Kolumne

Piše Edin Osmančević – Posó dobar- para laka! Analiza nebuloza iz Rs u zadnja 24 sata

🇧🇦Mirko Šarović je prije neki dan upozorio kako deset budala. može izazvati rat u Bosni i Hercegovini I tih 10 budala predvođenih predsjednikom entiteta RS-a Miloradom Dodika svakodnevno se takmiče u zaglupljivanju i širenju nemira u bh. javnosti Oni lažu čim zinu. Lažu iz samilosti iz stida, kako bi sakrili svoju bedu. Lažu stvaralački, maštalački, inovativno jer je laž kako reče njihov otac nacije ”srpski državni interes”. Oni su uvjereni kako u ovoj zemlji svaka laž na kraju postane istina. Otrovne žaoke i notorne laži su razlog napada i zastrašivanje povratnika u kojima ne izostaju ni smrtni ishodi. A Tužilaštvo BiH i dalje ”mudro” ćuti?
🇧🇦Da elaboriramo neke od tih nebuloza samo u posljednjih 24 sata;
1. Milorad Dodik na proslavi 9 maja Dana pobijede nad fašizmom izjavljuje kako ”Nama predstoji još jedna bitka, da se oslobodomo BiH”! Kaže da su “Srbi imali dva antifašistička pokreta – partizanski i otadžbinski”. Naravno da se radi o notornoj laži ! Čak je i Winston Churchill, u augusta 1944 izjavio da “Razlog zašto smo prestali pomagati Dražu Mihailovića i njegove četnike je jednostavan. On se nije borio protiv Hitlera. Odlučno smo na strani Tita, zbog njegove velike i hrabre borbe protiv njemačke armije… Partizani su sada gospodari situacije i predstavljaju smrtnu opasnost za Nijemce …”
2. Potpredsjednica Narodne Skupštine Republike Srpske i članica SNSD-a Anja Ljubojević, komentarisala je zvižduke za himnu Bosne i Hercegovine na finalu Kupa između Zrinjskog i Borca u Mostaru. Ljubojević je na društvenoj mreži X, podijelila video na kojem je intonirana himna Bosne i Hercegovine, a kada su navijači Zrinjskog Ultrasi, izviždali himnu naše zemlje. “Da, jesam Hrvatica iz Republike Srpske, volim svoju Republiku Srpsku. Jeste, moj predsjednik nije Zoran Milanović niti me zanima. Moj predsjednik je Milorad Dodik i moja država je Republika Srpska i tako se ponašam”, kazala je Ljubojevićeva tokom jednog od govora na sjednici Narodne Skupštine RS.
3. Ministar finansija BiH Srđan Amiđić se nadovezao na sve ovo tvrdeći kako je BiH neodrživa država te kako svaki Srbin bi htio da RS bude samostalna.
🇧🇦Podugačka bi bila lista šarlantanskog i kretenskog poltronstva najodgovornijih nosioca današnje vlasti u BiH ; Sanja Vulić kao negativan primjer proste žene u politici, Nenada Stevandića – Crvenog kombija ali i takozvane opozicije poput Trivićke, Borenovića, Stanivukovića i drugih čija je jedina ambicija da jednog dana budu novim “Dodikom”. Sve pročetnik do pročetnika čiji je zajednički naziv “ Srbin po profesiji”!
🇧🇦Najbolji opis „Srba po profesiji“ dao je veliki čovjek i revolucionar Koča Popović koji je u svom dnevniku pred smrt 1992 godine , o braniteljima srpstva pisao sljedeće ; „ Bašibozluk, bagra i brabonjci ustali da obnove Dušanovo carstvo. Srbi su samo protiv onoga ko bih hteo da ih makar malo opameti, a oduševljeno kliču svakome ko ih još više zaglupljuje, unazađuje i unesrećuje. Žalosno je što su Srbi u civilizacijskom i kulturnom pogledu ostali na nivou na kome su od pre sto godina. Oni nisu u sukobu sa svetom, već sa samim sobom, vračajući se na šajkaću i opanak iz kojih su jedva izašli. Bio sam i ostao Srbin ali nisam zadribanda i Srbenda. Takvi su izdali i osramotili srpski narod i narugali se njegovoj slavnoj historiji“.
🇧🇦Srbima po profesiji“ nije smetalo ni to što su uz prijavu na izborne liste za opće izbore morali CIK-u priložiti i dokaz o svom bosansko-hercegovačkom državljanstvu. Bh. državljanstvo im ne smeta kada se bore za plaće koje su među najvišim u Evropi!
🇧🇦Dok je bio član Predsjedništva BiH Milorad Dodok u periodu od 2018-2022 imao mjesečnuplatu od 6 324 km Dakle prostom računicom Dodik je inkasirao 303 552 km za vrijeme svog predsjedničkog mandata. Danas kao pedsjednik entiteta RS mjesečna plata mu nije manja od 5 000 km. Ništa manje plate nisu ni kod Ljubojevićke i Amiđića.
🇧🇦Nije „Srbima po profesiji“ više stalo ni do Dušanovog carstva jer znaju da od toga nema ništa. U društvu u kojem je realni sektor potpuno obezvrijeđen i u kojem znanje nije na cijeni, politika je danas glavni biznis. Poso dobar a para laka!
Na vrh