica kaže da im je dnevnica 10 000 KM. Radnici u realnom sektoru za te pare dirince godinu dana. Da je srece, narod bi im pokazao šta misli o njima i njihovoj bahatosti ali narod je utrnuo. Anesteziran. Nit romori nit govori a morao bi im progovoriti koju pedagošku sa pajserima, montiracima za gume, štos-štangama – najbolje preko leđa.
Nikada nisam ni pomišljala da se bakćem politikom baš iz razloga što ne mogu biti mućak kao ovi bednici.
Da sam ja netko, neki zastupnik, recimo u Domu naroda mene bi iznosili svaki put iz sale kao onomad Pernara iz Sabora RH. Bolela bi ih glava od mene. Sve, a Čovića najviše. Na svakom zasedanju bih postavljala pitanja o njemu i tražila da se oformi komisija koja će ga protresti od kriminala do falsifikovanja diplome. Svaki put bi mu kazala da nije normalno da u ovu salu ulazi pravomocno presuđivani kriminalac, čovek koji je falsifikovao diplomu na postdiplomskom studiju, čovek koji ucenjuje i blokira državu više od decenije, čovek koji je umešan u hiljadi i jednu kriminalnu radnju i koji ima vidljivu imovinu hiljadu puta vecu od svih svojih prijavljenih prihoda u životu. Nije normalno da takav ološ ulazi u Dom naroda a kamoli da bude njegov predsednik, potpredsednik ili siva eminencija. Svaki put bih to ponavljala dok svim medijima i narodu to ne bi utuvila u glavu i dok ga SIPA ili HOBOTNICA ne bi odvela na veroispovest. Kad bih sanirala Čovića prešla bih na sve ostale, proverila sve posleratne diplome, proverila sve ugovore i posredništva.. Ali, ja nisa nitko(v).
Da sam ja netko, pretrkeljala bih racune i imovinu svim politicarima i kandidatima na izborima, njihovim porodicama i porodicama njihovih porodica. Svu nezakonito stecenu imovinu bih oduzela i tutnula u fond za modernizaciju škola i institucija kulture & umetnosti. Diskreditovane bih uputila na desetogodišnji kurs morala i lepog ponašanja u rudniku mrkog uglja Miljevina. Ali, ja nisa nitko(v).
Da sam ja netko, ne bi bilo profesionalnih politicara niti finansiranja stranki i verskih organizacija. Molim lepo, ako ti je drago da se baviš politikom, radi to za svoje pare a ne za moje. Ako si se priklonio veri, radi i to za svoje pare. Mizerno je da ti Zukan Helez daje naše pare za HADŽ. Da postaneš bofl hadžija o državnom trošku… Ali, ja nisa nitko(v).
Da sam ja netko, ne bi se službenim autima vozio nitko(v). Imaš platu, dve ruke i dve noge, glava kakva je takva je – tvoja je i vozi se u svom prometalu. Još bolje, vozi se tramvajem kao austrijski predsednik ili londonski gradonacelnik. Ne bi ni službenim mobitelima brbljao nitko(v)… Kupi sebi pa pricaj koliko hoceš i sa kim hoceš. Prodala bih sve automobile, otpustila šofere a od tih para bih obezbedila redovno finansiranje muzeja, galerija i domova kulture… Ali, ja nisa nitko(v).
Da sam ja netko, od postavljenih funkcionera, savetnika ne bi imao nitko(v). Ako znaš raditi – radi, ako ne umiješ, adios amigos. Od imenovanih funkcionera ne bi vozace i pratioce imao nitko(v). Šta ih imaju pratiti. Ne idu u vojsku da ih celo selo prati, nego u kancelariju… Ali, ja nisa nitko(v).
Da sam ja netko u državnim institucijama ne bi imao reprezentaciju nitko(v). Ako ti se ždere ili loce, plati. Ako hoceš nekoga da castiš, vodi ga kuci pa ga gosti do Bogojavljanja… za svoje pare. Okani se naše kase… Ali, ja nisam nitko(v).
