Lični stav

Piše Christine Toudic – Zašto treba glasati u nedjelju: Svaki glas je bitan

Blog francuske ambasadorice u BiH Christine Toudic uoči Općih izbora u BiH 

Zašto svi moraju glasati u nedjelju?

 

Zato što je glasanje pravo, ali je i građanska dužnost. Zato što su se generacije borile da dobiju pravo glasa.

Zato što se, kako je podsjetio Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, EU obavezala pomoći BiH na njenom evropskom putu, ulažući u budućnost zemlje i podržavajući inicijative čiji je cilj preokrenuti neke od zabrinjavajućih trendova koji tjeraju ljude, posebno mlade, iz ove zemlje. Ali upravo građani BiH imaju najvažniju ulogu u oblikovanju budućnosti ove zemlje. Jedan od glavnih načina na koji građani mogu uticati je da izađu na izbore 2. oktobra i iskoriste minut svog života da popune glasački listić. Ostvarivanje biračkog prava je suština demokratije. Francuska, moja zemlja, baštini ove vrijednosti.

Zašto vi, mladi, morate glasati u nedjelju?

Zato što je budućnost Bosne i Hercegovine u vašim rukama. Širom ove zemlje po prvi put će glasati nova generacija građana. Novi glasovi i nove ideje mogle bi donijeti novu energiju.

Zato što ne smijete dozvoliti da vam diktiraju budućnost, borite se!!! Morate preokrenuti neke od zabrinjavajućih trendova koji vas tjeraju da napustite svoju zemlju. Morate učiniti da se vaš glas čuje, morate izabrati. Jer suština demokratije je zapravo biranje. Dakle, morate izaći i iskoristiti svoje pravo izbora.

Zato što je svaki glas važan u demokratizaciji društva i zato što građani svojim izborom učestvuju u izgradnji sopstvene budućnosti. Jer sve počinje izborom!

 

 

Zašto vi, žene, trebate glasati u nedjelju

Zato što kad se pobliže pogleda, vi žene ste nevidljive!

Zato što, iako je izbornim zakonom Bosne i Hercegovine propisano minimalno 40% žena na izbornim listama, realnost pokazuje da u prosjeku samo 20% žena učestvuje u parlamentima/skupštinama Bosne i Hercegovine. A još gore je u strukturama izvršne vlasti, gdje je učešće žena gotovo zanemarljivo, iako one predstavljaju više od polovine stanovništva zemlje.

Zato što se vi, žene u Bosni i Hercegovini, suočavate sa mnogim preprekama, uglavnom stereotipima i predrasudama. Dakle, morate pokazati da ste jednako odgovorne, ako ne i više, kao muškarci, a odlazak na glasanje pokazuje tu odgovornost.

Zato što, iako predstavljate polovinu biračkog tijela, i dalje ste zanemarene ili čak zaboravljene pri izboru za jednake zakonodavne i izvršne funkcije u vlasti. Zato masovno idite na glasanje i pokažite da i vi postojite!!!

Komentari
Na vrh