Grad

Piše: Fatmir Alispahić – O uništavanju freske Ismeta Mujezinovića u „Zdravljaku” 1999. godine

Akademski slikar Mevludin Ekmečić, osnivač Međunarodne galerije portreta u Tuzli, upozorio je u jesen prošle godine nadležne organe da prijeti opasnost uništavanja historijski vrijednog djela, prve zidne dekoracije u Tuzli, čiji je autor Ismet Mujezinović. Djelo “Na pijaci”, dimenzija šest metara dužine sa tri metra širine, nalazilo se u restoranu “Zdravljak”, na ulazu u Pasaž, koji je u međuvremenu prešao u privatne ruke.

 

“Na freski su predstavljenje seljanke iz okolice Tuzle na jedan savremen moderan način, sa stilskim primjesama kubizma i geometrizma. Zid u “Zdravljaku” je 50-tih godina specijalno osposobljen za ovu namjenu. Djelo je rađeno jajčanom temperom, a boje je Ismet Mujezinović donio iz Pariza” – kaže Ekmečić.

 

Po Ekmečičevim riječima ovo djelo Ismeta Mujezinovića je podstaklo tadašnje čelnike Tuzle da usvoje inicijativu za oplemenjivanjem javnih prostora djelima likovnih umjetnika. Bilo je to vrijeme renesanse u Tuzli, jer je vladalo opredjeljenje da se svaki novi objekat oplemeni likovnim radovima, mozaikom, freskom, skulpturom. Tada je urađeno osam velikih zidnih dekoracija. Poslije je i u općinama tuzlanske regije urađeno više ovakvih projekata.

 

– “Mujezinovićevo djelo u ‘Zdravljaku’ je po elementima likovnosti i modernosti bilo najbolje od svega što je nastalo u narednoj deceniji – kaže Ekmečić.

 

Ekmečić je upozorio nadležne organe da bi aktuelni korisnik prostora, prilikom renoviranja objekta, mogao uništiti djelo Ismeta Mujezinovića, te je sugerirao da se u ugovoru precizira obaveza čuvanja ovog djela. Uprkos tome, kada je kasnije navratio da provjeri šta je sa Mujezinovićevim djelom, Ekmečić je otkrio da je zidna dekoracija “obijena” do cigle.

 

Od svega je ostala originalna skica Ismeta Mujezinovića koju posjeduje Ekmečić, po kojoj je djelo prenešeno na zid.

–  Grad Tuzla je nepovratno izgubio jednu historijsku i kulturološku vrijednost, samo zbog toga što se ljudi koje sam upozoravao nisu ni osvrnuli na opasnost da se uništi djelo jednog od naših najvećih slikara. Ovo što se dogodilo za mene je unutarnji kulturocid, i ne postoji nikakvo opravdanje za one koji su svojim nečinjenjem to počinili! – kaže akademski slikar Mevludin Ekmečić.

     

 

(Objavljno u listu „Oslobođenje”, 3.11.1999. godine)

Na vrh