Kolumne

Piše Erol Avdović – Ako Schmidt promjeni izborni zakon biće to ravno aneksiji Bosne i Hercegovine iz 1878 godine

✍️ – RAVNO ANEKSIJI BiH IZ 1878 – Ako visoki predstavnik Schmidt ove 2022 promjeni izborni zakon dekretom u korist HDZ-ovih diskriminatorskih prijedloga bit će to ravno aneksiji Bosne i Hercegovine (1878) koja je za rezultat imala prvi veliki egzodus Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine. Zna se ko i gdje se bježi i zašto.
✍️ – TEKTONSKI POREMEĆAJ – Schmidtove dvije prijašnje (“bonske”) intervencije o privremenoj zaštiti državne imovine kako bi se osujetilo entitesko rastakanje zemlje i nametanje finansiranja oktobarskih izbora pretvorile bi se u čistu kozmetiku u odnosu na tektonski politički zemljotres – nametanja izbornog zakona.
✍️ – ISLAMOFOBIJA SE NASTAVLJA – Eto objašnjenja nad jadikovkama o “demografskom oportunizmu Bošnjaka” i izravnim islamofobnim strahom da će Bosna i Hercegovina postati zemlja s islamskom većinom u srcu Evrope. Neprihvatljiv je ovaj šovinizam koji dolazi iz raznih evropskih krugova iz Budimpešte, Brisela, pa ponegdje i Washingtona i drugih cenatara moći. Na djelu je nastavak udružene ksenofobije i islamofobije koja se evo očituje u Bosni.
✍️ – KO POKUŠAVA POSLATI DRŽAVU NA POLITIČKI DOBOŠ – Nametanjem izbornog zakona po mjeri Čovićevih i drugih etnonacionalista – Bosna i Hercegovina ide na politički doboš. A rezolucije Bindestaga i Evropskog parlamenta kao i obično su zbirka dobrih riječi, mrtvo slovo na papiru. Ne promiču demokratiju već cementiraju podjeljenu BiH.
✍️ – SPRIJEČITI IZBORNE KRAĐE U OKTOBRU – Ako već hoće da učini nešto na bolje Schmidt treba nametnuti samo “paket integriteta” koji bi smanjio i osujetio izbornu krađu u oktobru. A ne da dalje mijenja unutrašnju strukturu BiH i jača diskriminatorne podjele – ekskluzivni etnički oportunizam na štetu inkluzivnih građanskih EU standarda.
✍️ – BITTE STOP HER SCHMIDT – Vidio je visoki predstavnik i koliko se malo građana BiH iz vana prijavilo za glasanje u oktobru. Možda ga je ta letargičnost što implicira nedostatak “domaće” želje za promjenama ohrabrila da dovrši posao koga su bezuspješno vodili Čović i njegovi saveznici? Bitte stop ⛔️ her Schmidt
✍️ – HISTORIJA SE PONAVLJA – I da se razumijemo – ako nametne takav izborni zakon Schmidt onda radi po šnitu koga je podržao i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Je li počelo popuštanje Rusima u pripremi za diplomatko riješenje oko Ukrajine koje će prvenstveno odgovarati energetski prestavljenoj Evropi? Ponavlja li se to historija iznova?
(Erol Avdović)
Komentari
Na vrh