Komentari

Piše: Dr sc. Enver Išerić – ODGOVOR KOŠARCU Tražit ćemo da strani stručnjaci dođu u Tužilaštvo i Sud Bosne i Hercegovine!

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, kako mediji prenose, je izjavio: ” Naredne sedmice ćemo u Briselu razgovarati o evropskom putu BiH sa predstavnicima Evropske komisije. U mom fokusu su interesi Republike srpske, koje ću zastupati i na ovom sastanku sa evropskim zvaničnicima. Rs podržava evropski put BiH i zagovara da se 14 ključnih prioriteta sprovodi u paketu.“

Svašta nam je još poručio Staša. Ukinuti OHR, razoriti Ustavni sud Bosne i Hercegovine, dogovor dva entiteta i tri naroda i tako dalje.

Da se ne radi o državnom ministru to ne bi bilo vrijedno komentara. Ali pošto smo kao društvo u vođenju kadrovske politike davno potonuli i time omogućili da ovakve i njemu slične osobe budu u samom vrhu države, onda je potrebno tim nesposobnjakovićima ukazati na neke stvari i upozoriti ih.

Nisi ti Košarac ministar Rs. Ti si ministar države Bosne i Hercegovine. Razumiješ li ti to? Ako želiš biti ministar Rs javi se u Narodnu skupštinu Rs.

OHR će otići Staša, kada ispunimo uslove za to. Znači kada Bosna i Hercegovina bude funkcionalna i pravna država. A vi sve činite da se to ne desi. Ustavne sudije će otići samo kada se promijeni Ustav naše države. To što je vama neko bio obećao da ćete to završiti donošenjem zakona to je vaš i njihov problem. To je nemoguća misija. Morate, to zaboraviti.

Što se tiče vaše tvrdnje da se zalažete za ispunjavanje 14 ključnih prioriteta, onda nam objasnite zašto punih pet godina vršite potpunu blokadu reforme javne uprave. Da vi, odnosno vlada Rs je glavni kočničar, mada ni druge vlade nisu učinile ni približno koliko su trebali i mogli.

E, vidi nešto Košarac, ja ne znam šta ti misliš o toj nekoj zavjeri iz Federacije BiH, ali moraš biti svjestan, ti i tvoji partijski drugovi i oni koji su vama slični- neće strane sudije iz Ustavnog suda još dugo. Naprotiv, tražit ćemo da strani stručnjaci dođu u Tužilaštvo i Sud Bosne i Hercegovine.

A znate zbog čega? Da pomognu u efikasnom procesuiranju i kažnjavanju rušilaca ustavnog poretka, vođa i nosilaca korupcije koja razara naše društvo (sva tri naroda i sve građane) i procesuiranje lica za koje postoji dovoljno dokaza da su počinila ratne zločine, a to je „A lista“ haškog tribunala.

I znate šta još moramo ispuniti Staša da bi bili u Evrpskoj uniji. Ukinuti entitetsko glasanje u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i smanjiti ovlasti Doma naroda. Osim toga, vidi sada, po preporuci Evropske unije u Ustav uvesti klauzulu koja će omogućiti da institucije države donose odluke i iz nadležnosti entiteta, kada je to potrebno radi ispunjenja preuzetih obaveza.

I implementacija svih presuda Evropskog suda za ljudska prava je jedna od ključnih obaveza.

E to su obaveze koje moramo ispuniti i pitanja koja moramo riješiti. A vi to zovite kako god hoćete, a zovete to napadom na entitet Rs. Vjeruj Staša da vi – političari u entitetu Rs, najviše, napadajući državu, napadate Rs. I prijetite njenom (Rs) nestanku.

Kažeš Staša „Prepoznali smo vaše namjere i nećemo dozvoliti da urušte poziciju i ustavni kapacitet Rs”.

Prepoznali smo i mi vaše namjere i nikada vam nećemo dozvoliti da urušite državu Bosnu i Hercegovinu.

Perfidnim i podmuklim lažima pokušavate optužiti Bošnjake kao najbrojniji i najdemokratskiji narod za nekakav terorizam i spavače terorističke ćelije, samo da bi otupili našu borbu za funkcionalnu državu i ljudska prava svih građana. I izborit ćemo se! Mi smo to, kao najbrojniji narod u Bosni i Hercegovini, dužni uraditi i za to smo odgovorni.

Nego preporučujem vam Staša da energiju usmjerimo svi zajedno u rješavanju ovih važnih pitanja. Ne trošite vrijeme i energiju na nemoguće stvari i uništavanje života naših građana.

Ne činite krivična djela, jer ste sami napravili zatvorsku jedinicu sa velikim brojem mjesta. Neće niko moći pobjeći od pravde. Dokaz za to je i proces koji se vodi protiv Milorada Dodika. Uzaludno, kako mediji izvještavaju, okuplja pravne stručnjake kako bi pokušali naći neke argumente i dokaze koji bi mu išli u prilog, ali su dokazi Tužilaštva tako jaki da ih ne može pobiti niti najbolji pravni stručnjak.

Dođe đavo po svoje. I tako će pred sudom ove države i pred sudom ovoga naroda završiti svaki pojedinac koji radi protiv naše države i svako ko je na bilo koji način izda, bez obzira o kome se radi.

A budite sigurni da sve pažljivo pratimo.

Na vrh