Kolumne

Piše: Enver Išerić – Jesmo li mi normalni?

Studentice fakulteta Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, koje su veličale ratne zločince i opravdavale ratne zločine i genocid nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini odmah treba isključiti iz procesa nastave i zabraniti studiranje na univerzitetu u Sarajevu.

 

Nevjerovatno je da osobe koje nisu bile ni rođene za vrijeme agresije, ratnih zločina i genocida toliko zna o svemu tome. Zna ko je koga pobio, zna razloge , jer inače ne bi rekla „neka smo vas pobili“, sve zločine pripisuje jednom narodu kojem pripada (srpskom), veliča zločince, i time iskazuje svoj stav da su počinjeni zločini nad Bošnjacima bili potrebni, ali pokazuje i spremnost da se ti zločini ponove. I sve to radi studentica. Šta se to dešava i gdje se to „znanje“ i mržnja stiče?

Ali to je tako kako jeste. To mi moramo shvatiti. Međutim, osim ovog pitanja mi, Bošnjaci moramo postaviti još jedno pitanje, ali sebi: Odakle nama tolika količina snage, ludosti i naivnosti, da nakon svega što nam se desilo, tako lahko i jednostavno prelazimo preko svega.

 

I ne samo to, već vrlo često možemo čuti preporuke da se okrenemo budućnosti, da zaboravimo prošlost i da se svi trebamo jedni drugima izvinuti, jer eto svi su činili zločine.

Mi, Bošnjaci, smo dozvolili da se 11.jula orgija po Srebrenici. Mi dozvoljavamo da Srebrenicom upravljaju ljudi i strukture koje veličaju i koje su počinile genocid.

Mi, Bošnjaci smo sebi dozvolili da nam bude veselje kada puste iz pritvora, bez i jednog razloga, pritvorenog Mirsada Omerovića.

Mi Bošnjaci pravimo koalicije i vlast sa negatorima genocida. Mi tolerišemo sve. Mi ćemo oprostiti sve, pa i ubijanja i klanja naših najmilijih. Mi se tako sami pripremamo za nova ubijanja i novi genocid.

Jesmo li mi normalni?

Mi bismo HITNO morali promijeniti svoj kurs. Hitno se mora raskinuti svaka vrsta koalicije sa ljudima i strankama koje negiraju genocid., veličaju ratne zločine i prijete opstanku naše države. Sa pojedincima koji se tako i slično ponašaju prekinuti svaku komunikaciju i ne dozvoliti da isti učestvuju na sastancima bilo koje vrste ( niti sa domaćim niti sa međunarodnim zvaničnicima i organizacijama). U istu ravan treba staviti i Bošnjake, koje se toga ne budu pridržavali.

 

Otrijeznimo se i ne dozvolimo da nas na razne načine varaju i zamajavaju. Jedni državu i Ustavni sud ruše „zalažući se za ustavnost“, a drugi za „evropski put“. Sve je to tako providno. Tako predlažu postavljanje evropskih zastava u institucije Bosne i Hercegovine, a nisu postavili u iste ni zastave naše države. Neka se prvo postave u sve državne i entitetske institucije državna obilježja, pa onda i evropska.

 

Jer u velikom broju institucija i organa Federacije nema niti jednog jedinog državnog obilježja, a entitetskih svakako i nemamo. I tako to traje godinama. I niko ništa ne poduzima. Lično sam zvanično i službeno predlagao da se obavežu sve federalne institucije da u radne prostorije postave državna obilježja. Nikakvog efekta nije bilo. Nevjerovatan je naš odnos prema državi.

Na vrh