Komentari

Piše: Delvin Kovač – Ovo više nisu slučajni već izrežirani ispadi: Nešićev mandat je, čini se, ponižavati institucije BiH!

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, koji to realno i nije, jer svojim postupcima dokazuje suprotno, navikao nas je na sramotno, skandalozno i krajnje nedolično ponašanje.

Rođeni Sarajlija bez imalo stida u javnosti se u posljednje vrijeme “proslavio” prkosnim dizanjem tri prsta i srbovanjem/četnikovanjem gdje god da se pojavi. Svojim nepromišljenim postupcima i zapaljivim izjavama, ponajviše u i o glavnom gradu Bosne i Hercegovine, na sebe je navukao bijes većine Bosanaca i Hercegovaca. A kako i ne bi kada otvoreno govori i zalaže se protiv države čiji je visoki funkcioner i čelnik jedne od njenih najznačajnijih institucija. Za razliku od Nešića, recimo, jedan od njegovih prethodnika na poziciji ministra sigurnosti Dragan Mektić, također iz reda srpskog naroda, za vrijeme obnašanja te dužnosti nijednom nije doveo u pitanje državu Bosnu i Hercegovinu.

U najnovijem, ali ne i slučajnom već ranije izrežiranom ispadu, Nešić se na društvenim mrežama pohvalio navijanjem za košarkašku reprezentaciju Srbije, i to u prostorijama Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, i to za vrijeme radnog vremena. Na TV ekranu utakmica Srbije i Litvanije, u društvu njegovi drugovi i zastava Srbije, bez jednog jedinog obilježja države za čije boje bi trebao da se zalaže i bori.

Ministru, koji tu funkciju realno i ne zna, a još manje zaslužuje da obavlja – već se na njoj našao silom prilika – nedavno je zasmetalo što su pojedini uposlenici Ministarstva bošnjačke nacionalnosti otišli obaviti džuma-namaz. Pa je tako jednog petka u maju sa zvukom ezana u pratnji svojih savjetnika i tjelohranitelja odlučio obići kancelarije i popisati sve prisutne i odsutne. Jasno, sa namjerom treniranja strogoće i raspirivanja straha i mržnje prema svemu što nije srpsko.

Srbovanje uz Srbiju naravno da nije nikakva spektakularna pamet Nenada Nešića, koji zapravo samo ispunjava ono što kao naredbu dobije od svog političkog šefa Milorada Dodika. Obesmišljavanje institucija Bosne i Hercegovine nekako i jeste počelo s Dodikovim četverogodišnjim neslavnim bivstvovanjem u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i to, sjetimo se, nepoštivanjem državne zastave Bosne i Hercegovine. A onda je to Dodik u svom kabadahijskom maniru nastavio dovođenjem harmonikaša i pijankom u prostorijama kolektivnog šefa države.

Vrijedi podsjetiti i da je Nešić, iako politički marginalac, već i ranije bivao Dodikov koalicioni partner, da bi onda došlo do iznenadnog kraha. I sve do pred početak Općih izbora 2022. godine, aktuelni ministar (ne)sigurnosti Bosne i Hercegovine koristio je svaku moguću priliku da vješto popljuje Dodika. Ali nakon izbora okrenuo je ploču i počeo ga ukivati u nebesa. Naravno, jer je od separatiste, nakon pozicije direktora “Puteva Rs”, koju je obnašao od 2016. do 2020., kao nagradu za jednu-dvije parlamentarne ruke, dobio još jednu ponudu koja se ne odbija – čelno mjesto u Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine. I to uz aminovanje SDP-a BiH, Naroda i pravde i Naše stranke, Dodikovih partnera iz Federacije BiH uokvirenih u Trojku.

Ljubav je obostrana dok traje, znaju to izuzetno dobro i Nešić i Dodik. Ovaj će prvi sve dok od toga ima koristi slijepo ispunjavati sve zahtjeve koje mu ovaj drugi prosljeđuje od onog trećeg. A onaj treći je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić – treba to još jednom ponoviti – čovjek koji je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu sa puškom okačenom o ramenu šetao po obroncima Sarajeva u pratnji svog političkog oca i ratnog zločinca Vojislava Šešelja. A nipodaštavanje i derogiranje institucija Bosne i Hercegovine, naučio je to napamet Dodikov pijun Nešić, jedna je od stavki iz dokumenta koji slijepo mora slijediti – Memoranduma 2 Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU).

U Trojci, očekivano, ponovo šute – ni jedne jedine riječi o novom Nešićevom skandaloznom veličanju srpstva usred Sarajeva. Ne smeta trojkašima ni omalovažavanje ni obesmišljavanje državnih institucija Bosne i Hercegovine. Nije to naravno ni čudno imajući u vidu da su upravo oni Nešića i instalirali u, sada ga već slobodno možemo nazvati u ovom mandatu – srbijansko Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine. Jer, što bi rekao jedan od lidera Trojke, onaj iz Naroda i pravde, neće se u koaliciji sa HDZ-om i SNSD-om pokretati sporenja oko onih pitanja za koja nemaju saglasnost. A saglasnost za uklanjanje antibosanca Nenada Nešića iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine teško da će i u snovima dobiti od svog partnera i separatiste iz Laktaša Milorada Dodika.

Iz Trojke se nevješto pokušavaju oprati tvrdnjama da nikome ništa nisu dali. A nije li imenovanjem Srđana Amidžića iz SNSD-a za Nešićevog kolegu u Vijeću ministara BiH Trojka Miloradu Dodiku na upravljanje isporučila kompletan finansijski sektor Bosne i Hercegovine? Amidžić je na poziciju ministra finansija i trezora BiH došao umjesto također Dodikovog Zorana Tegeltije, koji je preuzeo Upravu za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, uprkos tvrdnjama još jednog trojkaša, onog iz SDP-a BiH, da tu poziciju ni pod koju cijenu nema namjeru prepustiti SNSD-u.

Troprstaš Nenad Nešić će bez sumnje kao ministar nastaviti da blati jedinu nam domovinu Bosnu i Hercegovinu i širi netrpeljivost i nesigurnost među njenim građanima. Separatista Milorad Dodik sasvim sigurno neće odustati od razbijanja Bosne i Hercegovine i planova za odvajanje Rs-a. A šta kane njihovi bezidejni koalicioni partneri iz Sarajeva? Vjerovatno se i dalje kukavički povlačiti pred svakodnevniim nasrtajima iz Rs-a, bez ambicija i adekvatnog plana za odbranu države poput onog kakav su, iako goloruke, domišljate bosanske i bošnjačke patriote 90-ih godina uspjele skovati u relativno kratkom roku i uspješno se suprotstaviti jednoj od vodećih vojnih sila u Evropi.

 

Patria

Na vrh