Komentari

Piše: Amina Čorbo-Zećo – Sva Dodikova negiranja genocida i nepostupanja tužilaca: Opasno prihvatanje realiteta do konačne secesije Rs!

Davno je bio 23. juli 2021. godine kada je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko donio odluku kojom je učinio izmjene i dopune Krivičnog zakona prema kojima je negiranje genocida krivično djelo.

Donesenim izmjenama sankcionira se veličanje pravosnažno osuđenih ratnih zločinaca, negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

Danas skoro pune dvije godine poslije nemamo niti jednu optužnicu, iako je negiranja genocida u Srebrenici bilo na stotine.

S današnje tačke gledišta ukoliko su stranci pokušali nekom tripartitnom agendom (Bošnjacima zabrana negiranja genocida, Srbima državna imovina, Hrvatima Izborni zakon) smiriti uzavrele etničke strati, efekat nije vidljiv.

Makar kada je riječ o Bošnjacima, jer zabrana negiranja genocida se uporno ne poštuje i za to niko nije odgovoran.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine na čijem je čelu Milanko Kajganić, koji je i došao na krilima Ambasade SAD-a ne može da pronađe sudsku praksu kojom bi procesuirao počinioce ovog krivičnog djela. Ne može, jer neće!
Nakon Inckove odluke nije se smanjilo negiranje, čak naprotiv. Politički predstavnici iz Rs-a kao da su krenuli s takmičenjima ko će žešće i jače negirati zločine i genocid. Pridružili su im se i hrvatski predstavnici, tačnije čelnici HDZ-a u veličanju osuđenih UZP-ovaca, pa su Sanja Vlaisavljević kao i Lidija Bradara rehabilitovale Darija Kordića, koji bi, prema vlastitom priznanju ‘opet sve ponovio’, uz priznanje ‘da je bilo vrijedno zatvora’.
Posljednji nož u srce uboden je u Konjicu kada je Milorad Dodik opsovao genocid!

Šutnjom u Konjicu (uz izuzetak Kemala Ademovića i Zukana Heleza) nakon gnusne psovke Dodika lideri Trojke su žrtvama i svim civiliziranim osobama nož zabili u leđa.

Dodiku očito više nije zanimljivo samo negirati presude, zločine i genocid kao je to onomad radio, pa sada baca rukavicu u lice svom Kajganiću psovkom genocida, ali i Trojci – ispituje granice njihove izdržljivosti!

Poredeći sadašnju retoriku Dodika s onom od prije nekoliko mjeseci može se reći da je 21. februara 2023., Dodik u Banjaluci bio ‘civiliziran’:

“Tamo (u Srebrenici) se nije desio genocid, to znamo svi ovdje u Republici srpskoj”.

Ali nikakve reakcije Tužilaštva nije bilo, kao ni ranije kada je negirao genocid u Srebrenici, tvrdeći da je tamo bio zločin.

“Politička kvalifikacija genocida ne može se upotrijebiti za ono što se tamo desilo.”

I nakon vijesti o smrti Radoslava Brđanina, Dodik je na Twitteru veličao njegove zasluge i nazvao patriotom ovog osuđenika, za koga je naveo da će “ostati upisan posebnim slovima u istoriji srpskog naroda”.
Dodik je, prema bazi Mapiranje mržnje, sedam puta negirao zločin na način da je ili umanjio kvalifikaciju genocida ili je relativizirao, te veličao haškog osuđenika.

Tako je jednom obraćanju ispred Predsjedništva BiH komentarišući izmjene Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje negiranje genocida u BiH i svih drugih ratnih zločina, kao i veličanje osuđenih za ratne zločine, kazao da o Srebrenici misli što i ranije.

I nakon što Tužilaštvo samo formira predmet, kao što su učinili i jučer u vezi sa ukidanjem Ustavnog suda BiH u Rs, jasno je da BiH sve dulje ulazi u zamrznuti konflikt i da takvo stanje odgovara i stranom faktoru koji podržava Kajganića, ali i Halila Lagumdžiju na čelu VSTV-a koji podržava činjenicu da nemamo niti jedne optužnice zbog negiranja genocida.

I kada nisu u stanju procesuirati negiranje genocida, onda nas ne smije čuditi što Dodik za Bosnu i Hercegovinu kaže da ‘velika nevolja i regresija’.

“Postojanje BiH ignoriše da u današnjem svijetu hrišćanska i muslimanska populacija nigdje ne mogu živjeti harmonično. Bosna i Hercegovina potvrđuje tu činjenicu da muslimanska i hrišćanska zajednica ne mogu da žive,” kazao je on 14. septembra 2022.

To vam nakon gnusnih retoričkih poruka iz Republike srpske dođe kao melem za uši!

A, možda to i jeste cilj, da se i probosanska opcija pomiri s činjenicom da muslimani i hrišćani ne mogu živjeti zajedno, a da se mirnim putem raziđemo!

 

Da bi se to desilo Bošnjacima valja oduzeti politička prava. To uspješno radi HDZ BiH, a Republika srpska u svojim nevidljivim granicama svakako imaju svoja pravila i zakone, a niti jedna državna institucija ne radi ništa konkretno da spriječi secesiju, koja će usljed njihovog nedjelovanja doći kao prirodno stanje u zamrznutom konfliktu!

Prihvatanje realiteta u kojem je normalno da vam se krivična djela ne procesuiraju, da vam neko psuje genocid i poništava vas kao politički narod, jeste korak do prihvatanja secesije Rs-a, jer će nam i tada neko govoriti – ma samo nek ne puca!

Na vrh