Komentari

Piše HASAN NUHANOVIĆ – Sa koliko god se srpskih zastava Vučić ogrne, ništa neće moći izbrisati presude Međunarodnog krivičnog suda

Sa koliko god se srpskih zastava Vučić ogrne, ništa neće moći izbrisati presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde koje su donijeli da je jula 1995. “u i oko Srebrenice…počinjen genocide nad Muslimanima Bosne i Hercegovine”.

 

 

Ništa više, ni svi prijatelji Srbije, kojih kako Vučić tvrdi ima naveliko po svim kontinentima planete, neće moći izbrisati Rezoluciju Generalne skupštine UN da se 11. juli svake godine obilježava kao Međunarodni dan refleksije i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995.

 

 

Za one koji možda nisu najbolje razumjeli za šta se glasalo 23 maja 2024. godine: Glasalo se da se 11. jula obilježava genocid u Srebrenici. Nije se glasalo DA LI JE 11. jula 1995 “u i oko Srebrenice…. počinjen genocid na Muslimanima Bosne i Hercegovine”.

 

 

Ta pravna činjenica utvrđena je u više presuda na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, a zatim i na Međunarodnom sudu pravde 2007. godine. Srbija je presudom iz 2007. godine proglašena odgovornom za kršenje Konvencije UN o spečavanju i kažnjavanju zločina genocida iz 1948. godine, jer nije spriječila genocid i jer nije kaznila počinioce.

 

~
Tekst Hasana Nuhanovića, svjedoka genocida, u cjelosti možete pročitati ovdje: https://istraga.ba/svjedok-genocida-hasan-nuhanovic-kada…/ .
______________________
HASAN NUHANOVIĆ je 1995. bio UN-ov prevodilac u Srebrenici. U genocidu su mu ubijeni otac, majka i brat. Autor je knjige “Pod zastavom UN-a” i “Zbjeg”.
Na vrh