Komentari

Piše: Amra Vrabac – SNSD i HDZ spremni na nove blokade, ko je spreman dati im šta žele?

Delegacija SNSD-a predvođena Miloradom Dodikom na razgovore sa HDZ-om otišla je u svom najjačem sastavu. U Dodikovoj pratnji bila je predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i njegova najbliža saradnica, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija dok je sa druge strane osim Čovića bila Borjana Krišto, kandidatkinja za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH i Marinko Čavara, predsjednik FBiH i novoizabrani državni zastupnik.

 

Tri osobe iz ovih delegacija koje su dogovorile savezništvo i zajedničko djelovanje Dodik, Cvijanović, Čavara, a već se pokazalo u prošlosti koliko je štetan ovaj savez po državu BiH i da su ključna poluga za blokadu svih procesa, našle su se na crnim listama SAD i pod sankcijama Velike Britanije zbog različitih opstrukcija i blokada koje se krše sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Da li iko može vjerovati ovom savezu kada kaže da je za evropski put BiH i njen ekonomski razvoj, ako SNSD sanja o nezavisnosti bh. entiteta Republika Srpska, želi da država odobri odvojene projekte za entitet i naruši vlastiti suverenitet, opstruira NATO put BiH, želi prenijeti pravo vlasništva nad državnom imovinom na entitet i svoju maticu vidi u Srbiji. Uz to sve negira presuđeni genocid u Srebrenici, veliča ratne zločine, obilježava neustavni 9. januar, traži prijenos nadležnosti, urušava državne institucije, proruski orijentisan, čest gost Rusije i Putina…

S druge strane HDZ-u je ideološki vođa u susjednoj Hrvatskoj uz čije je lobiranje visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo rješenja koja idu naruku HDZ-u i čine ga nezaobilaznim faktorom za formiranje vlasti. Isti taj HDZ najavljuje planove B, C, D i novu teritorijalnu reorganizaciju, slavi zločine HZHB-a, presuđeni UZP. HDZ je blokirao i donošenje budžeta pa je visoki predstavnik nametnuo odluku o finansiranju izbora. Zbog ucjena da se HDZ-u omogući da izaberu svog člana Predsjedništva BiH nisu birali sredstva i posljedice koje će imati država i njeni građani.

Nakon današnjeg sastanka i nedodirljivog savezništva kako je to Čović slikovito opisao, djeluje besmisleno o bilo čemu dalje pregovarati. Tamo gdje bude trebalo HDZ će braniti i interese SNSD-a i obratno, a na štetu treće komponente vlasti i naroda koji je najbrojniji u BiH.

Dodatni problem je što dominantno bošnjačke stranke koje žele ući u vlast pošto-poto ne govore jedinstvenim glasom. Trojke, petorke, osmorke, već su pale na prvoj tački – izbor članova Predsjedništva BiH iz FBiH u Parlamentu BiH. To je želja HDZ-a koji će uz podršku SNSD-a uvijek moći izabrati podobnog člana Predsjedništva BiH. Ko god formira vlast sa Čovićem i Dodikom može se opisati riječima „ko sa đavolom tikve sadi o glavu mu se razbiju“. Koliko je savez od osam stranaka spreman ići daleko sa onima koji će nastaviti rasturati državu, štiteći vlastite a ne državne interese.

Još se sjećamo glasanja delegata HDZ-a u Domu naroda PS BiH među kojima je bio i Čović kada su podržali zaključak Kluba Srba da se ponište izmjene Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida. Iako u konačnici ti zaključci nisu prošli, glasanje HDZ-ovih delegata ostavilo je gorak okus u ustima.

Čović je tada pokušavao objasniti da je to na neki način bio zahtjev predstavnika međunarodnih institucija, međutim nije bilo potvrde takvih navoda. Većinu stvari međunarodni zvaničnici traže iza zatvorenih vrata, a kada ih javno suočite s tim, onda ili negiraju ili tvrde da to nisu bili zahtjevi već razgovori.

Ista ta međunarodna zajednica očito ne vidi problem u savezu HDZ i SNSD već jedino u SDA koja je do sada bila partner za vlast. Kada govore o nacionalističkim strankama onda je i tu jedini problem SDA, a ne i stranka koja priznaje samo Hrvate iz HDZ-a ili stranka koja do danas u entitetu RS nije učinila ništa za ostvarivanje prava Hrvata i Bošnjaka.

Željka Cvijanović potvrdila je da ima pritisaka iz EU o formiranju vlasti kao i da oni imaju svoju vizuru kako ta vlast treba izgledati. Različiti ambasadori obilazili su predsjednike stranaka i zahtijevali što bržu uspostavu vlasti.

Današnja potvrda savezništva ovog dvojca zadaje glavobolju onima koji s njima trebaju staviti potpis na isti dokument. Između želje za vlasti ali i obaveze prema državi vrlo lako je napraviti grešku.

Još uvijek nismo čuli koja je to crvena linija ispod koje probosanski blok ovih osam stranaka (SDP, NIP, Naša stranka, NES, Stranka za BiH, BHI Fuad Kasumović, PDA, ZNG) neće ići.

Također nismo čuli ni koji su to uslovi bez kojih neće pristati biti dio vlasti. Program koji je usaglašen sa HDZ-om bit će predstavljen naredne sedmice, a kako stvari stoje HDZ je očito spona ovog bloka i sa SNSD-om.

Na vrh