Komentari

Piše: Delvin Kovač – IMA LI KO DA SUMNJA Schmidtova odluka ‘win-win’ opcija za HDZ BiH

Još jednom je propao sastanak rukovodstva Federacije BiH – predsjednice Lidije Bradara (HDZ BiH) sa potpredsjednicima Refikom Lendom (SDA) i Igorom Stojanovićem (SDP BiH). Realno govoreći, bilo kakav drugačiji ishod krajnje je bilo iluzorno i očekivati. Lendo i dalje usamljen na jednoj – onoj ustavnoj, Bradara i Stojanović na drugoj – neustavnoj strani.

Posuo se pepelom

Uzalud je – i to se odmah znalo – visoki predstavnik Christian Schmidt na svojoj solističkoj press konferenciji prošlog petka pozvao bh. političare na konačni dogovor o formiranju federalne vlasti.

Apostrofirao je tada Schmidt da je to njegov posljednji poziv i da ih više neće ni biti.

Samog sebe Schmidt je posuo pepelom, jer takvi mu apeli uopšte ne bi ni bili potrebni da se ispostavilo tačnim ono što je tvrdio nakon onih nametanja 2. oktobra.

„Funkcionalnost institucija u entitetu Federacija BiH“, opravdavao je tada ovim riječima nametnute odluke iz izborne noći.

A zapravo nije odblokirao ništa. Čak je i sve dodatno zakomplikovao. Najvjerovatnije je i jedini činovnik u cijelome svijetu koji samog sebe može poslati na popravni. Još jednom će vjerovatno iskoristiti bonske ovlasti i pokušati to opravdati namjerom da želi otkloniti ono što je (ne)svjesno učinio.

Teško da će ikada htjeti priznati da je zbog svoje nesmotrenosti ili neupućenosti itekako zabrljao. A prije će biti da zapravo i nije, već da je samo slušao naloge iz političkih kuhinja HDZ-ova BiH i Hrvatske.

S jedne strane usamljen stoji Lendo, i dalje čvrsto braneći ono što citira Ustav FBiH – da se i njegova pita pri formiranju vlasti u FBiH. I danas je još jednom apelovao na predsjednike tri političke stranke čiji predstavnici čine rukovodstvo Federacije BiH – Bakira Izetbegovića, Nermina Nikšića i Dragana Čovića da sjednu i pokušaju postići dogovor.

Vjerovatno će ovo dvoje potonjih opet tu opciju odbiti. A onda na scenu stupa ono čemu se kao mala djeca raduju i nestrpljivo čekaju u „trojci“, „četvorci“…“osmorci“, Christian Schmidt i njegove bonske ovlasti, za ključni ekser u lijes demokratskih vrijednosti civilizovane Evrope u Bosni i Hercegovini. Za pretpostaviti je da bi novo Schmidtovo nametanje moglo stvoriti neviđen haos na političkoj sceni u većem bosanskohercegovačkom entitetu, a možda i u cijeloj državi. Toga bi itekako trebao biti svjestan i onaj kojeg lider SNSD-a Milorad Dodik opisuje kao njemačkog turistu.

 

 

Bradarin korak dalje

Lendo je danas u izjavi medijima još dodao i da će SDA narednih dana poslati ponudu „osmorci“ kako bi se došlo do rješenja prije nego što svoje nametne Schmidt. Ovakvu Lendinu ponudu Stojanović je okarakterisao „kupovinom vremena“. A Bradara je čak otišla i korak dalje. Za nju je, tvrdi, Vlada FBiH već imenovana i čeka potvrđivanje u Zastupničkom domu. A svoju odluku, onu neustavnu – jer da je bila ustavna o njoj bi se Zastupnički dom već izjasnio na prethodnoj, a ne na nekoj narednoj sjednici – kaže da ne misli mijenjati. Svjesno Bradara ide u kršenje odredbi federalnog Ustava.

Ne znam koliko to pije vode, ali vrijedi Bradaru barem još jednom podsjetiti da zaviri u Ustav FBiH i pročita ono što piše: „Predsjednik Federacije, uz saglasnost oba potpredsjednika Federacije, imenuje Vladu Federacije nakon konsultacija sa premijerom ili sa kandidatom za tu funkciju, u roku od 30 dana od dana izbora predsjednika i dva potpredsjednika. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je izabrana, nakon što je njeno imenovanje potvrdio većinom glasova Zastupnički dom Federacije…“.

Na ovaj boldirani dio predsjednica FBiH trebala bi obratiti posebnu pažnju. „Oba potpredsjednika Federacije“ nije jednako Igor Stojanović, već Stojanović plus Lendo. A i dalje nema Lendine saglasnosti na njenu odluku o imenovanju nove Vlade FBiH koju bi predvodio lider SDP-a BiH Nermin Nikšić. Vjerovatno osokoljena šefom svog HDZ-a Draganom Čovićem, koji čak štaviše i ushićenije iščekuje Schmidtovo novo nametanje koje bi zacementiralo nedodirljivu poziciju njegovog HDZ-a pri formiranju svake naredne Vlade FBiH – Bradara bi ipak trebala imati na umu da se odlučuje za flagrantno kršenje Ustava FBiH, istog onog akta na čije se poštivanje krajem februara zaklela preuzimanjem funkcije predsjednice entiteta.

A, kršenjem Ustava podliježe krivičnoj odgovornosti. No, vjerovatno se uzda i u nefunkcionalnost bh. pravosuđa, ponukana svim onim što radi inače dobar politički prijatelj njenog stranačkog šefa Milorad Dodik.

Malo ko uopće ima sumnju da će Schmidt do kraja tekućeg mjeseca nametnuti rješenje koje će biti win-win opcija za HDZ BiH. Jer, ta stranka će biti apsolutni kontrolor vlasti, što uz ponašanje “trojke” i partnera, Bosnu i Hercegovinu uvodi u neizvjesnost.

To je u konačnici stvaranje trećeg entiteta, odnosno preduslov za konsocijacijski model i završnu fazu podjele Bosne i Hercegovine.

Na vrh