Veze

Piše Dr.sc. Vahida Djedović – Za dobar odnos ljubav nije dovoljna

Vjerujem da je velika većina vas, postavila sebi jedno životno važno pitanje: jesam li sa pravom osobom? I, ako jesam, kako znam da jesam? Opet, ako nisam, kako znam da nisam? Kako odgovoriti na ova pitanja, vrijedna million dolara?

Prije svega, treba da znate, jeste li vi prava osoba? Da li biste bili u vezi sa sobom? Koje su vaše vrijednosti? Kako ih rangirate? Dokle sežu vaše lične granice? Preko čega ne možete preći?

 

 

 

Kao što vidite, ima puno pitanja na koja treba sebi da odgovorite, ali hajde da pokušamo dati odgovor na prvobitno pitanje. Jesam li sa pravom osobom? Evo šta kaže jedan moj klijent:

Nesretan sam u braku, premda oženjen sa divnom ženom. Bili smo prijatelji od djetinjstva i svi su govorili kako ćemo se jednog dana i vjenčati. Tako i ja, tu konstataciju sam prihvatao i nikada nisam dovodio u pitanje. Kada sam prvi put došao na terapiju, nisam bio svjjestan toga, sve dok me niste pitali zašto volim svoju ženu.

Šokirali ste me tim pitanjem, a još više sam bio šokiran činjenicom što nisam znao odgovor na njega. Nisam znao odgovor na tako jednostavno pitanje. Jedino što mi je padalo na pamet, jeste da se to podrazumijeva.

Kroz rad na sebi, shvatio sam da mi je ona nametnuta. Vjerovatno sam nametnut i ja njoj i, ona je divna žena, ali u našem braku nema strasti. Sve se podrazumijeva, pa čak i seks.

 

 

Zanimljivo je da nas u školama uče jednačinma sa dvije ili tri nepoznate, a ne uče nas nekim istinskim vrijednostima i načinima na koje volimo. Ne uče nas kako, naprimjer, saznati koje su to zablude o ljubavi.

Imala sam bezbroj klijenata koji su na terapiju došli sa zabludama, a evo nekih;

Volim ga istinski, a prava ljubav sve pobjeđuje.

 

 

Treba da znamo da bez ljubavi nema ni razgovora o ovoj temi i osobe mogu da se vole, a da nisu za zajednički život. Osim toga, bez obzira na činjenicu što vi mislite kako je ta ljubav prava i kako ona rješava sve prepreke, to, naprosto nije istina. Ljubav nije dovoljna.

“Bila sam na jednoj promociji, a on je, u zabavnom dijelu, svirao violinu. Nisam mogla skinuti pogled s njegovih ruku. Naprosto sam bila opčinjena pokretima njegovih prstiju i bjelini kože. Kasnije smo se uppznali i vjenčali, ali tek poslije sam shvatila da smo potpuno različitii i da ja o njemu nisam znala ništa. Tada me to nije ni interesovalo, ali, sada proživljavam razvod braka.”

 

 

 

Cijeli život vjerujem kako je za svakoga od nas na svijetu jedna osoba koja nam je par. Kada sam upoznao nju, vjerovao sam da je ona baš ta osoba za mene. Rastali smo se prije tri godine, a ja još uvijek lelujam i ne tražim drugu ženu. Prava me nije htjela.

Ako je lljubav prava, onda ona traje i partneri se trude da je održe. Prava ljubav ne može prestati, ako su partneri pravi, svako za sebe. Ipak, prilikom biranja partnera, treba da obratimo pažnju na neke važne čnjenice.

Razmislite malo o tome koliko vremena posvećujete analizi partnera, kada se odlučujete za vezu ili brak, a koliko vremena potrošite prilikom kupovine običnih cipela. Kada birate cipele, pazite da su vam udobne, da imaju određeni mode, ai boja treba da vam odgovara, gledate brend koji ih proizvodi, a ni cijena nije zanemarljiva.

Ali, kada birate partnera i kada sebi postavite pitanje, zašto ga volite, kažete da je to besmisleno pitanje i da se neko voli samo zato što se voli. Ali, to nikako nije istina.

 

 

 

Kada birate partnera, treba da vam bude važan njegov

  • integritet
  • emocionalna stabilnost i otvorenost
  • rad na sebi i posvećenost ličnom razvoju
  • zrelost i odgovoornost
  • zdravo samopoštovanje i samopouzdanje i
  • pozitivan stav prema životu, generalno

Poštovanje, integritet i povjerenje, ključni su sastojci svake veze. Osoba koja drži do svog integriteta je iskrena i poštuje druge ljude, a posebno takve vrijednosti gaji prema svom partneru.

Duboka emocionalna povezanost je ono što razlikuje zaljubljenost od ljubavi. Ako je partner emocionalno zreo i otvoren, on izražava osjećanja, zna ih definisati, želi podijeliti svoja osjećanja i zna kako ih iskazati.

Ako je partner spreman raditi na sebi i ako je posvećen ličnom razvoju, to podrazumijeva da takav partner želi biti bolji čovjek, prema tome i dobar supružnik.

Ako je partner zreo i odgovoran, on preuzima odgovornost za sve što se dešava u njegovom životu. Ne krivi druge, zarađuje dovoljno novca i zna da se brine o sebi i prostoru u kojem živi.

Ako partner ima zdravo samopoštovanje i samopouzdanje, umije da poštuje svoje vrijednosti, ali on isto tako poštuje i vaša osjećanja, vaše granice, vrijeme, stvari, novac… Partner može da vas voli jedino ako zdravo voli sebe.

Svi volimo biti u društvu poziitivnih ljudi, jer nas inspirišu i usrećuju. Stoga je važno izabrati partnera koji ima poztivan stav prema životu.

 

 

 

O autorici:

Dr. sc. Vahida Djedović, psihoterapeutkinja sa dvadestogodišnjim iskustvom u radu s klničkim pacijentima. Obrazovala se na Institutu za grupnu analizu na Klinici za psihollošku medicinu, pri Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Doktorirala je na odnosu kreativnosti i emocija, sa posebnim akcentom na sreći, nadi i optimizmu. Ima vlastito savjetovalište.

Na vrh