Komentari

Piše: Enver Išerić – O Zukanu i Hurtiću: Ima li iko da nas neće razočarati?

Kada je ministar Zukan Helez jedini reagovao na psovanje genocida Bošnjacima na, za državu neplodotvornom sastanku predstavnika političkih stranaka, a od strane Milorada Dodika, mnogi su mu čestitali. Neki lično neki javno, a neki u svojim srcima.

Tako je bilo i sa ministrom za ljudska prava Sevlidom Hurtićem kada je u pitanju presuda Evropskog suda za ljudska prava j predmetu Kovačević. „Tražit ću izjašnjenje Vijeća ministara o statusu agentica Bosne i Hercegovine koje su podnijele žalbu na tu presudu.

 

I zaista je i tražio. Ali to izjašnjenje nije dobio. Predsjedavajuća Vijeća ministara je rekla da će ona o tome obavijestiti Evropski sud za ljudska prava. I obavijestila je. Za predsjedavajuću Krišto i status agentica je uredu, i pored toga što su vršiteljice dužnosti duže nego što zakon dozvoljava, a imale su i legitimaciju podnijeti žalbu. A nije tako ni jedno ni drugo.

A sada se Zukan i Hurtić, ministri u Vijeću ministara svađaju oko toga ko od njih dvojice NEĆE obavijestiti sud da je stav iznesen u pismu Borjane Krišto samo njen lični stav, a ne i stav Vijeća ministara.

Razočarenje je to veliko.

Ali, bez obzira na sve to, i ako bude prihvaćen legitimitet agentica na osnovu pisma predsjedavajuće Vijeća ministara, odnosno njihovo pravo da podnesu žalbu, a nisu mogle i smjele bez odobrenja i uputa Vijeća ministara ili ministra za ljudska prava, sud će odbiti žalbu i potvrditi presudu kojom je utvrđena povreda ljudskih prava gospodinu Kovačeviću. Samo je Vijeće ministara pokazalo koliko mu je stalo do zaštite ljudskih prava, a ministri Zukan i Hurtić koliko su ustrajni i principijelni.

Na vrh