Veze

Piše Dr.sc. Vahida Djedović – Zašto nam služe seksualne maštarije?

Zašto nam služe seksualne maštarije?

Iako seks nije osnova za dobro funkcionisanje bračnih parova, ipak, kad ga nema dolazi do velikih problema.

Kada su bračni partneri dugo u vezi, njihov seksualni život, kao i život, generalno, sve više se svodi na naviku, a navika je jedna od najčešćih uzroka prestanka strasti, kao i ljubavi.

 

 

Iako se vjeruje da su žene te, koje češće odbijaju seks, istraživanja, a i moje iskustvo, pokazuju drugačije:

Kažete da su žene odgovorne za pokretanje strasti, ali ja što god da uradim, moj muž nije zainteresovan. Inače smo u braku 25 godina i prilično smo konzervativni, ali meni nedostaje seksualnog žara.

Ne vjerujem da me vara, jer, jednostavno, za to nema vremena i uvijek mi je dostupan. Kako da ga zainteresujem za seksualnu aktivnost? Ne želim da živim bez seksa. Imam 50 godina i smatram da sam u najboljim godinama.

 

Iako postoji teorija koja govori kako su mediji i pop kultura seksualizirali žene i time vršili pritisak da se djevojke i žene ponašaju i izgledaju seksi, većina mladh žena danas se dobrovolljno podvrgava hirurškim noževimma, kako bi dobile izgled porno zvijezde.

Ženska seksualnost je od pamtivijeka muškarcima mutila razum i žene jesu nositeljice velike većine seksualne energije.

Isto tako znamo da muškarci vole očima, ali vole i kad im se posveti pažnja i pruži ljubav. Stoga je od velike važnosti da, prvenstveno, krenete od sebe, svog ponašanja i svog izgleda. U braku ste 25 godina i vjerovatno ste se promijenili.

Međutim, ne samo iz seksualnih razloga, nego i zbog zdravstvenih, treba da posvetimo pažnju svome tijelu.

Odbija li Vas Vaš muškarac, jer imate prekomjerni broj kilograma ili iz nekog drugog razloga? Dilemu ćete riješiti ako otvoreno razgovarate s njim o tome.

(Nedavno sam imala jednog klijenta koji je rekao da mu se njegova žena sada gadi i nema nikakvu želju za seksualnim odnosom, jer kaže da se zapustila, udebljala se i više je nije briga kako izgleda.)

 

 

Ni jedan problem nije nerješiv, ali ako se ne razgovara o problemu, sasvim je sigurno da se ne može riješiti. Kažete da ste konzervativni, ali naše definicije konzervativnosti su različite. Da li pri tome mislite, da zauzimate samo i stalno misionarski položaj dok vodite ljubav, svjetla su ugašena, kako se ne biste mogli gledati, obavite to što ste trebali i završili ste posao?

A šta je sa fantazijama? O čemu maštate, dok ste sami sa sobom? Kako biste voljeli da vodite ljubav? Na kom mjestu? U čemu? Kako?

A šta je sa njegovim seksualnim fantazijama? Da li ste ikada razgovarali o tome? Jeste li mu rekli šta Vas najviše uzbuđuje? Kako da Vam priđe? Jeste li razmišljali o tome da kupite neki dobar seksi veš? Ili seksi uniformu? Ili seksi pomagala?

Poznato je da muškarci najviše vole oralni seks, a Vi ste konzervativni. Jete li mu ikada pružili oralno zadovoljstvo?

 

 

Ipak, prvo istražite sebe, a potom krenite da razgovarate s mužem. Otvoreno ga pitajte zbog čega odbija seks.

Kako bih Vam olakšala, navest ću nekoliko najčešćih seksualnih maštarija kod žena i kod muškaraca. Istraživanja pokazuju da gotovo svi muškarci imaju svakodnevne maštarije.

Ženama maštarije služe više za podizanje stepena uzbuđenosti i olakšava im postizanje vrhunca, a najpopularnija maštarija je seksualni odnos koji uključuje romantične osjećaje.

Pri vrhu ljestvice najčešćih maštarija je seks na neobičnom mjestu. Čak 65% žena mašta o različitim varijantama vezanja, 36% o udaranju po stražnjici, a 28, 9% mašta da ih se prisiljava na seks. Slijede igre uloga, potčinjavanje i dominacija, seks u troje, egzibicionizam, voajerizam…

Naravno, sve maštarije ne možemo ispuniti, ali sasvim je uredu ako maštamo i o tome razgovaramo s partnerom.

Muškarci češće maštaju kako bi podigli samouvjerenost, jer smatraju da je njihovo tijelo, u poređenju sa ženskim, dosta neprivlačnije.

 

 

Maštaju još, jer u mašti mogu biti jači, mršaviji, imati veći polni organ, a element neizgovorenog osigurava im privlačnost i snagu erotskih predstava. Ipak, najučestalije fantazije su o oralnom seksu, seksu izvan braka, seksu s nekoliko žena i ejakulaciji po tijelu partnerice.

Treba imati na umu da su seksualne fantazije sasvim normalni i zdravi dijelovi ljudske seksualnosti i da o njima treba razgovarati sa svojim partnerom. Međutim, velika većina parova vrlo rijetko ili nikada ne razgovara o tome, iako bi otvoren razgovor znatno unaprijedio njihov seksualni život i život, generalno.

Žene, ukoliko ne razgovaraju o svojim fantazijama, na svaka tri muškarčeva orgazma, dožive jedan, a ukoliko razgovaraju o tome, seks puno više zadovoljava oba partnera.

Ukoliko Vam je teško i neprijatno razgovarati o tome sa partnerom pokušajte gledati neke zajedničke filmove, čitati razne seksualne časopise ili otići na savjetovalište kod seksualnih terapeuta.

 

Praktikujte razgovore o tome što vas uzbuđuje ili hladi, zatim treba da imate neki dogovor oko učestalosti vođenja ljubavi (koliko često biste željeli voditi ljubav), zatim riječi zahvalnost i iskazi zaahvalnosti zbog onoga što je učinio Vaš partner.

Važno je znati da se razgovor o seksu ne vodi samo jednom. Mi se mijenjamo, a tako i naše potrebe, te ono što nas je uzbuđivalo u prvim godinama braka, sada nam je postalo dosadno. Otvorena i zdrava komunikacija rješava sve problem i uklanja sve prepreke.

 

 

 

O autorici:

Dr. sc. Vahida Djedović, psihoterapeutkinja sa dvadestogodišnjim iskustvom u radu s klničkim pacijentima. Obrazovala se na Institutu za grupnu analizu na Klinici za psihollošku medicinu, pri Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Doktorirala je na odnosu kreativnosti i emocija, sa posebnim akcentom na sreći, nadi i optimizmu. Ima vlastito savjetovalište.

Na vrh