Aktuelno

Piše Erol Avdović – Sloboda ima svoju cijenu: O posebnoj debati Generalne skupštine UN-a posvećenoj Ukrajini

U posebnoj debati Generalne skuštine UN-a posvećenoj Ukrajini čule su se ponovne optužbe na račun Rusije. Njeni, “mirovnjaci” kako ih je nazvao ruski predsjednik Vladimir Putin nazvani su okupacionim vojnicima na teritoriji druge suverene zemlje članice UN-a — Ukrajine. I kao i u Vijeću sigurnosti i u Gnerealnoj skupštini UN-a najoštrije kritike stigle su od strane predstavnika SAD i EU. Balkanske zemlje, aspiranti na članstvo u EU, među kojima i Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Sjeverna Makedonija svoje su stavove priključili uz one koje su sa govornice UN-a izgovorili EU diplomate.
SVE ĆE BITI MNOGO SKUPLJE I NEDOSTUPNIJE
– Kako stvari stoje, sukob oko Ukrajine – osim notorne priče o interesima zbog kojih se vode ratovi – mogao bi biti i izravni konflikt za dva svjetonazora. Ili bolje rečeno pro-et-contra demokratije, jer Rusija je očito za autokratski sistem kojeg simbolizuje i predstavlja dvodecijska Putinova vlast bez prestanka.
A sloboda ima svoju cijenu kako je to već rekao američki predsjednik Biden, pored žrtvovanja koje se sastoji u ljudskim životima i u prizemnim pratećim, ali životno važnim posljedicama. Ako dođe do velikog rata oko Ukrajine svi na svijetu plaćat će skuplju energiju – možda i preko 200 $ dolara po barelu nafte; sada je cijena oko 100 $ dolara – najviša u proteklih osam godina. I nije samo Wall street uzdrman. Glad je mnogo gora od gubitka pohlepnih berzovnih investitora koji naravno neće ratovati niti na ijednoj prvoj liniji fronta.
BIT ĆE DEMOKRATIJE ALI I GLADI IZGLEDA
– U Generalnoj skupštini UN-a rečeno je da bi moglo doći do nestašice žitarica, jer Ukrajina i njena ravnica su najveći svjetski proizvodžaći. Uz šumske požare koje najavljuju u posebnom, tek objavljenom UN izvještaju o klimatskim promjenama – eto dodatnih apokaliptičnih prijetnji za Planetu. Bez pretjerivanja. U UN-u su govorili i o mogućih oko pet miliona ukrajinskih izbjeglica koji će kao cunami krenuti, a gdje drugo nego na Zapad.
A Rusija nije sama. Autokrate rastu kao pečurke nakon tropske kiše širom svijeta; lista je prilično duga. I međusobno se simpatiziraju i podržavaju, unatoč kontradiktornim akcijama – dakako prvenstveno u svoju korist.
KINA SVE VIŠE UZ PUTINOVU RUSIJU
– Isto tako, izgleda da je Rusiju ovaj put u Generalnoj skupštini UN-a podržala Kina, više nego prije nekoliko dana na hitnom sastanku o Ukrajini u Vijeću sigurnosti UN-a kada je Peking bio kratak i suzdržaniji. Ovog puta, Kina je otišla dalje pa je izrazila razumjevanje za “historijski” kontekst rusko-ukrajinskih odnosa. U korist Rusije naravno. Svijet se dijeli na pola – na “tvoje” i “moje” – prijetnja od globalne nove bipolarne polarizacije je tu i realna je.
I dalje pozivajući na diplomatsko rješenje, kineski ambasador u Ujedinjenim nacijama rekao je Generalnoj skupštini, da je situacija (oko Ukrajine) ukorijenjena u “složenoj mreži” historijskih i današnjih faktora. I da je “međusobna igra tih faktora dovela situaciju do ove tačke.” Tako je to i Putin onamad govorio, navodeći da je Lenjin stvorio Ukrajinu, iako su historijski fakti da je iz Ukrajine krenulo stvaranje Rusije.
Kina je također ponovila da će Peking “nastaviti da bude (aktivno) uključen u dijalog i konsultacije i da traži razumna rješenja koja će rješavati zabrinutosti jednih i drugih mirnim sredstvima”.
RUSIJA SE OKREĆE KINI
– Nešto se veliko kuha u sve uzavrelijem loncu međunarodne politike. I, čini se da i jednim i drugima, osim ljudima Ukrajine koji sve više liče na državu pod opsadom i čije se šanse za mir tope kao i snijeg u njihovoj ravnici koji će se uskoro pretvoriti u političko blato – odgovara rzvlaćenje nekih, potencijalno novih razgranišenja. Možda čak i pravljenje temelja za novi “berlinski zid” negdje između zapadne i istočne Ukrajine.
“Dobra vijest”, iako je ona, ipak samo analitička pretpostavka, da i Putin i oni koji ga osuđuju za okupaciju dijelova Ukrajine izgleda znaju “svoju granicu” (crvenu liniju?), prem da se optužuju međusobno kako jedni druge guraju u rat. Samo plašim se da taj novi rat neće odgovarati klasičnoj definiciji o tome, jer svijet kakvim ga znamo – mogao bi poslije Ukrajine biti neko novo mjesto. Psebno, ako Amerikanci i Rusi počnu pucati jedni na druge, kako je to uostalom onomad i rekao predsjednik Joe Biden.
(Erol Avdovic)/Photo – zasjedanje Generalne skupštine UN-a posvećeno Ukrajini / UN photo 23 februar, New York
Na vrh