Komentari

Piše: Amina Čorbo-Zećo – Predsjednik Hrvatske i jeste društvo za Dodika: Šta se krije iza Milanovićeve ‘brige za Hrvate u BiH’?

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović trebao bi 15. avgusta doći u Široki Brijeg. Za razliku od njegovog susreta s Miloradom Dodikom na Hvaru, ova posjeta je zvanično potvrđena. Ne dolazi u tajnosti, a nije mu ni prvi put da obilazi područja zamišljena i uokvirena u tzv. Herceg-Bosnu.

– Udruga prvih dragovoljaca prve dragovoljačke postrojbe Poskok bojne HVO-a pozvala je predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića na svečanu akademiju koja se održava 15. avgusta u Širokom Brijegu, potvrdio je to za portal Bild.ba glasnogovornik Ureda predsjednika RH Nikola Jelić.
Program još nije objavljen, a prema nezvaničnim informacijama Milanović bi na svečanoj akademiji u Širokom Brijegu trebao i odlikovati Poskok bojnu HVO-a.

Nekada socijaldemokrata Milanović u desničarskim napadima na BiH, koji preko Milorada Dodika, zajedno s Aleksandrom Vučićem otvoreno provodi, sve više smeta i javnosti u Hrvatskoj, pa ga nerijetko počaste prigodnim grafitima.

Ipak, u susret njegovoj novoj posjeti, valjalo bi se prisjetiti svih njegovih ranijih dolazaka, ali isključivo, a rečeno jezikom Maria Karamatića, u ‘slobodnu teritoriju’ u Bosni i Hercegovini.

Zoran Milanović u Bosnu i Hercegovinu je došao 13. septembra 2022. kada je u Jajcu sudjelovao na obilježavanju 27. godišnjice Vojno-redarstvene operacije Maestral i oslobođenja kraljevskog grada Jajca.

Milanović je ranije trebao prisustvovati obilježavanju 28. godišnjice humanitarnog konvoja “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu” u decembru 2021., ali je njegov dolazak otkazan u posljednji trenutak.

Tada je bukvalno u SOA operaciji izmišljeno kako mu je ugrožena sigurnost, što su naknadno demantirale sigurnosne službe Bosne i Hercegovine.

On jednostavno, šeta BiH kao da je njegova, ali vješto izbjegava Sarajevo i mjesta koja nisu pod kontrolom HDZ-a BiH, što može biti jedan od razloga da otkaže posjetu 2021. godine.

Nije baš da bi on koji relativizira genocid u Srebrenici, rekavši da je “u Srebrenici bio genocid, ali da onda za teže zločine treba izmisliti novi naziv”, bio dobrodošao u mnoge gradove širom BiH, zato se očito i drži sigurne zone.

Na mjestima gdje se presude Haškog suda ne poštuju, i gdje se slavi UZP. Društvo Dodika mu zaista i odgovara, jer je jednako kao Milorad lažni socijaldemokrata ogrnut radikalnom idejom o podjeli BiH.

U periodu kada se uskoro otvara pitanje izmjena Izbornog zakona teško je ne pomisliti da je Milanović upravo s Dodikom na Hvaru razgovarao i o toj temi, a da će s HDZ čelnicima nastaviti razgovore u Širokom Brijegu.

U vrijeme pregovora oko Izbornog zakona u Neumu Milanović je tvrdio da je on jedini hrvatski političar koji je kad je BiH u pitanju bio na obje obale.
„Ja znam i jedno i drugo. Vidim sve. Pokušava ih se pokrast, oduzet mehanizam odlučivanja. Republika srpska je činjenica. To plašenje Rs i separacijom podsjeća na neki način na rusku invaziju Ukrajine. Bez Hrvata nema BiH. Taj status se određuje unutar Federacije”, rekao je.

Doktrina koju baštine radikali! Bosne i Hercegovine ima oduvijek i bit će je zauvijek, ali Milanovića više nema ‘na drugoj obali’. Očito je izabrao stranu, u kojoj je za partnera uzeo Milorada Dodika, Putinovog igrača, a što Hrvatskoj kao članici Evropske unije ne ide nikako u prilog.

Doduše nije krio Milanović ni kritike prema Ukrajini, što je izazvalo buru u EU, ali i samoj Ukrajini gdje je završio na ukrajinskoj ekstremističkoj stranici “Mirotvorac”. Iz Kremlja su tada branili Milanovića, pa poručili da mu je moguće ugrožena i sigurnost.

Dodik nesumnjivo ima potporu Rusije i Srbije u svom političkom teroru nad Bosnom i Hercegovinom, i to manifestira napadom na institucije BiH, organe uprave, agencije, pojednostavljeno ruši državni poredak. Teror i terorizam su oblik specijalnog rata, te s obzirom da Rusija i Srbija stoje uz Dodika lako se da zaključiti ko vodi specijalni rat protiv BiH.

 

U njemu svakako učestvuje i Zoran Milanović, a što skriva svojom brigom za Hrvate u Bosni i Hercegovini.

 

Patria

Na vrh