Grad

Piše Fatmir Alispahić – Kultura sjećanja: U Tuzli, prve ratne godine, porastao procenat mješovitih brakova – Od 602 braka, 133 bilo mješovitih

LJUBAV RATU PRKOSI

 

Brakovi se sklapaju ratu u prkos. U Tuzli ih je brojčano nešto manje, ali su mješoviti i dalje zastupljeni. Sklopljeni su među pripadnicima svih nacionalnosti i čine 22 posto od ukupno vjenčanih.

 

Tokom svih ovih ratnih dana često su nas obradovale, doduše sada najčešće vrlo skromne, svadbene povorke. Možda to priroda sama brine da se život nastavi, a ljudi kao vrsta ne nestanu sa lica zemlje. Podaci dobijeni na kompetentnom mjestu (Matični ured) u Tuzli govore da je ipak broj sklopljenih brakova nešto manji nego prije rata. Zanimljiva, je međutim, struktura. I dalje je dosta mješovitih brakova, odnosno od 15. maja 1992. godine do 30. juna ove godine sklopljena su ukupno 602 braka, među kojima je 133 bilo mješovitih. U procentima to iznosi 22 posto i čak je nešto više nego prije rata, jer je učešće mješovitih brakova prema posljednjem popisu stanovništva bilo 21 posto. A tokom rata, a tokom pojedinih perioda rata kao u onom od 15. maja do 30. septembra prošle godine u ukupnom broju sklopljenih novih bračnih zajednica bilo je čak 25,4 posto mješovitih. „Kombinacije” su, kao i ranije: Srbin-Hrvat, Srbin-Musliman, Musliman-Hrvat, dakle stanovništvo koje živi na ovom našem području.

(Tuzla-list, 2. avgust 1993.)

Na vrh