Komentari

Piše: Amina Čorbo-Zećo – Trojka i politika kompromisa: Ipak je sve u rukama Dodika i Čovića!

Sudbina Bosne i Hercegovine, tačnije njenog puta u Evropsku uniju u rukama je Milorada Dodika, ali i Dragana Čovića. Trojka i njena politika kompromisa nisu urdoili plodom. Ovako se u dvije rečenice može sažeti dosadašnji rezultat nametnute vlasti.
Jer, predsjednik Republike srpske Milorad Dodik izjavio je ponovo da su svi partneri u vlasti na nivou BiH za neko kretanje, ali da to neće biti moguće dok se ne riješe dva pitanja – Ustavni sud BiH i Izborni zakon!

Dakle, Trojka u kojoj sjede SDP, NIP i Naša stranka u šahu su. Za matiranje će morati nastaviti voditi se kompromisom, u kojem su do sada dali sve što su SNSD i HDZ poželjeli,a zauzvrat su dobili mrvice, koje nas navodno ubrzavaju na putu ka EU.

To je daleko od istine, jer suma sumarum, nije se mnogo odmaklo od početka, jer i Zakon o VSTV-u nije evropski i njega će se morati mijenjati u narednoj godini dana!
Čini se da je Trojka dok je kopala jamu SDA-u, sama u nju pala!

Ali, ništa drugačije nisu mogli ni očekivati, posebno nakon što su nastavili politiku kompromisa i nakon što im je Dodik opsovao genocid, te svakodnevno izvodi narod na ulice s porukom ‘granica postoji’.

U blagim nadanjima da je Nermin Nikšić (sudeći po posljednjim medijskim nastupima) i definitivno postao svjestan opasnosti u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina zaćuđuju njegove uporne izjave da ‘alternativa razgovorima i kompromisima je blokada svega u državi Bosni i Hercegovini, zadržavanje statusa quo i ja smatram da bi takva situacija išla u prilog samo onima koji ne vole ovu državu, koji žele da pokažu da Bosna i Hercegovina kao država nije moguća’.

Ili ne želi priznati ili ne vidi da ijedno i drugo ovisi od Čovića i Dodika. A, morali su do sada naučiti da razgovori sa separatističkim snagama u BiH završavaju na način da se dijalog uvijek završi blokadom. I sada se dolazi do zaključka da su tvrdnje ‘trojkaša’ da je u prošlosti sve bilo do SDA potpuno pogrešne, a čini se das u to uvidjeli I međunarodni mentori ‘trojke’, pa nije čudo da je ambassador SAD-a Michael Murphy na PIC-u glasno upozorovao ‘o kakvih 14 prioritet govorite, a sve se raspada’.

Nisu još ‘trojkaši’ probali suprotno, da oni zaprijete blokadama, jer ofanzivna politika u ovakvim teškim prilikama kakvim svjedočimo plodonosnija je od defanzive u kojoj od početka uspostave vlasti u BiH bez imalo dvoumljenja udovoljava HDZ-u i SNSD-u.
I dakle, jasno je da su partnere u ovoj vlasti birali HDZ i SNSD, a to je ‘trojka’, koja bez obzira na sve, i dalje traži opravdanja za sumanute politike partnera.

“Ni jedan jedini zakon neće proći na nivou Bosne i Hercegovine dok na dnevni red ne bude stavljen zakon o Ustavnom sudu BiH”, poručit će odlučno Dodik.

I potpuno mu treba vjerovati, njegovu odlučnost ne dovoditi u pitanje, već raditi protiv toga.

Ipak, će Nikšić i ‘trojka’, ukoliko žele sačuvati BiH morati pronaći alternative kompromisu i razgovorima, jer Dodik već uveliko vodi, a sportskim žargonom rečeno, kada gubiš, a blizu je kraj utakmice, sve karte bacaš u napad, vadiš iz igre defanzivce i napadači kreiraju igru.

 

Patria

Na vrh