Da sam ja netko obesila bih na Partizanskom groblju u Mostaru one što su izmislili dve škole pod jednim krovom, tukla bih dok se ne upišaju direktore škola i nastavnike koji ucestvuju u tom fašistickom razdvajanju dece. Razapela bih na Bobovcu sve falsifikatore istorije. Uštrojila bih građane rođene u BiH koji u javnom prostoru koriste ustaški novorijek. Obesila bih za muda onog kome je prvom palo na pamet da uvodi veronauku u škole… Ali, ja nisam nitko(v).
Da sam ja netko donela bih dekret po kojem svi izabrani politicari moraju bar jednom sedmicno ici u pozorište, na književne veceri, slikarske izložbe, recitale, muzeje, biblioteke…. da se tu kultivišu i civiliziraju a ne po birtijama i vašarima. Da jednom mesecno posecuju škole i drže deci predavanja o moralu, pristojnom ponašanju, demokratiji… Možda bi tako i oni naucili nešto… Ali ja nisam nitko(v)
Da sam ja netko kastrirala bih onog ko je odobrio rad kladionicama i onog ko reklamira kockarnice. Na desetine hiljade porodica je razorila strast za kockom a mnoge porodice su spale na prosjacke grane. Istu sudbinu bih namenila pedofilima i svim sileđijama. Cap-carap britvom pa siluj sa tim što ti je ostalo u gacama… Ali ja nisam nitko(v)
Da sam ja netko, a joj što bi nagrabusili Nikšići, Bakiri, Forte, Konakovići, Ukovi, Čovići… za svaki centimetar parkova koji su tušnuli građevinskoj mafiji. Deca više nemaju gde ni klikera igrati pa se zavlace u svoje sobe i gube vreme igrajuci video igrice a pri tome se otuđuju od prijatelja i porodice… Ali ja nisam nitko(v)
Da sam ja netko ouzela bih licencu doktorima koji ženama operišu pogrešan kuk, koji uzimaju mito, koji rade od 7°° a piju kafu u ordinaciji do 8°° pa onda pocnu primati pacijente preko veze… Ali, ja nisam nitko(v).
Da sam ja netko, razdružila bih se sa svim umetnicima i estradnim radnicima koji su zdimili u Srbiju i Hrvatsku. Umesto da svi skupa radimo i od Sarajeva ponovo napravimo muzicki centar Balkana (kakav je bio pre rata) najbolji su izdali svoj grad i svoju državu radi lažne slave i vrece pune para u „srbskom svetu“ i NDH. Razdružila bih se i sa ovim „zvezdama“ Granda koji obožavaju Arkanovicu, Miligrame i ostale sponzoruše iz turbo-folk kafilerija. Nigde na svetu nema da polupismene, Kalašnjikovom nametnute turbo-folk pevaljke mentorišu magistrima muzickih nauka. Kad je to našim kozama normalno, eto im „srbski svet“ neka traže tamo selameta… Ali, ja nisam nitko(v).
Da sam ja netko, našu himnu bi znao svatko i pevali bi je iz sve snage na utakmicama reprezentacije BiH. Ne bi vi meni ni znali da postoje reprezentacije Hrvatske i Srbije a kamoli da navijate za njih. Antiprotivne bih gađala iz sacmarice napunjene biberom i fafaronima… Ali, ja nisam nitko(v)
Da sam ja netko zabranila bih ovakvim kao ja da talasaju ovu žabokrecinu i da ne uznemiravaju komatozni narod, osobito lenje kukavice koji se i svoje senke boje… Ali, hvala Bogu, ja nisam nitko(v).
UMESTO ČESTITKE ZA BAJRAM jer znam da vas radost velikog praznika neće promeniti na bolje. Ko je kakav bio pre Bajrama takav će biti i nakon Bajrama.
Na vrh