Veze

Piše Dr.sc. Vahida Djedović – Šta se krije iza fotografija slavnih izmučenih osoba?

Prije izvjesnog vremena u moju sobu za terapiju, sjeli su uplašeni i uznemireni roditelji jedne šesnaestogodišnjakinje.

Saznali su da je njihova kćerka, na svoj instagram nalog, postavila sliku uplakane sebe sa porukom iz neke pjesme, a čiji prevod bi otprilike značio da život više nema smisla i da je najbolje da se ubije. Zatim, pita svoje pratioce koji je najbezbolniji način da sebi oduzme život.

Iz razgovora s njima nisam našla ništa neuobičajno, osim što je majka malo prestroga i želi imati potpunu kontrolu nad kćerkinim životom. Kuda hoda, s kim se druži, kako provodi slobodno vrijeme, o čemu razgovara s prijateljicama…

Na moj način sam joj to i predočila, s čime se njen muž apsolutno složio. Dogovorili smo se da njihova kćer dođe na psihoterapiju, ali samo ako dobrovoljno pristane, kako bih mogla procijeniti o čemu se radi.

Molili su čim prije da joj zakažem termin i kada su je doveli, pitala sam je da li dobrovoljno došla. Rekla je da nije, te da su je roditelji samo zbombali i doveli na psihoterapiju.

Ti smatraš da ti ne treba psihoterapija,  pitala sam.

Ja sam skroz nomalno dijete i nemam nikakvih problema. Nemam slobodnog vremena, od svojih obaveza. Ne žalim se jer sam sama birala svoje aktivnosti, ali ne znam razlog zbog kojeg sam tu.

Kažem joj za njenu objavu na instagramu, a ona prasnu u smijeh:

Ali, to je nešto novo kod nas mladih. Što se više prikažemo kao slabi, kupimo više lajkova i komentara. Naprosto, to je novi trend i samo sam htjela isprobati. I skupila sam stotine lajkova.

Dalje, kroz razgovor, saznajem da trenira tenis, jako se raduje takmičenjima, voli da osvaja nagrade, ima ambicije što se tiče njene budućnosti, a ima čak i simpatiju.
Dakle, kod ove mlade djevojke nisam vidjela nikakvu opasnost u smislu da bi mogla nauditi sebi.

Nedavno je i Bella Hadid objavila sliku uplakane sebe i napisala da se puno bola krije iza njenog osmijeha, ali istina je posve drugačija. Fotografije uplakane sebe, objavila je, kako kaže da svi vide kako je normalno tako se osjećati.

Svi izgledamo lijepo na instagramu, ali u životu vodimo iste bitke.

Napisala je kako je često depresivna i kako joj se danima ne izlazi iz kuće.
Treba da znamo da je među mladima naišao novi trend povezivanja sa svojim fanovima i pratiocima na društvenim mrežama.

Ovaj trend je prepoznat od većine influensera i velikom brzinom su ga prisvojili za sebe. Društvene mreže su preplavljene slikama poznatih na kojima prikazuju svoje nesavršenosti. Prikazuju se slabima, anksioznima, depresivnima. Uplakani su. A sve u cilju da budu poput ostalih. Baš kao što je Bella napisala, da svi vodimo iste bitke. Čak i oni, koji imaju milionske pratioce i imaju milione na računu, izgledaju poput ostalih smrtnika.

Zapravo, njiihov glavi cilj je prikupljanje lajkova i naklonost još većeg broja ljudi.
Naprimjer, jednu takvu fotku izmučene sebe, obavezno prati tekst;

Lajkaj i podijeli, ako se osjećaš kao ja.

Stoga su nam društvene mreže preplavljene fotografijama slavnih izmučenih osoba.
Zato ćemo samo zapjevati, O Bella, ćao Bella. Ćao, ćao, ćao…

 

 

 

O autorici:

Dr. sc. Vahida Djedović, psihoterapeutkinja sa dvadestogodišnjim iskustvom u radu s klničkim pacijentima. Obrazovala se na Institutu za grupnu analizu na Klinici za psihollošku medicinu, pri Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Doktorirala je na odnosu kreativnosti i emocija, sa posebnim akcentom na sreći, nadi i optimizmu. Ima vlastito savjetovalište.

Na vrh