BiH

Piše: Delvin Kovač – Je li Vučić preko Dačića poslao poruku Dodiku i Rs da im vrijeme ističe?

Ako pitate srbijanskog šefa diplomatije Ivicu Dačića, vjerovatno će vam reći da ga je cjelokupna bosanskohercegovačka javnost pogrešno razumjela. Pokušat će Dačić ekskulpirati svoju jučerašnju izjavu, te pojasniti da je on zapravo imao nešto drugo za reći. Ali je u biti izrekao puku istinu – entitet Republika srpska i jeste međunarodna tvorevina koju su izmislile Sjedinjene Američke Države.

Samo je Dačić propustio još napomenuti da je taj bosanskohercegovački entitet stvoren i srbijanskim UZP-om i genocidom, što je potvrđeno i u Hagu presudom u slučaju Jovice Stanišića i Franka Simatovića, ali i u presudama za genocid. Također je Dačić trebao podsjetiti da je Rs nastala 1995. godine potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma. I time bi dodatno zacementirao Dodikove nebuloze o postojanju Rs-a prije Dejtona, a samim time i pogazio opravdanost proslave dana Rs-a 9. januara.

Opravdano je pitanje je li srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić preko svog šefa diplomatije pustio probni balon da vidi kako će na ovakve njegove istupe reagovati javnost u Rs-u, pa ako ne bude nikakve žustrije reakcije, da možda proba i nešto više. Jer, načuo je zasigurno Vučić medijske napise, iako neprovjerene, da nestrpljivi Zapad Dodiku priprema smjenu i zabranu političkog djelovanja, pa se možda od njega želi na vrijeme distancirati. A svjestan je itekako i da bi mu se Dodik mogao natovariti na vrat zbog ogromne i bezizlazne finansijske dubioze koja se Rs-u sprema u narednim mjesecima zbog enormnog zaduživanja.

Imamo često priliku čuti Dodika kako govori o protektoratu. I bio bi u potpunosti upravu da u taj kontekst ne dovodi Bosnu i Hercegovinu, već entitet na čijem je čelu. Jedini protektorat ovdje i jeste entitet Rs jer ga od definitivnog ukidanja i dalje štiti međunarodna zajednica, odnosno iste one Sjedinjene Američke Države koje su i njegovi kreatori, čega je u svojoj jučerašnjoj besjedi i sam bio svjestan Dačić.

Rs kao produkt političke kuhinje Richarda Holbrookea i Slobodana Miloševića eksperiment je međunarodne zajednice za koji se unaprijed znalo da ne može dugo trajati. A uzmemo li u obzir posljednje odluke NSRs, iza kojih glavom i bradom jedini stoji Dodik, Dejtonski sporazum ozbiljno je narušen i njegovo daljnje postojanje dovedeno je u pitanje. A ako nema Dejtonskog sporazuma, jedino čega ima jeste Ustav Republike Bosne i Hercegovine, u kojem Rs-a nema ni na mapi.

Dejton je u NSRs do sada bio ugrožen nebrojeno puta. U entitetskom parlamentu u više navrata donošeni su zakoni kojima se derogira nadležnost države Bosne i Hercegovine. Više je kapi koje su prelile čašu, a naročito se ističu one koje se odnose na državnu imovinu, neprimjenjivanje odluka visokog predstavnika i neprimjenjivanje odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Rs-a. Dodik možda jeste pobjednik na izborima za predsjednika Rs-a, iako je i to upitno, ali se definitivno ne može kriti iza izborne volje naroda i bez ikakve odgovornosti godinama kršiti sve moguće zakone.

Morao bi odgovarati, a za to se, naravno, mora pobrinuti Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u kojem je, kako nam je nedavno potvrdio predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović, čak 50% Bošnjaka tužilaca!

Stoga se svi Bosanci i Hercegovci s pravom čude zašto Dodik i dalje nije procesuiran. A čak i da visoki predstavnik Christian Schmidt dobije zeleno svjetlo od Zapada i smijeni lidera SNSD-a i Rs-a i udalji ga iz politike, Dodik će nekada morati odgovarati.

Pravda možda jeste spora, ali je ipak dostižna.

Na vrh