Lični stav

Piše Fatmir Alispahić – Mustafa Cerić u Kini: Kako od od ujgurske žrtve napraviti krivca

Mustafa Cerić na antiameričkom skupu u Kini – Pokušaj Kine da od ujgurske žrtve napravi krivca

 

Da li Islamska zajednica stoji iza učešća bivšeg Reisu-l-uleme na ovom antizapadnom skupu?

 

Grupa od 30 islamskih učenjaka iz 14 zemalja posjetila je 9. januara regiju Xinjiang Uygur u sjeverozapadnoj Kini kako bi se upoznala sa činjenicama koje se razlikuju od – kako je rečeno – „klevetničke kampanje koju predvode Sjedinjene Američke Države“.  Ma Xingrui, partijski šef regije Xinjiang, poželio je dobrodošlicu delegaciji i pohvalio njihovu podršku, rekavši da „SAD i neke zapadne zemlje neprestano šire glasine, bacaju blato na Kinu i pokušavaju da posiju razdor između Kine i islamskih zemalja“.

 

Rečeno je da  „pravedni ljudi u islamskom svijetu nikada nisu pokleknuli pred pritiskom nekih zapadnih zemalja“, te da „već duže vrijeme SAD i neke zapadne zemlje opisuju mjere kineske vlade za borbu protiv terorizma kao ugnjetavanje etničkih manjina“.

Kao što je poznato, civilizirani svijet se zgražava nad totalitarnim represijama koje kineske vlasti sprovode nad ujgurskim muslimanima, optužujući ih za ekstremizam. Nije zabilježeno da je marionetska delegacija iz „islamskih zemalja“, u kojoj je bio i bivši reisu-l-ulema Mustafa Cerić, posjetila žrtve represije i čula i drugi stranu.

 

Budući da je zvanično objavljeno da je i Bosna i Hercegovina među ovih 14 „islamskih zemalja“, Islamska zajednica bi se trebala očitovati da li je Mustafa Cerić na ovaj skup išao kao predstavnik Islamske zajednice, ili kao privatno lice. Sjećamo se da je Mustafa Cerić u oktobru 2021. učestvovao na inauguraciji čečenskog diktatora Ramzana Kadirova u Groznom.

 

Vlada istočnog Turkistana u egzilu (ETGE) sa sjedištem u Washingtonu osudila je muslimanske nacije zbog podrške kineskoj propagandi protiv Ujgura. U saopćenju za javnost pozvane su muslimanske nacije da se suprotstave tekućem kineskom genocidu nad Ujgurima, umjesto da podržavaju kinesku propagandu.

 

  • “Oštro osuđujemo posjetu delegacije Svjetskog vijeća muslimanskih zajednica i besramnu podršku kineskom lažnom narativu o antiterorizmu i ekstremizmu koji se koristi da opravda svoj tekući genocid nad Ujgurima – rečeno je u saopćenju.

 

 

Izvor: https://www.globaltimes.cn/page/202301/1283507.shtml

Izvor: https://news.webindia123.com/news/Articles/World/20230110/4025024.html

O ujgurskim muslimanima: https://balkans.aljazeera.net/opinions/2020/12/16/geneza-kineskog-terora-nad-ujgurima

 

DEFTER PRESS

 

Komentari
Na vrh