Veze

Piše Dr.sc. Vahida Djedović – Zamijenio me duplo mlađom

Kada bismo mogli mjeriti bol, rekli bismo da je razvod drugi po težini bola koji nekog može zadesiti. Odmah je poslije smrti bliskog člana porodice.

Ljudi se razvode najčešće zbog nerazumijevanja, zbog preljube i zbog novca.

Kada je preljuba u pitanju, teško je prihvatiti da naš partner ili partnerica sada ima drugu osobu pored sebe i da ne misli više na nas.

Međutim, kada nam partner kaže da želi razvod, jer je našao drugu, a ta druga je mlađa od njega makar deset, petnaest godina, bol je još jača.

 

Onda dolazi do samoanalize

i ne tako lijepe slike o sebi . Žene počinju razmišljati kako nisu više privlačne i zanimljive, te kako su puno doprinijele tome da budu zamijenjene ljepšom i mlađom. Teško je prihvatiti takvu stvarnost, pa nerijetko, žene znaju nalaziti izgovore. Lakše je okriviiti nekoga drugog, pa makar i vradžbine, nego preuzeti odgovornost za ono što nam se događa:

To nije moj muž! Ja tog muškarca ne prepoznajem, a s njim sam jedanaest godina. Mislim da ga prvi put vidim u životu,

rekla je moja klijentica, koja je došla jer je zapala u depresiju. Muž je vara sa petnaest godina mlađom ženom i sada želi razvod, kako bi se njih dvoje mogli vjenčati.

Naprosto sam slomljena, na apaurinima sam i ne znam šta da radim. Možda da sačekam neko vrijeme, jer zaista to nije taj čovjek. Mislim da mu je napravila sihire, ali on tvrdi da sam luda i da treba da se liječim.

 

Nedavno sam napisala tekst o tome koliko treba vremena prije nego sa novim partnerom stupimo u seksualni odnos i rekla sam da treba puno vremena.

Treba puno vremena prije nego se upoznamo,  još više treba vremena prije nego što nekog izaberemo i odlučimo provesti život s tom osobom. Treba tu osobu jako dobro da upoznamo. Da vidimo kakav je bio u vezama prije nas, kako se odnosi prema majci, sestri, kakav je u interakcijama sa drugima i još mnogo toga. A za sve to treba vrijeme.

Nedavno je bosanskohercegovačku političku scenu  poljuljala priča, kada je, sada već bivša žena mnistra vanjske trgovine objavila na društvenim mrežama kako njen muž ima 17 godina mlađu ljubavnicu. I ne samo to.

 

Ovo je dio njene objave:

Danas je ministar Košarac krenuo na posao. Ponovo. Juče je ponovo pokušao da bude “uzoran” otac i suprug. U međuvremenu je pokušavao da bude ljubavnik. Od sutra će ga pamtiti kao nekoga kome je Bog dao gotovo sve, a đavo uzeo i više od toga.

 

Prije dvije godine, bar prema mojim saznanjima, ministar Košarac našao je ljubavnicu. Mlađahnu, rođenu 17 godina poslije njega. O agoniji koju smo moja djeca, moja porodica i ja, prošli u namjeri da to prevaziđemo, neću pisati. Ministar Košarac, njegova i njena porodica – mojoj djeci, porodici i meni, pokušali su da urade mnogo toga. To je tek za pisanje. Ali, na drugom mjestu.

 

Ta “moralna vertikala” i “muškarčina”, ministar Košarac – nakon što sa Aleksandrom i cijelom svitom, nije uspio da me ubijedi da sam luda (doslovce) i da je to samo njegova saradnica, pobjegao je od djece i mene u očevu kuću, pod izgovorom da mora čuvati ono što je gradio. Nas, moju djecu i mene, čuvao je Bog. Slava Mu! Nakon što, takođe, nisu uspjeli u namjeri da ja podnesem zahtjev za razvod braka – uslijedio je “viteški” potez.

 

Ministar Košarac podnio je zahtjev za razvod, a ja sam za to saznala nakon poziva radnika iz Centra za socijalni rad. Napominjem – sve vrijeme , do tog 2. septembra 2020. i poziva iz Centra, ministar Košarac igrao je ulogu “savršenog” oca i supruga, ali samo sa kasindolske adrese. Sve vrijeme negirajući da ima ljubavnicu. I to je “poštenom” ministru bilo malo. Umjesto sporazumnog razvoda, koji sam iskreno očekivala, dobila sam plavu kovertu u kojoj me, podsjećam bez ikakve prethodne najave i obrazloženja, ministar Košarac tuži.

 

O tome zašto se odlučujemo na preljubu pisala sam ranije, a mučkarci , posebno oni u srednjoj životnoj dobi, pored mlađe žene osjećeju kako imaju još puno vremena.  Osim toga, muškarci vole očima i ženu doživljavaju samo kao platno na koje će moći projektovati svoje fantazije. Ljepota im je primarna, ali oni ne vide realnu ženu, nego ju gledaju kroz prizmu savršenstva. To je ona žena koja njima može parirati. (Savršenstvu može parirati jedino savršenstvo.)

 

Stoga, kada birate partnera,

birajte pametno. Tražite informacije koje idu čak i do trećeg koljena, jer to su osobe s kojima ćete imati djecu. Zapitajte se, da li je to muškarac s kojim želim da imam djecu? Ili, da li želim da ta žena bude majka moje djece?

 

 

 

O autorici:

Dr. sc. Vahida Djedović, psihoterapeutkinja sa dvadestogodišnjim iskustvom u radu s klničkim pacijentima. Obrazovala se na Institutu za grupnu analizu na Klinici za psihollošku medicinu, pri Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Doktorirala je na odnosu kreativnosti i emocija, sa posebnim akcentom na sreći, nadi i optimizmu. Ima vlastito savjetovalište.

Na vrh