Lični stav

Piše: Dr. Muhamed Borogovac – ŠTA SE ZAISTA DOGAĐA SA IZBORNIM ZAKONOM – Zašto SCHMIDT ne nameće finansiranje izbora

Piše: Dr. Muhamed Borogovac, ASA, MAAA

Boston, 31. maj 2022

 

Prvu stvar koju moramo znati je da kao suverena država mi, tj. naši predstavnici u Institucijama BiH, odlučuju o svim bitnim stvarima o Bosni i Hercegovini, što uključuje Ustav i zakone BiH.

Kada je u Daytonu normalan Ustav Republike BiH zamijenjen Daytonskim ustavom kojim je etničkim zajednicama dato pravo blokada države BiH, internacionalna zajednica je odlučila da uvede OHR koji ce kada je to neophodno, nametati odluke kojima se odblokira država BiH.
Dakle, funkcija bonskih ovlasti nije da Europa nameće odluke u bilo čijem interesu, nego samo krajnja mjera, da se odblokira država kada se iscrpe sve mogućnosti donošenje odluke u institucijama drzave Bosne i Hercegovine.

 

ETO ZAŠTO SCHMIDT JOŠ NE MOŽE DA NAMETNE ODLUKU O FINANCIRANJU IZBORA.

Naime, kada je rasistički prijedlog izbornog zakona, koji je uobličen tokom pregovora Čovića i Izetbegovića i kojega su ova dvojica nazvali “elektorski model” u cilju promocije i prodaje narodu i poslanicima u PSBiH, prošao kroz Dom naroda, bilo im je jasno da taj prijedlog nema dovoljan broj glasova da prođe i kroz Predstavnički dom.

Kako je to moguće, da taj zakon ima dovoljno glasova da prođe kroz Dom naroda, a nema da prođe kroz predstavnički dom? Pa zato što je to ustavni zakon, te za njegovu promjenu treba promijeniti i Ustav, tj. trebaju dvije trećine glasova u Predstavničkom domu. Te dvije trećine glasova postoje samo ako će svi predstavnici iz SDA glasati zajedno sa predstavnicima iz RS i predstavnicima HDZ-a.

Da Bakir Izetbegović nije izdajnik, da nam ne kopa jamu zajedno sa Čovićem i Dodikom, tj. Hrvatskom i Srbijom, on bi u tome trenutku samo pustio da rasistički prijedlog Izbornog zakona ode na glasanje u PREDSTAVNČKI DOM i da tamo glasanjem, legalno bude sahranjen.

TIME BI BILE ISCRPLJENE SVE MOGUCNOSTI ODLUČIVANJA U INSTITUCIJAMA BiH O TOM ZAKONU, PRIJEDLOG BI BIO MRTAV, I SCHMIDT BI MOGAO NAMETNUTI FINANCIRANJE IZBORA.

Međutim, bez ikakve potrebe, Bakir Izetbegović ispušta iz naših ruku sudbinu tog prijedloga Izbornog zakona i manevrisanjem na Domu naroda on ga šalje na Ustavni sud. Time je on postigao dvije stvari protiv Bosne i Hercegovine:

a) Povećao je šansu tome rasističkom prijedlogu da bude izglasan u Predstavničkom domu, jer postoji mogucnost da će poneki predstavnik koji je do sada bio protiv, promijeniti odluku zbog presude Ustavnog suda.

b) Ako nista drugo produžio je život tome prijedlogu. Tako je vezao ruke Schmidt-u da nametne financiranje budući da taj prijedlog još nije potpuno sahranjen, jer se o njemu još odlučuje u institucijama BiH.

Bakir Izetbegović je naš smrtni neprijatelj. Nevjerovatno je lukav i teško je običnom čovjeku proniknuti u sva njegova lukavstva, pogotovo ako čovjek ne očekuje toliku nemilosrdnost prema narodu koji mu je ukazao povjerenje.

A što se tiče poslanika PSBiH, oni ne smiju biti pokolebani Odlukom Ustavnog suda. Oni su dužni da glasaju prema svojoj savjesti, pogotovo kada imaju u vidu svu podlost koja se sručila na njih u cilju da ih izmanipulise i sruši nam državu, bez koje postajemo Palestinci u nepriznatim enklavama između Velike Srbije i Velike Hrvatske.

 

ZAKLJUCAK: Poslanici Parlamenta BiH su dužni da obore ovaj nerpiteljski prijedlog Izbornog zakona, da bi dali vremena novim ljudima da poslije izbora nađu istinski demokratski Izborni zakon, koji će također biti u skladu sa Ustavom.

Na vrh