Nekategorisano

Piše: Ernad Metaj – Mržnja iz Stevandićeve stranke ne iznenađuje prijedorske Hrvate, ali ni šutnja HDZ -a

Predsjednik jedine hrvatske udruge u Prijedoru Altruist Mirko Pandža od gradskih vlasti tog grada i hrvatskog konzulata u Banja Luci zatražio je da se sankcioniše i osudi sramni istup zamjenika gradonačelnika Žarka Kovačevića za Uskrs.

 

– Prijedor je grad koji bi trebao pripadati svim njegovim stanovnicima bez obzira na vjersku ili bilo koju drugu pripadnost. Još uvijek ne mogu da vjerujem da je jedan gradski zvaničnik mogao iznijeti onakve uvrede na račun katolika i to na Uskrs. Nije on uvrijedio samo Prijedorčane, njegove poruke mržnje su prema svim katolicima. Gradonačelnik je osudio takav govor mržnje, ali zabrinjava činjenica da je isti ustvari reakcija na gradonačelnikovu čestitku za katolički blagdan. To ne smije postati praksa jer ide Bajram i pitanje je šta sada Bošnjaci mogu očekivati, za Patriju je rekao Pandža.

 

Njega stavovi Kovačevića nisu iznenadili.

–    S obzirom da dolazi iz Ujedinjene Srpske i da znamo šta je sve radio njihov predsjednik nismo iznenađeni govorom mrženje prema drugom narodu. Ali to je njihov obraz, kaže Pandža.

 

U Prijedoru su ovih dana održani brojni sastanci političkih predstavnika, ali konkretnih poteza nema. Najlogičnije bi bilo da sam Kovačević iz moralnih razloga podnese ostavku, ili da gradonačelnik zatraži njegovu smjenu.

– Još nisam razgovarao s gradonačelnikom. Za početak bi bilo dovoljno da se Kovačević javno iskreno pokaje i izvini. Nama je najvažnije da ovo nije stav svih Srba i da je mnogo onih koji osuđuju ovakve izjave, kaže Pandža.

 

 

Na teritoriji grada Prijedora živi oko 1.000 Hrvata. Koliko su oni važni političkim predstavnicima ovog naroda pokazuje činjenica da nije bilo osuda, posebno iz F BiH.

– Ko nas predstavlja u vlasti na nivou F BiH i države nije čudo da su ostali slijepi i nijemi. Mene bi iskreno začudilo da je drugačije. Mi smo se obratili konzulatu Hrvatske u Banja Luci i konzul je već poduzeo konkretne aktivnosti. Protestne note su poslate na sve relevantne adrese, rekao nam je Pandža.

 

 

Podsjetio je da Hrvatska pomaže realizaciju projekata od interesa za povratnike u RS i nada se da su značaja takve podrške svjesni politički akteri u Prijedoru. Dok malobrojni Hrvati očekuju bar izvinjenje Republičko tužilaštvo bi moralo reagovati i procesuirati Kovačevića. To bi bio najbolji znak da u RS-u osim Srba i ostali građani mogu biti sigurni.


Komentari
Na vrh