Grad

Piše: Biljana Skoković-Tomić – Zašto su nestale biste druga Tita i narodnih heroja sa Slane Banje u Tuzli? NEKO JE ZABORAVIO OBAVIJESTITI GRAĐANE

Naizgled jedan običan naslov na internet portalu “Radio Kameleona”  – Nema više Tita i narodnih heroja Drugog svjetskog rata na Slanoj Banji probudio je i razdrmao, pomalo, uspavanu javnost Tuzle. Brojni komentari na tekst spornog naslova “nema više Tita….” postali su okidač  za  emocije građana. Izražavala se zabrinutost, ogorčenje, nevjerica, ali i odobravanje u maniru već viđenih negiranja naše prošlosti i sve prisutnijih pojava neofašizma ne samo u svijetu, nego i bliskog susjedstva.

 

02

Mnogi su se pitali kako se to moglo dogoditi u “crvenoj Tuzli” koja je decenijama zbog svog odlučnog stava u njegovanju  tekovina antifašizma i NOR-a  svjetla tačka Bosne i Hercegovine, ali i trn u oku novokomponovanim demokratama. Pitali su se otkuda taj novi pogled na revoluciju predvođenu drugom Titom. Bilo je zluradih komentara koji su se svodili na tezu kako je dosta prošlosti i Tita, pri tom  zaboravljajući, (mnogi i ne znajući), da upravo zahvaljujući toj prošlosti i tekovinama Drugog svjetskog rata, posebno ZAVNOBiH-a, postoji ova današnja  Bosna i Hercegovina u sadašnjim granicama.

 

01f

Tako je jedna nesmotrena, nedovoljno provjerena, iz prve ruke ispaljena informacija, polovična i nedorečena u svojoj suštini, postala preko noći tema dana. Kao takva ostavila je dovoljno prostora za nagađanja, posebno u ovom sadašnjem osjetljivom socijalnom i političkom  trenutku po našu zemlju, gdje se zbog popriličnog haosa i zbog formiranja  novih vlasti nakon opštih izbora, svaka pogrešno izgovorena riječ prima poput korova na naše rovito društvenopolitičko tlo podjela, nacionalizama, korupcije i sve primjetnijeg neofašizma.

 

03

A ljudsko pamćenje, nepouzdano krhko, ne čuva slijed i veličinu i mjesto događaja. Najčešće se prekraja makazama uzvitlanih vremena. Upravo ovakvih u kojima živimo. Gdje više vjerujemo pojedinim komentarima na društvenim mrežama, nego stranicama iz istorije i provjerenim činjenicama. Da je bilo volje i želje sve se moglo drugačije.

 

05F

Da građani ne bi ostali uskraćeni za osnovne informacije treba reći da je uklanjanje bisti druga Tita i narodnih heroja iz Drugog svjetskog rata sa Slane Banje urađeno zbog rekonstrukcije ovog kompletnog istorijskog kompleksa koji je prvobitno podignut prema zamisli akademskog slikara Ismeta Mujezinovića. Kao spomen na sve znane i neznane junake revolucije koji su dali svoje živote u dugoj, četverogodišnjoj borbi za oslobođenje i Tuzle i Jugoslavije. Svoju vječnu kuću tu su dobili i borci posljednjeg rata 1992-95.godine, koji su svoje živote ugradili u temelje humanijeg svijeta.

 

06F

Ova rekonstrukcija se radi etapno. Stepenište je već obnovljeno. Prebojen je spomenik na ulazu u kompleks u dogovoru sa likovnim umjetnikom Ismarom Mujezinovićem, sinom pokojnog Ismeta. Trenutno su u toku radovi na saobraćajnici koja vodi prema ovom kompleksu, dok će sama raskrsnica radi boljeg protoka saobraćaja dobiti kružni tok. Ono što je počelo ovih dana a što je izazvalo brojne reakcije je preoblikovanje  platoa sa bistama narodnih heroja i pristupnim putem. U toku su zemljani radovi, skinute su stare ploče, a biste spremljene u siguran depo, kako bi se nakon završetka radova vratile na nove postamente uz posebno osvjetljenje. Cjelokupan projekt za koje su idejno rješenje dali Selma Imamović i Emir Delić iz gradskog Zavoda za urbanizam, vrijedan je 450 hiljada KM. Vrijednost radova za sam plato je 102 hiljade KM. Projekt je usvojen na Gradskom vijeću, a sredstva su planirana još 2017.godine za budžet 2018. Radove izvodi „Cestotehnik“ iz Tuzle.

16F

Nespretna okolnost je ta što niko iz Gradske uprave nije našao za shodno da o početku radova obavijesti javnost. Zato se i dogodilo to što se dogodilo. Zbog intervencije nekolicine istinskih antifašista i patriota ovog grada koji su bili zatačeni novonastalom situacijom pokrenule su se Gradske vlasti. Iako se na prvi pogled činilo da ništa ne treba dodatno objašnjavati, jer sve je „prošlo“ Gradsko Vijeće i davno odobreno, život nas je opet demantovao. Sud javnosti posebno.

Zato je sazvana, reklo bi se hitna, press konferencija na  razrovanom platou na Slanoj Banji kojoj je prisustvovao gradonačelnik Jasmin Imamović sa stručnim saradnicima iz Zavoda za urbanizam. Prisustvo Imamovića dalo je veću notu ozbiljnosti, ali i odnosa prema našoj bližoj i daljoj istoriji, valjda duboko svjesni poznate istine da oni koji ne znaju svoju prošlost, istoriju, osuđeni su da je ponove. Ovo se posebno odnose na mlade, koji zaluđeni i zaneseni novokomponovanim valom prekrajanja istorije (a vidjelo se to i po komentarima kada su biste sklonjene) ne mogu da odrede svoje mjesto u sadašnjem društvenom trenutku.

 

02F

Sve ove (ne)poznate činjenice ponovljene su još jednom na ovoj press konferenciji kako bi, konačno, bilo puno jasnije da „nestanak“ bisti i radilište na Slanoj Banji nisu nikakakv odmak od njegovanja tradicije antifašisma, nego samo uređenje  već oronulog  Spomen parka. Prema riječima gradonačelnika Imamovića na ovome se neće završiti. Kompletan spomenički kompleks dobiće novo ruho. Sve će se raditi etapno i prema mogućnostima lokalne zajednice.

 

 

Piše Biljana Skoković Tomić/ ilustracije uz članak – planirani izgled kompleksa Slana Banja nakon rekonstrukcije

 

Na vrh